Mielőtt függőség lenne a vége...

Egyre több magyar tinédzser fogyaszt rendszeresen alkoholt, s nem csak a fiúk, a lányok közül is sokan. A középiskolásoknak indított Szétcsúszva program a fiatalkori alkoholizálás veszélyeire és a felelős magatartás fontosságára hívja fel a figyelmet.

Család-otthonHabik Erzsébet2020. 03. 03. kedd2020. 03. 03.
Mielőtt függőség lenne a vége...

”Szétcsaptam magam egy párszor, nincs az a pénz, ami gátol” – az ELTE Radnóti Miklós gyakorlóiskola színpadán kezdetét veszi a bulihangulat és a három barátról szóló történet, amely a tizenéves korosztály nyelvén és eszköztárával mutatja be, milyen okok és körülmények kellenek ahhoz, hogy a fiatalok a pohár után nyúljanak, s miféle következményekhez vezethet az iszogatás.

A közönség soraiban hetedikes és nyolcadikos diákok foglalnak helyet. A Momentán Társulat érzékenyítő előadása ugyanis célzottan nekik szól.

– Az előadás első félórája maga a történet, ezt követi az interaktív rész, aminek célja, hogy megnyissuk kicsit a gyerekeket, beszélgessünk velük a témáról – avat be a részletekbe Molnár Levente, a társulat tagja, az előadás egyik szereplője.

– Együtt keressük a válaszokat a kérdésekre: Miért kell a pia? Erősíti a csapatszellemet? Miért iszik egy tizenéves? Hogy tartozzon valahova, legyen társasága? Mit mondasz, ha valaki alkoholfogyasztásra bátorít?

S hogy miért kell ezzel foglalkozni? Mert a számok riasztóak: a Szétcsúszva program részeként tavaly novemberben készített felmérés szerint a válaszadó 14–18 év közötti középiskolások 80 százaléka 15 évesen vagy annál fiatalabb korban kipróbálta már az alkoholt, s csupán kevesebb, mint 3 százalékuk nem ivott még soha.

A fiatalok negyede legalább hetente iszik, főként égetett szeszt, de népszerű köreikben a bor és a sör is. Elsősorban vidéken aggasztó a helyzet: a kisebb településeken a fiatalok több mint 60 százaléka már 14 éves kora előtt kipróbálta az alkoholt, míg Budapesten ez az arány szintén magas, de azért 50 százalék alatt van.

Gőzkieresztés, bulira hangolódás, nem akar kilógni a sorból, vagy éppen nehezére esik nemet mondani, ha alkohollal kínálják. Többnyire ezzel magyarázzák a tinédzserek, hogy miért isznak. Minden harmadik fiatal az íze miatt szereti az alkoholt.

Házhoz megy az előadás

A Szétcsúszva középiskolásoknak szóló edukációs program, amelyet a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorításáért kiálló – egyébként alkoholos italokat forgalmazó – Diageo cég támogat. Az előadások 60 percesek, a produkció képzett színészek által előadott darabból és az azt követő interaktív workshopból, értékelésből áll. A középiskoláknak az előadáshoz kapcsolódó fiatalkori alkoholfogyasztással kapcsolatos oktatási anyagot is adnak.

A felmérésben részt vevők közel 60 százaléka érzi úgy, hogy tudja, hol a határ, és mi az az alkoholmennyiség, ami még nem árt meg neki. Kétharmaduk volt már másnapos, és csaknem ugyanennyien lettek rosszul alkoholtól.

Tavasz végéig háromezer magyar diákkal szeretnék megismertetni a fiatalkori alkoholfogyasztás veszélyeit. Fotó: Csobay Bence

A válaszadók mintegy felével már előfordult, hogy egy-egy nagyobb ivászat után nem emlékezett a dolgokra, sokakkal megesett, hogy ilyenkor olyan dolgokat posztoltak, üzentek a közösségi oldalakon, amiket később megbántak. A tizenévesek közel negyede jelezte, hogy alkohol hatására megváltozott a hangulata, depressziós, szorongós lett.

– A felmérés eredménye igazolja, hogy a helyzet rendkívül rossz – vélekedett a kutatásról Zacher Gábor toxikológus, akit nem leptek meg az adatok, mivel országszerte nagyon sok a felnőtt alkoholbeteg, a fiatalok alkoholhoz való viszonya pedig az otthoni példától függ. Az alkohollal kapcsolatos ismeretek átadásában fontos szerepe van a családnak.

El kell magyarázni a gyereknek, miért ne igyon, vagy legalábbis kereteket kell szabni, hogy mikor, milyen feltételekkel szabad alkoholt fogyasztania – hívta fel a figyelmet a szakember.

Rövid út a függőséghez

Minél korábban kezd inni egy gyerek, annál nagyobb a veszélye, hogy felnőttként alkoholproblémája lesz. A tizenévesek általában kisebb súlyúak a felnőtteknél, és kisebb a májuk is. A véralkoholszintjük a szeszes italok hatására gyorsabban emelkedik, így kisebb mennyiségtől is hamarabb rúgnak be, és a szervezetüket is inkább károsítja az alkohol. Azoknál a gyerekeknél, akik 12 éves korukban rendszeresen isznak, 41 százalék az esély az egy életen át tartó függőség kialakulására, míg azoknál, akik 18 éves koruktól kezdenek italozni, ez az arány 11 százalék – olvasható a Gyógy­Hírekben, a Heim Pál Gyermekgyógyintézet magazinjában.

Bár szülőként és pedagógusként is nehéz hozzányúlni a témához, a fiatalkori alkoholfogyasztás problémáját nem lehet a szőnyeg alá söpörni. A Momentán Társulat előadása olyan beszélgetést indít el a résztvevő diákok között, ami később az osztályfőnöki óra keretein belül is folytatható.

Ezek is érdekelhetnek