Kutyaposta

„Ha megszelídítesz, felelősséggel tartozol irántam”

Család-otthonSzücs Gábor2019. 01. 05. szombat2019. 01. 05.
Kutyaposta

Miközben idehaza a tél beköszöntével együtt járt a hajléktalanok kriminalizálása, az olaszországi Catania városából szívet melengető hír érkezett. Mint oly sok más városban, ott is működik egy termetes IKEA áruház. Ahogy kell, vannak benne összeszerelhető bútorok, húsgolyók, svéd mandulatorta, illatos gyertya és színes ágyneműhuzat. Egyvalamiben viszont különbözik a többitől: a dolgozói hihetetlenül emberségesek és jószívűek, a legújabb akciójuk legalábbis ezt bizonyítja.

Eldöntötték ugyanis, hogy télire megnyitják az áruház kapuit az utcán élő kutyusok előtt, így védve meg őket a fagytól. (Bár talán igazi veszélyben arrafelé nincsenek, hiszen ebben a szicíliai városban decemberben és januárban is 11-12 fok az átlaghőmérséklet.) Sőt nemcsak tetőt kapnak a fejük felé, hanem naponta etetik és gondozzák is őket. Az akció sikerét jelzi, hogy a dolgozók mellett a vásárlók is megkedvelték a négylábú kedvenceket, így ők is szívesen kényeztetik őket.

Ami pedig talán még szimpatikusabb az egészben, az az, hogy a bolt egyáltalán nem verte nagydobra ötletét, sehol sem reklámozták azt; a vásárlóik voltak azok, akik közzétették a hírt az interneten. Ezért nekik is hálásak lehetünk, hiszen elképzelhető, hogy így az üzletlánc többi tagja, de esetleg más hálózat is kedvet kap majd valami hasonló cselekedethez.

Az, hogy négylábú léphet be valamilyen intézménybe, szerencsére egyre gyakoribb. Én ilyesmit először a német Stern hírmagazin hatalmas szerkesztőségi épületében láttam, ahol – nem túlzás – a folyosókon csapatostul vonultak, feküdtek, sőt lifteztek a kutyák. (Talán ennek a látogatásnak is köszönhető, hogy a Szabad Föld szerkesztőségébe is szabad bejárása van kedvenceinknek.) Úgy hírlik, most Ausztria is beáll a sorba: rövidesen gazda és kutyája együtt járhat dolgozni, ha mindketten elvégeznek egy speciális, a munkahelyen való viselkedésre felkészítő tanfolyamot, és abból sikeres vizsgát tesznek. Ott is rájöttek arra, hogy a kutyák jelenléte csökkenti a stresszt, a konfliktusokat, növeli az elégedettséget, és megkönnyíti a munkatársak közötti kommunikációt. A dolgozók sokkal kevesebb időt töltenek betegállományban, és elkötelezettebbek azoknál a vállalatoknál, ahová a kedvencek is elkísérhetik a gazdájukat. E megfigyelések alapján született az irodakutya ötlete is. A tanfolyamon sok mindenhez hozzászoktatják az állatot: a gépekhez, a hang- és fényhatásokhoz, az idegen emberekhez. Ezek után a gazdinak már csak a főnököt kell meggyőznie arról: mindenki nyer azzal, ha a szeretett kutyus ott szunyókál az íróasztal alatt.

 

Ezek is érdekelhetnek