Csak figyelmesen az energiával!

Édesapám gyerekkorában is nagyon szeretett olvasni, s az Orosháza melletti tanyán az apja többször is rajtakapta, hogy lefekvés után elaludt a nyitott könyv mellett. Nagypapám szelíden korholta: – Fiam, ha nagyon elálmosodnál, hamar csavard le a lámpát, mert fölösen fogyik a petró!

Család-otthonBudai Horváth József2020. 03. 17. kedd2020. 03. 17.
Csak figyelmesen az energiával!

Régi családi történetem a petróleumlámpáról az energiatakarékossági világnap (március 6.) alkalmából jutott az eszembe. Nos, ha valami, akkor ez a nap voltaképpen egész évben tart(hatna).

A rezsi háromnegyede a fűtésre-hűtésre megy el, míg a világítás, az elektromos háztartási gépek, különféle szerkentyűk használata vagy töltése télen-nyáron apasztja a bukszánkat.

Hazánk energiafogyasztásából honfitársaink részesedése (amúgy a teljes magyar energiaimport fele) 32 százaléknyi, ugyanez az arány az Egyesült Államokban 18, Szlovákiában 20, Ausztriában 23, Csehországban 26. Tehát ebben az ügyben nem az egyes államok gazdagsága a döntő faktor.

A hagyományos izzókkal összevetve, a LED-lámpák hatod annyi energiát követelnek és sokkal hosszabb az élettartamuk. Persze a modern izzók drágák, sokan nem engedhetik meg maguknak az egyszeri nagyobb beruházást.

Viszont érdemes szemügyre venni már meglévő készülékeink átlagos áramfogyasztását – íme, néhány példa wattórában: laptop (a töltőn) 50, 140 centi (55 col) képátlójú LED-televízió 150, porszívó 750, mikrohullámú sütő 800, vasaló 2000, vízforraló 2200.

Sok energiát fogyaszt a feleslegesen működő televízió is. Fotó: Shutterstock

Roppant hasznos a villanyt leoltani magunk után, illetve a közlekedőkbe, a konyhába és a fürdőszobába mozgásérzékelőt telepíteni. A televízió, a számítógép, a háztartási masinák dugaszát használat után a konnektorból kihúzni vagy lekapcsolni az elosztót (stand by üzemmódban is van felesleges áramfelvétel).

Mindig egész adag ruhát a lehető legalacsonyabb hőfokon mosni. A hűtőszekrény hátsó rácsát a szabad hőleadás miatt évente két-háromszor megtisztítani, a mélyhűtőt legalább egyszer kiolvasztani.

Fűtési szezonban a lakótér hőmérsékletét fél fokkal csökkenteni.

A villanybojlerben lerakódott vízkő rendszeres eltávolítása javítja a hatásfokot, csökkenti a költségeket. Végül minden pici megtakarítás sokra megy!

Ezek is érdekelhetnek