Különleges kutya mostoha sorssal

Mindegy, melyik állatmenhelyre megy be az ember, mind tele van torokszorító történetekkel. Nincs ez másképp a nyíregyházi Állatbarát Alapítvány telepén sem, ahol kétszáznál is több kutya él, némelyik tíz évnél is hosszabb ideje. Pedig amelyik eb ide kerül, áldhatja a szerencséjét.

Család-otthonBalogh Géza2020. 02. 27. csütörtök2020. 02. 27.
Különleges kutya mostoha sorssal

Itt nemcsak kulturált, biztonságos fedél vár rájuk, de az új gazdára is nagyon jók az esélyeik. Évente csaknem félezer itteni kutyus talál új, szerető családra, még a távoli Hollandiából, Németországból is jönnek érdeklődők a sóstói erdő melletti állatmentő állomásra, ahol nemcsak a kidobott, nemegyszer súlyos beteg kutya testi bajait gondozzák, de legtöbbjüknek a lelkét is sikerül meggyógyítaniuk.

Nagyon fontos ez, hiszen a menhelyekre került kutyáknak kivétel nélkül a lelkük is sérült, sőt az talán még súlyosabban is, mint a testük.

Mint annak a kopasz kutyának is, akinek a sorsára egy nagykállói olvasónk hívta fel a figyelmünket. A Kállóhoz közeli Balkány mellett egy nyárfaerdőben talált rá az alapítvány egyik önkéntese még a múlt év decemberében. Négy apró kölyök is ott didergett a fekete, szinte teljesen szőr nélküli anyakutya mellett, akit valószínűleg épp azért dobtak ki, mert bőrbetegnek gondolta a gazdája.

Már ha gazdának lehet tekinteni azt az embert, aki télvíz idején csak úgy eldob a mezőn egy beteg állatot. Betegnek gondolták a nyíregyházi gondozók is a kis, sovány kutyát, s megkezdték a kezelését.

– Megkapott minden gyógyító készítményt, amit a szoptatás mellett kaphatott, s gondoltuk, szépen elkezd majd pelyhedzni az új szőre – meséli a menhely vezetője, Novák-Hajtó Éva. – De semmi, egyetlen új szőrszál se jelent meg rajta. Az orvosunk alaposan megvizsgálta, a bőrbetegséget kizárta.

Arra tippelt, hogy valami kínai kopaszkutyavér lehet benne. Így írtunk a Noé Állatmentőknek, akik a fajtamentéssel foglalkoznak, s hamarosan meg is érkezett a titokzatos válasz: a közben Patsynek keresztelt kutyánk valószínűleg májzli.

Patsy, a májzli. Fotó: Állatbarát Alapítvány, Nyíregyháza

Hogy micsoda?! – néztek össze a nyírségi állatmentők, akik ugyan mindenféle kutyával találkoztak már, a májzliról még csak nem is hallottak. Nem csoda. A magyar kopasz­kutyaként vagy sváb puliként is ismert kutyából talán még száz sincs nálunk, az ország egyik legritkább fajtája.

A nagy többség valószínűleg azt mondaná, ha látná, hogy nem valami szép jószág. Foltos háta, kopasz koponyája, combja talán még ijesztő is lehet annak, aki az agyontenyésztett ölebekhez van szokva. Viszont a nyírségi májzli aranyos, szófogadó, s rendkívül hálás minden simogatásért, dicséretért.

Nem sokat kaphatott belőlük, mert mikor megtalálták, félve húzódozott az idegenektől. De azért bízva az emberek jóindulatában, az alapítvány több más eb társaságában feltette az ő fényképét is a világhálóra, hátha lesz olyan örökbefogadó, aki épp egy kopasz sváb pulira vágyik. Meglepően sokan jelentkeztek, kiderült, vannak az országban, nem is kevesen, akik kimondottan szeretik ezt a fajtát.

Mert okos, hűséges, első osztályú munkakutya. Olyan, mint a rokonai, a puli, a mudi, csak nem olyan mutatós.

És többen is jelezték, ők szívesen magukhoz vennék Patsyt – tenyésztésre. No, azt már nem, mondták a nyíregyházi állatmentők, mert rendkívül rossz tapasztalataik vannak a magyar tenyésztők tevékenységéről. Közben a világhálón is folyt a diskurzus.

Abban mindenki egyetértett, hogy mindenképpen meg kell őrizni ezt a különleges fajtát, amelynek kellő menedzseléssel nagy esélye volna a nemzetközi elismertetésre is, mert ezt az FCI (a nemzetközi kutyaszövetség) máig nem tette meg.

Közben Patsyra is rámosolygott a szerencse. Jelentkezett a Dunakanyarból egy fiatal pár, mondván, büszke tulajdonosai már egy sváb pulinak, s ha az elfogadja, ők örömmel magukhoz vennék Patsyt.

Nemrég Nyíregyházán meg is történt a próba, a két kutya azonnal összebarátkozott. Így aztán Patsy ment Nagymarosra, ahol egy nagy kertben már a porta minden állatával összebarátkozott. A régi gazdájára már nem is ­gondol.

Ezek is érdekelhetnek