Hadra fogott kismamák

Még több embert akar munkába állítani a kormány. A nyugdíjas- és diákszövetkezetek mintájára bevezetné a kismamaszövetkezeteket is – az indoklás szerint azért, hogy segítsék őket a visszatérésben, munkába állásban.

Család-otthon-ftb-2018. 08. 12. vasárnap2018. 08. 12.

Kép: [England] A woman seated with her baby on her lap, multitasking and using a laptop., Fotó: Mint Images

A woman seated with her baby on her lap, multitasking and using a laptop.
[England] A woman seated with her baby on her lap, multitasking and using a laptop.
Fotó: Mint Images

Bár a hivatalos jelentések szerint Magyarországon már szinte meg is valósult a teljes foglalkoztatás, a kabinet alighanem azokat is a munkavállalók közé sorolja, akik amúgy nem tartoznak az elsődleges munkaerőpiachoz, hiszen például közfoglalkoztatottak. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára Tusnádfürdőn nyilatkozta az ECHO Televíziónak, hogy a kismamák esetében nem teljes foglalkoztatásról lenne szó, hanem heti egy-egy napról vagy többször fél napról. Ennek pontos törvényi és gazdasági hátterét még nem lehet tudni, ezt az államtitkár őszre ígérte, de 2019-től már életbe is lépne ez a foglalkoztatási lehetőség.

A nyugdíjasok esetében a szövetkezeti forma kezdetben a munkaadóknak is fejtörést okozott. Az Én pénzem portál ráadásul megírta, a nyugdíjas-szövetkezeteknél az derült ki, „hogy az állam helyett a magánvállalkozók zsebében csaknem akkora összeg landolhat a szövetkezeti formában foglalkoztatott nyugdíjasok után, mint amennyi a fizetendő járulékok összege lenne. Ez az a pénz, amit sem az idősebbek, sem az állam nem lát viszont.” Ennek tanulsága alighanem megjelenik majd a kismamaszövetkezetek működési feltételeinek megalkotásakor, már csak azért is, mert az államtitkár szerint a kismama-szövetkezetekbe nem csak nők, de férfiak is beléphetnének.

A nyugdíjas-szövetkezet bevezetése óta kiderült, húszezernél is többen döntöttek úgy, hogy amennyire fizikai és szellemi kapacitásuk megengedi, visszamennek dolgozni – főként a kiskereskedelembe, de sokan megelégszenek azzal is, ha csomagolni, dobozolni kell vagy éppen takarítani.

Ezek is érdekelhetnek