Ledarálta magát a kép

Hihetetlen történet: a híres és rejtőzködő graffitiművész, Banksy egyik alkotása a képkeretbe épített papírvágóval megsemmisítette önmagát, miután csaknem egymillió fontért (mintegy 400 millió forintért) elkelt egy londoni árverésen.

Család-otthonU. Á.2018. 10. 19. péntek2018. 10. 19.
Ledarálta magát a kép

A street art művész egyik leghíresebb képét Londonban, a Sotheby’s aukcióján bocsátották árverésre. A Lány léggömbbel (Girl With Balloon) című, festéksprayjel készült alkotás az előzetes becslésekhez képest háromszoros áron ment el, s az eddig legdrágábban eladott Banksymű lett.

A 44 éves Robin Gunningham – álnevén Banksy – brit graffitiművész, politikai aktivista és festő személyéről alig tudni valamit. Szatirikus utcai művészete és felforgató epigrammái a fekete humort keverik a graffitivel. Politikai és társadalmi mondanivalójú művészi kommentárjai a világ különböző városainak utcáit, falait, hídjait díszítik.

A londoni árverésen az utolsó licit leütése után nem sokkal figyelmeztető jelzés hangzott fel, majd a képkeretbe épített vágószerkezet csíkokra aprította a festményt. Darabokban esett ki a keretéből, mintha csak iratmegsemmisítőbe dugták volna. Banksy a közösségi médiában felvételeket tett közzé a kép végzetéről és az árverésen megjelentek megdöbbenéséről.

Alex Branczik, a Shoteby’s kortárs európai művészet osztályának vezetője elmondta, hogy eddig még sosem fordult elő hasonló eset. A képért egy telefonos licitáló ígérte a hatalmas összeget, de az még tisztázásra vár, hogy mindezek után ki kell-e fizetnie a pénzt a megsemmisült alkotásért. A graffitysztár mindenesetre könnyű szívvel, a furcsa poén kedvéért hatalmas bevételről mondott le.

Ezek is érdekelhetnek