Kutyaposta

„Ha megszelídítesz, felelősséggel tartozol irántam”

Család-otthonSzücs Gábor2019. 01. 15. kedd2019. 01. 15.
Kutyaposta

Bár tudom, hogy veszélyes vizekre evezek – hiszen a kutyakaja immár sokkal kevésbé gasztronómiai, mint inkább szenvedélytől fűtött érzelmi kérdés lett –, de azért most és a következő Kutyapostában megpróbálkozom ezzel a témával. Aggodalmam oka, hogy a házikoszt-hívők, a tápszeresek csapata, a vegások vagy a nyershúst adók olyan szenvedéllyel, már-már vallásos hévvel, ellenvéleményt nem tűrő meggyőződéssel védik saját igazukat, hogy szinte semmilyen érvet nem hajlandók elfogadni, ami nem az ő meggyőződésüket igazolja. Szerencsére, az a tapasztalatom, hogy a kutyák még a legőrültebb kitalációkat is viszonylag baj nélkül átvészelik – azért nem állom meg, hogy a vegásokat erőteljesen figyelmeztessem: a kutya alapvetően ragadozó, húsevő lény volna…

Kezdjük a témát talán az ember és négylábú barátja gyomrát és gyomrának képességeit ismertetve, amiben segítségemre lesz a kutyamániás „VITAL kutyadiéta” csapat szakértelme.

Emlősállat lévén, a kutyának is az emberhez hasonlatos emésztőszervei vannak: szájüreg, nyelv, fogak, nyálmirigyek, nyelőcső, gyomor, vékonybél, vastagbél, máj, epehólyag, hasnyálmirigy. Működésük is egészen hasonló, de nem teljesen ugyanolyan.

Néhány példa. A kutya nyálában nincs emésztőenzim, szemben az emberével, ahol a nyálamiláz már a szájban megkezdi a szénhidrátok emésztését. Ezért van, ha sokáig rágcsálunk, szopogatunk egy kenyérdarabot, édesnek, majd savanyúnak fogjuk érezni, míg a kutya a kenyeret mindvégig kenyérnek érzi. A máj által termelt epe elsődleges feladata emberben a zsírok emulgeálása, vagyis apró cseppecskékké alakítása. Hasonlóan, mint ahogy egy jó mosogatószer teszi a zsíros edényekkel. A  kutyák ebben a „műveletben” előnyben vannak, mert az ő epéjük tartalmaz taurokolsavat, amely ezt a folyamatot sokszorozza. A kutyáknak nincs szükségük C-vitaminra, mert a szervezetük ezt tudja szintetizálni. Emberben is van erre példa, méghozzá az eszkimók esetében. Ők, a fókahús mellett, nemigen jutottak friss zöldséghez, gyümölcshöz, savanyított káposztához; az evolúció segített ezen, és képes C-vitamint termelni a szervezetük.

Anno, amikor még az ember sem késsel-villával evett, a kutyaősnek a táplálékért folytatott harcban hol jutott valami, hol nem. Éppen ezért a legtöbb kutya képes addig enni, amíg van előtte valami. Az ősidőkben erre volt szüksége, ezért gyomra akár nagy mennyiségű táplálék befogadására is alkalmas. Az elfogyasztott táplálék az emésztőcsatornán átlagosan 24 óra alatt halad át. Ez idő alatt zajlik le az emésztés és a felszívódás. 

A jövő héten következik a kényesebb téma: akkor mit is egyen a kutya?

 

Ezek is érdekelhetnek