Keserves kórkép

RÉGEN ÚGY TARTOTTÁK, hogy az ember haragja, mérge a testében felgyülemlett epéből ered, ezért is mondjuk, ha valakiből kirobban a düh, hogy elönti az epe. Aki mindig kedvetlen, az keserű, mint az epe, a gyűlölködő, rosszindulatú emberből pedig az epe beszél.

Család-otthonH. E.2019. 05. 03. péntek2019. 05. 03.
Keserves kórkép

Szólásaink kincsestárában csemegézve azt gondolhatjuk, hogy az epe számos rossz forrása, holott nagyon is fontos szerepet játszik szervezetünk működésében.

A körte alakú epehólyag a máj és a hasnyálmirigy környékén található. Az epét a májunk termeli, feladata, hogy a nagy zsírcseppeket lebontva megkönnyítse a zsírbontó enzimek munkáját, így segítve az emésztési folyamatokat. Néha azonban valóban képes megkeseríteni az ember életét, például amikor az epehólyagban tárolt váladékban kis, kőszerű kristályok, rögök válnak ki. Az epekövek változó méretűek, lehetnek olyan kicsik, mint a gombostűfej, de előfordulnak golflabda méretűek is. Számuk is igen változó, egytől akár a több százig. A kisebbek legtöbbször semmilyen tünetet nem okoznak, sokan észre sem veszik a jelenlétüket. Időnként azonban elzárhatják az epevezetőt, ami rendkívül erős fájdalommal jár. A kínzó, görcsös érzés a has jobb felső részén jelentkezik, és kisugározhat akár a vállba, sőt a mellkasba is. Ezt tetézheti még gyomorégés, hányinger, hányás is. A görcsroham többnyire éjjel támad, egy zsíros, nehéz vacsora után, s akár több órán keresztül is tarthat. A fájdalom mellett egyéb tünetek is figyelmeztetnek rá, hogy valami nincs rendben az epénkkel. Ha kő zárja el az epevezetéket, akkor az epehólyagban felhalmozódik a bilirubin. Ezt a sárgás színű anyagot a máj termeli, s amennyiben a koncentrációja megnő a vérben, akkor a bőrbe is kiválasztódik, amitől a bőr, illetve a szemek fehérje is besárgulhat. A vizelet sötét, a széklet világos színűre változik.

Eperoham esetén szakorvoshoz (gasztroenterológushoz) kell fordulni, aki többek között laborvizsgálattal és hasi ultrahanggal állítja fel a diagnózist. A panaszok okát mielőbb érdemes kivizsgáltatni, mert hasonló tüneteket produkálhat a vakbélvagy vastagbélgyulladás, a nyombélfekély, a gyomorrontás, a sérv, a vesemedence- vagy a hasnyálmirigy-gyulladás is.

A terápia egyrészt a tünetek enyhítését, a fájdalomcsillapítást, a hányinger csökkentését vagy a gyakori hányás miatt a folyadékok pótlását célozza. Tudni kell azonban, hogy a kövek maguktól nem tűnnek el. Ha vissza-visszatérnek a panaszok, a leghatásosabb és legbiztonságosabb kezelés az epehólyag műtéti eltávolítása, amellyel a fájdalom megszüntethető, a további gyulladások és a szövődmények megelőzhetők. A műtétet követően a páciensnek nem lesz többé epehólyagja, ami tárolhatná a mája által termelt epét. Ehhez a megváltozott helyzethez a szervezetének is alkalmazkodnia kell, ami a megfelelő diéta betartásával segíthető elő. Kerülnie kell a zsíros, fűszeres, sós és rostban gazdag ételeket, a kávét, az alkoholt. Az orvosa által felírt emésztést segítő gyógyszereket és étrend-kiegészítőket rendszeresen be kell szednie.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

 

Ezek is érdekelhetnek