Vigyázzunk a csontjainkra!

Az óvatosság sosem árt, és jó, ha azt is tudjuk, hogy a csontok védelme a pajzsmirigyre való odafigyeléssel is összefügg.

Család-otthonHabik Erzsébet2019. 11. 17. vasárnap2019. 11. 17.

Kép: csontsűrűség mérés orvos rendelő vizsgálat kalcium változó kor betegség 2013 12 02 Fotó: Kállai Márton

Vigyázzunk a csontjainkra!
csontsűrűség mérés orvos rendelő vizsgálat kalcium változó kor betegség 2013 12 02 Fotó: Kállai Márton

A pajzsmirigy működési zavara számos kellemetlen tünetet, illetve betegséget idézhet elő, hiszen a pillangó formájú kis szerv által termelt hormonok az egész test működését befolyásolják.

A pajzsmirigy-rendellenesség okozhat többek között hajhullást, menstruációs problémákat, stresszt, aluszékonyságot, depressziót, s olykor a csontritkulás hátterében is a pajzsmirigy elégtelen vagy túlzott hormontermelése áll – tájékoztat dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

A csontritkulásnak számos oka lehet, például a túl lassú csonttermelődés, a csontok túl gyors pusztulása, de előfordulhat akkor is, ha rossz minőségű csontok képződnek. Csontritkulásról lényegében akkor beszélünk, amikor a csontok lebontása nagyobb mértékű, mint az építésük.

Elsősorban a változókorban lévő hölgyek szenvednek ettől, amikor a szervezetben lecsökken az ösztrogén mennyisége, mivel ez a hormon jelentős szerepet játszik a csont épülésében. Emellett bizonyos állapotok és betegségek is megnövelik a csontritkulás esélyét, ilyenek például az anorexia, egyes felszívódási zavarok, autoimmun betegségek, illetve az olyan endokrinológiai problémák, mint a mellékvesekéreg túlműködése, pajzsmirigyzavarok, a mellékpajzsmirigy betegsége.

A pajzsmirigy alulműködése esetén a csontok egészségéhez szükséges ásványi anyagok is lassabban épülnek be, így megnő a csonttörés rizikója. Ugyanakkor a túlműködés inkább használ a csontoknak, vélik sokan – tévesen!

A csontsűrűségmérés a csontritkulásban szenvedő betegeknek, nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlott. Fotó: Kállai Márton

Ilyenkor felgyorsul a csontanyagcsere, s bár valóban több csont képződik, de több is pusztul el, miközben csökken az ásványianyag-tartalmuk, így 10-20 százalékkal kisebb lesz a csontsűrűség.

A pajzsmirigyzavarok gyakran a D-vitamin hiányával is párosulnak, ami szintén nem tesz jót a csontok egészségének – hívja fel a figyelmet a szakértő.

Tehát ha valaki csontritkulással küzd vagy gyakran törik a csontja, gyanakodjon (mellék)pajzsmirigyproblémára is és forduljon szakorvoshoz. De fordítva is igaz: aki tisztában van a pajzsmirigybetegségével, rendszeresen járjon el csontritkulás-, csontsűrűség szűrésre, és ellenőriztesse a D-vitamin-szintjét!

A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő apró szerv, melynek hátsó oldalán található a mellékpajzsmirigy. Ez utóbbi a parathormon (PTH) termelődéséért felelős, ami a kalcium szintjét növeli, míg a foszforét csökkenti. Ha a kalcium szintje csökken, úgy a PTH-é megnő, s kompenzálásként a csontokból elvonja az ásványi anyagokat – így csontritkulást, rossz minőségű csontokat eredményez.

 

Ezek is érdekelhetnek