Ima Viktóriáért

VANNAK NAPOK, melyeket soha nem lehet elfelejteni. A bogácsi Farkas család életében ilyen 2018. augusztus 29-e, amely derűsen indult, aztán egyszer csak megállt a mosógép, elment az áram. A konyhából kilépve azt látták, hogy dől a füst a tetőtérből. S a kisszobában fent ott aludt a kétéves Viktória.

Család-otthonDulai Sándor2019. 01. 18. péntek2019. 01. 18.
Ima Viktóriáért

Még nem volt dél, Farkas Viktória és az anyósa, Farkas Zoltánné lent, a konyhában főzött, mosott. Mellettük a négyéves Klaudia játszott, a kishúgát – aki augusztus 5-én töltötte be a két évet – az édesanyja lefektette odafönt, hadd pihenjen egy kicsit. A füst láttán anyja és nagyanyja rohant fel a lépcsőn, mire felértek, a kiságy már lángolt, égett Viktória ruhája. Negyedóra múlva ott volt a mentőhelikopter, Viktóriát és az édesanyját Miskolcra, a megyei központi kórházba vitték.

– Négy napig tartották lélegeztetőgépen – meséli az édesanya kislányával az ölében –, így maradt életben. A testfelületének csaknem a 60 százaléka megégett – mutatja a zárójelentést, mely részletezi Viktória másod-harmadfokú sérüléseit, s a „lángégések” mellett légúti égésről, keringészavarról és más komplikációkról szól. Meg az orvosok küzdelméről: homokágyba fektetésről, kötéscserékről, műtétekről, bőrátültetésekről, s felsorolni is hosszú lenne a kezeléseket, melyek végén szeptember 21-én Viktória elhagyta az intenzív osztályt, hogy gyógyítása a gyermeksebészeti osztály égési részlegén folytatódjon.

– Áldjon meg az Isten minden orvost és nővért – törölgeti a szemét az édesanyja. – Cigányok vagyunk, de úgy bántak vele, mintha a saját gyermekük lenne. Másfél hónapig volt a kórházban, azóta kontrollra járunk vele. A pokoli fájdalmai elmúltak, de azért még sokat szenved. Viszket a bőre, és vigyázni kell, hogyan érünk hozzá, mert nagyon érzékeny.

Feljebb húzza a kislány ruháját, a hasát és a hátát csupa pörkös bőr borítja, újabb bőrátültetésekre lesz szükség. Az alsó teste meg a két karja is ilyen – sóhajt a 22 éves anyuka –, csak az arcát, fejét sikerült valahogy megvédeni, itt kevesebb a seb. Orvosi vényeket vesz elő, a doktornő kompressziós hosszúujjú kabátot, hosszú szárú nadrágot, harisnyát, kesztyűket, ujjszétválasztókat írt fel, a különleges öltözet égési sérülések után sokat segíthet, puha, vékony, felszívja az izzadságot, gyorsan szárad – csak hát háromszázezer forint az ára. Farkas Viktória bízik abban, hogy méltányossági kérelmükre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől támogatást kapnak, de nekik a fennmaradó összeget sem könnyű kifizetni.

Belép Farkas Zoltán, az apa, aki augusztus 29-én a közeli Mezőkeresztesen dolgozott, ott kapta a hívást, hogy tűz van náluk. A tetőtérben minden bútor elégett, a szobák közül egyet tudtak rendbe hozni, kifesteni, ebben laknak most a gyerekekkel. A földszintet eláztatta az oltáshoz használt víz, lakásbiztosításuk nem volt. De nem ez a baj, hanem ami Viktóriával történt.

– Az erdészetnél szeptember elsejével épp megszűnt a nagyfiammal a munkahelyünk – mondja. – Talán visszavettek volna, de akkor mi lesz a házzal?

A tüzet a vizsgálat szerint elektromos zárlat okozta, mely odafent, a falban keletkezett. Az önkormányzat negyvenezer forint gyorssegélyt adott és három radiátort, három vödör festéket. Farkas Zoltán azóta csak azon van, hogy rendbe hozza, amit lehet, de a havi százezer forint mellett – ennyi a családi pótlék meg a gyermekgondozási segély együtt – csak alkalmi munkákból jut egy kis pénzhez.

– Imádkozzunk, mert a Jóisten visszaadta Viktóriát nekünk – szólal meg a nagymama halkan. – Meglátjátok, lesznek, akik segítenek, meg tudjuk majd venni azt a ruhát. Meggyógyulsz, és te leszel a legszebb lány – cirógatja az unokája arcát. – Ugye, kicsikém...?

A SZERZŐ FELVÉTELE

 

Ezek is érdekelhetnek