Maradjon a fára is!

SZALONCUKROT otthon is készíthetünk, de nem árt, ha előbb a profiktól veszünk leckét. Az édes életet sokan irigylik a Demeter családtól, akik Kiskunlacházán működtetik a csokoládémanufaktúrájukat. Ám miközben formálódnak a rózsaszín „ruby” bonbonok, azt is elmesélik, mennyit dolgoznak az álmaikért.

Család-otthonPalágyi Edit2018. 12. 19. szerda2018. 12. 19.
Maradjon a fára is!

Ez itt a csokimennyország – így fogad a ház asszonya, Demeter Zsuzsi, amikor megérkezünk a családi manufaktúrájukba. Maguk is bizonyítják a tételt, hogy a csokoládé örömhormonokat termel, hiszen náluk mindenki mosolygós. Hogy mi a titkuk? Elárulják: ilyen az alaptermészetük, de kell hozzá egy adag csoki, és persze rengeteg munka is. Legfeljebb akkor röpködnek a villámok, ha összeül a családi tanács, hogy megtervezzék, milyen újdonsággal álljanak elő. A kiskunlacházi üzemben, ahol prémium bonbonok, szaloncukrok és liofilizált (fagyasztva szárított) gyümölcsökkel töltött csokitáblák készülnek, hamarosan mi, látogatók is szélesen mosolygunk. „A csoki nem kérdez, a csoki megért” – ez áll a pólón, amit magunkra húzhatunk. Én mégis kérdezősködöm…

– Nálunk minden a kézművességről szól, nem a tömegtermelésről. Nem a gépesítésen múlik a csoda. Ez a régi gép például olyan megbízható segéderő, hogy nem adnám semmiért – mutatja a családfő, Demeter Zoltán az ötvenévesnél is öregebb habverőt. A mester már a kezével érzi a csokoládémasszán, hogy hány fokos, ami a temperálásnál nagy előny, de e tudásban évtizedek tapasztalata rejlik. Másoktól sem restellt tanulni Demeter úr, Belgiumban végzett rangos csokoládéakadémia-kurzust. Joggal mondhatja hát: sokan készítenek ma csokoládét, de kevesen értenek igazán hozzá.

Demeteréknek hajdan cukrászdájuk volt itt, a Pest megyei településen. A ma huszonéves fiuk, Ádám, akinek az a hitvallása, hogy mindenki megérdemli a jó csokit, folyton a termékfejlesztésen töri a fejét. Ízeket, színeket, állagokat párosít. Már totyogós korában otthonosan járt-kelt a cukrászdájukban, egyik kezében islert, a másikban Néró teasüteményt szorongatva. Most ő mutatja meg nekünk, hogyan temperáljuk a márványlapon az olvadt csokimasszát, amiből majd a szaloncukor vagy bonbon készül. Széles, magabiztos mozdulatokkal dolgozik, nehéz utánozni. A massza rózsaszín, ugyanis az újdonságnak számító ruby csoki – a nemesített kakaóbabnak köszönhetően – ilyen színű.

– A csokoládé csalóka dolog. Szurkolok, hogy jól temperáljam, de csak a végén derül ki, hogyan sikerül, szép fényes lesz-e – magyarázza Ádám, miközben jobbról balra, balról jobbra simítja a masszát. Könnyűnek látszik a művelet, de nem az. Elsőként a gasztroblogger csapattal érkezett cukrász, Kövérné Kalmár Mónika próbálja utánozni Ádámot. Ha nem vagyunk elég ügyesek, szétfröcsög a rózsaszínű, gyümölcsös ízű massza, sőt „álnok módon” megpróbál lefolyni az asztalról. Nem érdemes mégse feladni, mert az íz és a külcsín kárpótol!

A szaloncukor nagy kedvencünk nekünk, magyaroknak. Valósággal felrobbant a világháló, amikor a Demeter Chocolate előállt a nosztalgiát idéző robbanós szaloncukorral, de a sajttortás újdonságuk is nagy sláger. Akadnak, akik a fára való édesség megvásárlását nem hagyják az utolsó percre – mesélik a manufaktúrában –, hanem már októberben beszerzik. Megtörténhet aztán az a „baleset”, hogy decemberre el is kopik az édesség. Így az ünnep közeledtével újat kell venni, mégse árválkodjon szaloncukor nélkül a karácsonyfa.

 

Ezek is érdekelhetnek