Áldás a rugalmas főnök

VISSZAMENNÉK dolgozni, de a teljes munkaidő egyelőre nem járható út – sok gyesről visszatérő anya töpreng így. Ha a gyerekeket még hozni-vinni is kell, akkor létkérdés a rugalmas munkakezdés. Hetvennél több Család- és KarrierPONT nyílik az országban, mi az egri iroda szakmai vezetőjét faggattuk.

Család-otthonP. E.2018. 08. 29. szerda2018. 08. 29.
Áldás a rugalmas főnök

Bűvészmutatvánnyal ér fel a nők számára, hogy összeegyeztessék a munkát és a magánéletet, főleg, amikor még kicsik a gyermekek. A munkahelyi főnökök hozzáállásától, segítőkészségétől is függ, sikerül-e helytállniuk az anyáknak. Egerben első körben az önkormányzati fenntartású intézményeknél próbálják meg bővíteni a rugalmas foglalkoztatás lehetőségeit. Az egri vár szomszédságában megnyílt Család- és KarrierPONT egyik feladata éppen a szemléletformálás. Ingyenes jogi, pszichológiai és humánerőforrás-tanácsadással várják a rászorulókat, tréningeket rendeznek majd, sőt az ügyintézésben is segítenek a városban és a térségében élőknek. Kapcsolatba lépnek a hátrányos helyzetű anyákkal, hozzájuk a védőnői szakszolgálaton és a családsegítőkön keresztül találnak utat. A program 2020 végéig tart.

– A versenyszférában is akad a nők nem tipikus foglalkoztatására nyitott cég, de ez inkább az adott vezető személyiségétől függ. Ha ő maga is anya, könnyebben megérti, ez milyen fontos. Azt tapasztaltuk, ha a kismama reggel elmenne az orvoshoz, arra nem mondanak nemet a főnökök. Ha a gyerek sokat betegeskedik és az anya kénytelen otthon maradni, azt már nehezebben tolerálják – mondja Csomós Beáta, az egri iroda szakmai vezetője.

Jó megoldás a rugalmas munkakezdés, ami kényelmesebb az anyának, aki reggel óvodába vagy iskolába viszi a kicsiket. A helyes időkihasználás tanulható, a tudatosságra szüksége is van a pörgős életet élő anyáknak, akik sokszor úgy érzik: ha ezer karjuk lenne, az se volna elég.

– Egerben is élnek olyan hátrányos helyzetű családok, akik már annak is örülnek, ha nem csorog be a víz a lyukas tetőn. Sokan a számítógépet sem tudják bekapcsolni. Ha ők szeretnének elhelyezkedni, az önéletrajzot sem tudják megírni, ehhez is segítséget igényelnek. Ezért indítunk a teljesen kezdőknek számítógépes kurzust. A segély vagy a csok intézéséhez is útba igazítjuk, aki egyedül nem boldogul – tudjuk meg Csomós Beátától, aki maga is anya, így megtanulta, hogyan egyensúlyozzon a szerepei közt.

– Amikor a lányom kicsi volt, heti 30 órában mentem vissza dolgozni egy civil szervezethez. Az elszámolások, pályázatírások időszakában sűrűbbek voltak a napjaim, a hivatalos leveleimre otthon is ránéztem, de sokat jelentett, hogy a péntekem szabad volt – meséli. Sok anyának beválnak a hasonló rugalmas megoldások, hiszen lelkiismeret-furdalást éreznének, ha nem jutna elég idejük a családra.

Ezek is érdekelhetnek