Segít a fény, ha jön a front

Kinek a feje fáj, kinek a vérnyomása szökik az egekbe vagy éppen zuhan alá, míg másoknak az idegei feszülnek pattanásig. Az időjárás változásait sokan megérezzük. Hogyan hatnak a meteorológia frontok az életünkre, s miként enyhíthetünk a panaszainkon? – kérdeztük dr. Pintér Ferenc meteogyógyászt, a Meteo Klinika igazgatóját.

Család-otthonHabik Erzsébet2020. 03. 17. kedd2020. 03. 17.

Kép: Az akut fejfájás a szokásos fájdalomcsillapítókkal kezelhető, a migréneseknek specifikus roham elleni szereket rendel az orvos.

Segít a fény, ha jön a front
Az akut fejfájás a szokásos fájdalomcsillapítókkal kezelhető, a migréneseknek specifikus roham elleni szereket rendel az orvos.

Miként sokan tapasztaljuk, az időjárás nagyon erősen hat ránk, nem ritkán olyan mértékben, hogy már komoly életminőség-romlást idéz elő. A meteogyógyászat új tudomány, azt kutatja, hogy a légköri környezet milyen élettani következményekkel jár.

A meteo­gyó­gyászok pedig azt vizsgálják, hogy a hozzájuk forduló panaszosok tüneteit valóban az időjárás változásai okozzák-e, s ha ez bebizonyosodik, vajon konkrétan mire érzékeny az illető. Ennek függvényében ajánlanak számára megfelelő terápiát – ismertet meg az alapvető fogalmakkal dr. Pintér Ferenc.

A meteogyógyászoknak pontosan kell tudniuk, hogy egy adott időszakban hol milyen időjárási viszonyok uralkodnak. A Meteo Klinika pestszentlőrinci központjában ezért hatalmas, az egész országra kiterjedő humánmeteorológiai mérőállomás-hálózatot működtetnek, s az onnan percenként bejövő több ezer adatot tárolják és elemzik.

Az időjárás folyton változó körülményeket teremt. Például reggel hideg van, délután meleg, napközben fújhat a szél, s ehhez folyamatosan alkalmazkodnunk kell. Ezt a feladatot a szervezetünk belső szabályozása végzi. A baj akkor kezdődik, amikor a szervezet valami miatt erre nem képes, és felborul a belső egyensúlya.

Bizonyos egészségi és életkori állapotok hajlamosabbá tesznek az időjárás-érzékenységre. Ilyen többek között az időskor vagy ha valaki krónikus betegségben szenved.

Olyan időszakokban is felerősödhetnek a panaszok, amikor a szervezet fokozott terhelés alatt áll, például a várandósság, a hormonális változások – menstruáció, menopauza – idején, a stresszes életszakaszokban, amikor családi tragédia ér valakit és ennek a feldolgozása rendkívüli módon megviseli a szervezetét.

A fény- és hangterápiás szemüveget személyre szólóan, „testre szabva” kapja a páciens. Fotó: Németh András Péter

A frontérzékenységre való hajlam örökölhető is – magyarázza a szakértő, de hogy kinél milyen tünetek formájában jelentkezik, az egyéni adottságoktól függ. Van, akinek a vérnyomása ingadozik, másnak a feje vagy éppen az ízületei fájnak, emésztési zavarokkal, alvásproblémákkal küzd, fáradtnak, lehangoltnak vagy folyamatosan feszültnek, idegesnek érzi magát.

Olyan tehát nincs, hogy ha ma hidegfront van, akkor mindenkinek fáj a feje. Csupán azt mondhatjuk, hogy olyankor sok embernek fáj a feje. De hogy kinek? És miért pont a feje? Ezt személyre szólóan kell megállapítani.

Erre szolgálnak a mérőműszerek, amelyekkel az vizsgálják, hogy a páciens panaszait valóban az időjárás változásai okozzák-e, illetve, hogy miként reagál a szervezete a légköri változásokra. Tisztázzák azt is, hogy kizárhatók-e olyan egyéb szervi bajok – például a magas vérnyomás –, amelyek a tüneteket kiválthatják.

Ha úgy ítélik meg, hogy valóban fennállhat az időjárás-érzékenység, akkor két hétig tartó részletes megfigyelés következik. A páciensek kis műszert kapnak, amit időszakosan a testükön viselnek a mindennapos teendőik közepette, s amely adatokkal látja el a rendszert.

A Meteo Klinika program a XIX. Magyar Innovációs Nagydíjpályázaton kiemelt elismerésben részesült.

Részletes naplót is kell vezetniük az életvitelükről, kezdve onnan, hogy mit ettek, egészen odáig, hogy jól aludtak-e éjszaka és mennyi volt reggel a vérnyomásuk. A meteo­gyó­gyászok percről percre követni tudják, hogy eközben mi történt a légkörben, s ha jelentkeztek a panaszok, azokat mennyiben okozhatta az időjárás.

A Meteo Klinika terápiás megoldásokat is kínál az akupunktúrás kezelésektől kezdve a fitoterápián át a megfelelő életmód kialakításáig, de ami újdonság számba megy: az ­európai uniós támogatással fejlesztett terápiás fényszemüvegük alkalmazása.

Ez a készülék egy számítógép, amely fény- és hanghatások segítségével segíti az időjárás következtében felbomlott egyensúlyi állapotok helyreállítását. A szemüveget személyre szólóan felprogramozva, „testre szabva” kapja a páciens, s akkor kell hordania, amikor jelentkeznek a tüneteket kiváltó hatások.

Pintér doktor szerint honfitár­saink 30 százaléka fokozottan front­érzékeny, aminek szakszerű kivizsgálására sokáig csak a pestszentlőrinci rendelőjükben nyílt lehetőség.

A tapasztalat azonban azt mutatta, hogy ez a helyszín a vidéken élők – főként az idősebbek – számára nehezen vehető igénybe, ezért olyan vizsgálati és kezelési módszereket fejlesztettek ki, melyeket az ország távolabbi pontjain – az úgynevezett Front-Pontokon, mint például Debrecen, Miskolc, Szeged, Gyöngyös, Veszp­rém – és remélhetően a továbbiakban egyre több helyen elérhetnek az érdeklődők.

E pontokra kitelepítették a Meteo Klinika távdiagnosztikai eszközeit, és a szerződő partnerek segítségével helyben vehetők igénybe a gyógyászati szolgáltatások, így a fény- és hangterápia is. – Csodaszert nem ígérünk – teszi hozzá dr. Pintér Ferenc –, de sok emberen tudunk segíteni.

További információkhoz az idojaras.hu és a meteoklinika.hu internetes oldalakon juthatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetnek