Játékos karácsony

LEZÁRULT A LAPUNK november 9-i számában meghirdetett karácsonyi játékpályázatunk. Olyan játékokat – vagy ezekről készült fényképeket – kértünk, amelyeket olvasóink maguk készítettek gyermekeiknek, unokáiknak, vagy gyermekként saját maguknak. Érkeztek is bőséggel a küldemények: a zsűrinek 25 pályázó csaknem 250 alkotásából kellett kiválasztani a díjazásra legérdemesebbeket.

Család-otthonDr. Györgyi Erzsébet néprajzkutató2018. 12. 24. hétfő2018. 12. 24.

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Játékos karácsony Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Szép és okos, praktikus játékokat kaptunk. Pályáztak idősebbek és fiatalabbak, gyermekek és alkotóközösségek is (a résztvevők száma így jóval meghaladta az ötvenet). Nem volt könnyű választanunk a jók között is a legjobbak közül. A zsűri végül úgy döntött, hogy három kategóriában díjazza a legkiválóbbakat: Játék a csomagban, Játék a fényképen és Gyermek kategóriában. Nagy izgalommal bontogattuk napról napra az olvasóink által küldött Karácsonyi pályázat feliratú csomagokat, amelyekből aztán „előbújtak” az általuk készített játékok. Azóta is, hogy kibontottuk a nagykörűi Szent Mária Magdolna Karitász Csoport dobozát, itt ül velünk szemben az asztalon Rongyóka baba. A gyönyörű, nagyméretű, szépen öltöztetett textilbaba így vall magáról: „Minden porcikám a rongyoszsákból került ki. Még a testemet kitöltő gyapjút is szorgos kezek mosták ki és tépték meg. Sok testvérem van, kicsik, nagyok, horgoltak, és állatkák is vannak. Ők a Szeretet Sátorunkban várakoznak jókedvű adományozókra. Ha engem szépnek találnak, az csak azért van, mert az összes karitászos néni csinosított engem...” A baba csuhéból font, rózsával díszített válltáskája külön dicséretet érdemel. „Olyan kislányhoz szeretnék kerülni, akinek nagy-nagy szüksége van az én puha, meleg szívecskémre” – zárja sorait Rongyóka.

„Az unokámnak készítettem ezt a babahempergő szőnyeget, abban a reményben, hogy ha nagyobb lesz, a mellékelt kis zsákocskában levő egérkékkel társasjátékozhatunk majd” – írja Szűcs-Szabó Józsefné Ráckevéről. Nagymamaként gyönyörűen kidolgozott, hímzéssel is díszített foltvarrói művel (társasjátéktáblával) lepett meg bennünket, e mellé báb meseszereplőket (csuhéboszorkányt, nemezbabát, karmantyúbabát, nemez kisegeret) is készített.

Mesteri munkák az ágasegyházi Csáki Ildikó szalmafigurái: tavak, mezők, erdők állatkái. Halak, madarak, lepkék, bogárkák – melyek forgóként cérnával a babaágy fölé akaszthatók, ott libegnek, lengedeznek a babák nagy csodálkozására, örömére. Csáki Ildikó fényképeket is küldött mesefigurákkal (Süsü, Ludas Matyi, Kiskakas a gyémánt félkrajcárral, Bóbita).

A Szent Mária Magdolna Karitász Csoport, Szűcs-Szabó Józsefné és Csáki Ildikó alkotásait a Játék a csomagban kategóriában első díjjal ismeri el a zsűri. Második díjat kap ebben a kategóriában Kürti Béláné Törökszentmiklósról, Molnár Ferencné Nagykörűből és Huszárovics Antalné Jászszentandrásról. Kürti Béláné három különböző csutka-, egy pálcikás babát, „mezei” bölcsőt babával és egy csuhélovacskát küldött. Molnár Ferencné dobozába csutkababát, kotyogós pólyás babát (a pólyában száraz cseresznyemag, barackmag kotyog), angyalkát, dióhéj bölcsőt, dióhéjból készült csattogót (ütemezésre alkalmas egyszerű hangszert) rakott. Huszárovics Antalné gyermekkori emlékeit felidézve kukoricaszárból (ízékből) ökrös szekeret, hegedűt készített, csutkababát is küldött. Mindhármuk munkái nagyon szépek.

