Miért éppen Kandida?

RÉGEBBEN egyszerű volt a névválasztás, leginkább apáról fiúra, anyáról leányra szállt a keresztnév. Ma már több ezer név közül választhatunk, mégis sokan szeretnének kacifántost és szokatlant adni újszülöttjüknek. Nem csoda, hogy évről évre egyre többen kérelmezik: megváltoztatnák a nevüket.

Család-otthonBiczó Henriett2019. 04. 19. péntek2019. 04. 19.

Kép: kormányablak hivatalos ügyintézés járási hivatal okmányiroda lakosság papírok dokumentum győr 2013 01 03 Fotó Kállai Márton

Miért éppen Kandida?
kormányablak hivatalos ügyintézés járási hivatal okmányiroda lakosság papírok dokumentum győr 2013 01 03 Fotó Kállai Márton

Gyere ide, kis Radiátorom! Ügyes vagy!” Valószínűleg minden tekintet a hang irányába fordulna, ha a játszótéri homokozóban ezt hallanák. Biztosan csak áprilisi tréfáról van szó – villanna át az agyán az egyszerű földi halandónak. Csak az az anyuka és apuka él valószínűleg egy másik dimenzióban, akik tavaly ezt a nevet szerették volna adni a csecsemőjüknek. A drága poronty neme titok, de szerencsére a Nyelvtudományi Intézet munkatársai megmaradtak a józanság talaján, s elutasították a szülők névadással kapcsolatos kérelmét. A leendő szülők több ezer lány- és fiúnév közül választhatnak, érthetetlen, hogy miért kellene egy kisfiút Vulkánnak vagy egy kislányt Obinak, esetleg Kandidának nevezni. Ezek már valóságosan létező, választható és választott utónevek. Vajon a névválasztás előtt miért nem gondolkodik el a rokonság, hogy a gyerek egyszer majd közösségbe kerül, aztán felnő, netán állásinterjúra megy, de a neve miatt számtalan megalázó és kínos pillanatnak lesz kitéve. Olykor viselőik a teljesen prózai nevük miatt is elégedetlenkednek, hát akkor milyen érzelmek dúlhatnak szegény Platinában vagy Acélban!

„Nem szeretem a nevem, nem tetszik a hangzása sem, amikor születtem, ez volt a leggyakoribb lánynév. Szóval a legtöbb helyen, ha elkiáltja magát valaki, hatan fordulunk felé. A rokonságban is van vagy nyolc Krisztina”; „Anna vagyok. Nem szeretem a nevem, túl egyszerű, nem lehet normálisan becézni, s csak kétféle betűből áll” – olvashatók a neten az elkeseredett vallomások. „Amióta az eszemet tudom, nagyon utálom a nevem. Az óvodától kezdve egész életemben szívattak vele. A középiskolában kicsináltak az osztálytársaim miatta. Egyáltalán nincs önbizalmam, ég a pofám, ha valakinek be kell mutatkoznom. Emiatt a csajozás sem megy valami jól. Nagyon szeretném megváltoztatni, de az apám azt mondta, hogy akkor kitagad. Mit tegyek?” – kérdezi Izidor.

Ezek után nem csoda: az utóbbi öt évben húszezren kérelmezték, hogy szeretnék megváltoztatni a nevüket. S egyre többen vannak, akiknek semmi nem elég, és az első névváltoztatás után újabbra adnák a fejüket. Pedig ennek már húzós a költsége: míg a névváltoztatási eljárás illetéke 10 ezer forint, az ismételt változtatásánál már 50 ezret kell fizetni. Számos oka lehet a kérelemnek – tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala a Pénzcentrumot. A főbb indokok között szerepelhet a vér szerinti családtagok között megromlott viszony, a szülők által választott utónév elutasítása, a válás, a nevelőszülők nevének felvétele, a vallási vagy más meggyőződésből történő névváltoztatás. A főszabálytól eltérő név elbírálásakor a hivatal figyelembe veszi a kérelmező indoklását, és minden kapcsolódó okiratot, amely méltányosságra adhat okot. A  magyar hagyományoktól eltérő hangzású, magyartalanul képzett név, a történelmi név, a régies írásmóddal írt családi név felvétele nem engedélyezhető. Védettséget élvez például a Deák, Széchenyi, Vörösmarty, Bartók, Kazinczy név. Elképzelhetetlen, hogy Kiss Béla azt kérelmezze, a jövőben hívják inkább Kossuth Lajosnak. Pontosabban: kérelmezni ugyan lehet, de az elutasítás borítékolható.

KÁLLAI MÁRTON FELVÉTELE

 

Ezek is érdekelhetnek