Kutyaposta

„Ha megszelídítesz, felelősséggel tartozol irántam”

Család-otthonSzücs Gábor2018. 11. 05. hétfő2018. 11. 05.
Kutyaposta

Rég tapasztalt tiltakozáshullám söpör végig az országon: ügyvédek, bírák, orvosok, társadalomkutatók, írók és művészek indítottak petíciót a napokban életbe lépett hajléktalantörvény ellen. A Kutyapostásnak nem feladata kommentálni a tömény politikát, de mint mindennek, ennek az új jogszabálynak is vannak nem várt mellékhatásai. Ugyanis az új szabályozás értelmében a hajléktalanok azon holmiját, amit nem tudnak vagy nem akarnak magukkal vinni a közterületről az előállítás során, a hatóságoknak leltárba kell venniük. De mi lesz a hajléktalanok állataival?

A kérdést már több internetes fórum is feltette; megpróbáljuk segítségükkel összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat.

Az Állatmentő Sereg már korábban felhívta a figyelmet, hogy a törvény szerint az életvitelszerű közterületen tartózkodás a „közterületen alvást, tisztálkodást, étkezést, állattartást” jelent, vagyis a jogalkotó számolt ezzel a lehetőséggel. Ugyanakkor, ha csak minden tizedik hajléktalannak van kutyája, az akár több ezer négylábú hajléktalant jelent. Az Orpheus Állatvédő Egyesület is ezt erősítette meg: országszerte több ezer kutya kerülhet be a már egyébként is túlterhelt menhelyekre, ha a kétlábú hajléktalanokat szállókra kényszerítik vagy előállítják. És ha a kutyában nincs chip, két hét után legálisan elaltathatják az állatot.

A 24.hu internetes portál kérdéseivel megkereste az ORFK-t, ahol azt mondták: a rendőrség az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt előállított személyek kutyáinak elhelyezése érdekében együttműködési megállapodásokat kötött állatvédő szervezetekkel, menhelyekkel, illetve önkormányzatokkal. Mint kiderült, a fővárosban két állatvédő szervezettel kötöttek megállapodást, a szociális ellátórendszerben pedig kialakítottak egy olyan intézetet, ahol a hajléktalanok kutyáinak elhelyezésére is van lehetőség. Némelyest jó hír, hogy „a hajléktalanok ellátása mellett a hajléktalanokkal élő kutyákról is gondoskodnak, a fővárosban jelenleg is több férőhely alkalmas a hajléktalanokkal élő kutyák befogadására”.

Az egyik együttműködő szervezet az Állatmentő Liga, ők nemrég jelezték, az egyezség szerint este héttől reggel hét óráig segítenek a hajléktalanok állatainak, akik maximum 72 óráig fűtött kennelekben lehetnek a telephelyükön. A gazda egy jegyzőkönyvet kap, és ha az éjszakát a szállón (őrszobán) kellett töltenie, reggel visszakaphatja a kutyáját. Csak még azt kellene tudni, milyen lelki sérülésekkel jár az elvitel, s hogy mi lesz a 72 óra után, bízhatnak-e abban, hogy nem adják örökbe vagy nem altatják-e el egyetlen társukat… 

 

Ezek is érdekelhetnek