Mit számít a papír?

VAN-E JELENTŐSÉGE annak, hogy egy pár házasságban vagy élettársi kapcsolatban él egymással? Ha érzelmileg nincs is, jogilag mindenképpen – különösen váláskor.

Család-otthonBiczó Henriett2018. 07. 29. vasárnap2018. 07. 29.

Kép: Bridegroom placing wedding ring on brides finger in church, Fotó: Daniel Ingold

Mit számít a papír?
Bridegroom placing wedding ring on brides finger in church
Fotó: Daniel Ingold

Csak egy papír! Általában erre hivatkoznak azok a párok, akik az együttélés mellett döntenek, és feleslegesnek tartják a házasságkötést. Ha mélyebben boncolgatjuk a kérdést, már más érvek is elhangzanak: a házas emberek boldogtalanabbak az elvárások miatt; ha szakítunk, egyszerűbb lezárni a kapcsolatot; az esküvő és a válás drága; a házasság végleges párválasztás. Nyilván a háttérben egyéni okok húzódnak meg, de tény, hogy egyre többen választják az együttélést. Az biztos, hogy mind a házasság, mind az együttélés esetében érzelmi és gazdasági kapcsolatról beszélhetünk, ám ha megszűnik az érzelmi kötelék és szétválásra kerül a sor, már más szabályok vonatkoznak rájuk. Míg a házasságnál a házassági, együttélésnél a vagyonjogi szerződés lehet olyan megoldás, ami garancia a későbbi viták elkerülésére. De még mindig sokan ódzkodnak ezektől a lehetőségektől, mondván: ha a kezdet kezdetén sincs meg a bizalom, mi lesz később? Pedig tudjuk, nem minden szerelem tart örökké!

– A legnagyobb különbség, hogy a házasságnál minden vagyon közösnek számít, hacsak az egyik fél nem tudja bizonyítani, hogy az ő örökségéből jutottak hozzá a javakhoz. Az együttélésnél a felek önálló vagyonszerzők, akik csak a közreműködésük arányában szereznek közös tulajdont. Ha haláleset történik, a házastárs nem kerül az utcára, holtig tartó haszonélvezete lesz a közös lakáson és a berendezésen. Az élettársnak ez nem jár, ahogyan nem kap részt a többi vagyonból sem. Neki tehát csak akkor lesz bármilyen joga, ha van végrendelet. De ahhoz megint csak nem lesz joga, hogy közös végrendeletet tegyen a párjával, miként ezt a házastársak megtehetik – mondta dr. Bebesi István ügyvéd. – A házas- és az élettársakra is igaz, hogy mindkettejük jövedelmét figyelembe kell venni a rászorultsági alapon járó szociális juttatások megállapításánál. Az élettársak jogosultak kedvezményes lakáshitel felvételére is. A közös gyermek szülői felügyelete, elhelyezése és tartásdíja tekintetében sincs különbség házastársak és élettársak között. Viszont ha élettársi kapcsolatban születik gyerek, akkor az apának apasági nyilatkozatot kell tennie, hogy a nevére kerüljön az újszülött. Az élettársak – a házastársakkal ellentétben – nem fogadhatnak örökbe gyereket.

Létezik a bejegyzett élettársi kapcsolat is. Ez a házassághoz hasonló státusz, az arra vonatkozó szabályok érvényesek rá, és még anyakönyvezik is. Azért némi különbség mégis van: nem fogadhatnak örökbe sem idegen gyermeket, sem a másik vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekét. A válás hivatalos része igencsak egyszerű: a bejegyzett élettársi kapcsolatot nem peres eljárásban a közjegyző is megszüntetheti.

A jogszabály szerint a szülők, a gyerekek, a testvérek, a férj és a feleség közeli hozzátartozók. Az élettárs „csak” hozzátartozó, míg a bejegyzett élettársat nem említi a törvény.

Ezek is érdekelhetnek