A Játék a fényképen kategóriában a kardoskúti Andrékó Pálnénak és a Somogyapáti-Adorjánpusztán élő Balogh Lászlónak ítéljük az első díjat. Andrékó Pálné játékai fából készültek, vessző, gyékény, csuhé és szalma felhasználásával, nagy mesterségbeli tudással. Akad köztük bababútor, bölcső, ekhós szekér, talicska és hajó, egyik szebb, mint a másik. Balogh László pedig egész sor fényképen mutatja be azt a saját készítésű, remek játékkészletet, amellyel időről időre megörvendeztette a két unokáját. Lovas kocsik, lóistálló, talicska és teherautó, traktor, fűrészbak, egész gazdasági udvar gémeskúttal, kovácsüllő és kalapács, síp, ördöglakat drótból – csak a hintaló elkészítéséhez kellett szakember segítségét igénybe vennie.

Különdíjas e kategóriában a Heréden élő, 74 éves Juhász Ferencné, aki levelében ezt írja: „Életem legszebb karácsonyát a háború utáni években, négyéves gyerekként éltem át, amikor a Jézuska nekem egy babát hozott, babakocsival együtt.” A fénykép tanúsága szerint minden oka meg is lehetett az örömre. A babakocsi a kovács és bognár apa műve, a babát az édesanya varrta választékos ruházatával, a lúdtollal töltött derékaljjal, kispárnával, takaróval. Az „álombabát” fél évszázadon át őrizte a tulajdonosa, végül elajándékozta a Hatvani Múzeumnak. „Bízom, ott megőrzik, ki is állítják, esetleg lesz olyan szülő, aki ötletet merít, majd időt, fáradságot nem sajnálva örömet szerez gyermekének” – fejeződik be Juhász Ferencné levele.

Gyermek kategóriában a Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola kézműves szakköréé az első díj. „Szívesen készítünk a gyerekekkel játékokat természetes anyagokból: csuhéból, szalmából, gyékényből, csutkából, kukoricaszárból” – írja tanárnőjük, Koisné Kőrösi Rozália, aki sokat tanult Czár János miskei népművésztől, s szeret új figurákat kitalálni. Az alkotók, akiknek a játékait láthatjuk a fényképeken: Berta Ágnes nyolcadik, Lázár Valéria és Szécsi Ágnes hetedik, Hódi-Rovó Hédi hatodik, Antal Boglárka és Szabó Jázmin harmadik osztályos tanulók.

Egy pályázatból – Vargáné Markos Ágnes intézményvezető jóvoltából – megismerhettük a Dombrádi Református Egyházközség Református Idősek Klubja tevékenységét is. Ellátottjaik időskorú demens (hanyatló szellemi képességű) emberek, akik örömüket lelik játékok, ajándéktárgyak, virágcsokrok, karácsonyi díszek készítésében. Képeiken közösségben végzett munkájuk eredményét láthatjuk, amit a zsűri különdíjjal ismer el.

Következő számunkban közöljük valamennyi pályázónk nevét és településnevét, s azoknak a munkáiról is szólunk, akik most nem kapnak díjat. Pályázatunk sikeréhez mindannyian hozzájárultak, s mi büszkék vagyunk valamennyiükre. Amit tettek, méltó hagyományainkhoz, népi kultúránkhoz a Családok Évében. Szép karácsonyt, boldog új esztendőt kívánunk mindenkinek!

NÉMETH ANDRÁS PÉTER FELVÉTELEI

 

Ezek is érdekelhetnek