Szülés örömmel, másképpen

Katalin hercegné a minap rádióinterjújában tőle szokatlan nyíltsággal beszélt gyermekeinek születési körülményeiről: mindhárom utódját hipnoszüléssel hozta világra. Állítása szerint e relaxációs módszernek köszönhetően még élvezte is a vajúdást. Az eljárás ma már Magyarországon is elsajátítható.

Család-otthonMarkos Mária2020. 03. 05. csütörtök2020. 03. 05.

Kép: Trooping the Colour Prince Charles, Camilla Duchess of Cornwall, Prince William, Catherine Duchess of Cambridge, Prince George, Princess Charlot, Prince Louis Photo: Pool / Albert Nieboer Netherlands OUT |, Fotó: Albert Nieboer

Trooping the Colour 08-06-2019
Trooping the Colour Prince Charles, Camilla Duchess of Cornwall, Prince William, Catherine Duchess of Cambridge, Prince George, Princess Charlot, Prince Louis Photo: Pool / Albert Nieboer Netherlands OUT |
Fotó: Albert Nieboer

– A HypnoBirthing hazai változata az Ösztönös Szülés program, amely szülészeti módszerként olyan új, mint a holnap, és olyan régi, mint az ősidők. Az öt alkalomból álló kurzus egyszerű, gyakorlatias, s legalább annyira filozófia, mint technika a nyugodt, stresszmentes, örömteli szülésért. Marie F. Mongan fejlesztette ki három évtizeddel ezelőtt – magyarázza Schimcsig Nóra, a módszer hazai meghonosítója.

– A tanfolyamon a szülés nem-egészségügyi szempontjaira fókuszálunk, olyasmire, amit egy pár önmagáért bárhol megtehet, tehát a tanfolyamunk nem helyettesíti az egészségügyi szakemberek vizsgálatát, gondozását, felkészítő munkáját. Hipnoterápiát nem végzünk.

Kifejezetten bátorítjuk a kismamákat, hogy a testi és lelki jóllétüket, illetve a kisbabájuk egészségét érintő kérdésekkel forduljanak a szülésznőjükhöz, orvosukhoz, védőnőjükhez, pszichológusukhoz, gyermekorvosukhoz, amíg csak megnyugtató válaszokra nem találnak.

Az elmúlt tíz évben több száz magyar nő várta és hozta világra ily módon gyermekét. A fő cél a pozitív élmény, a kellemes közérzet. A párok nyugodt derűvel, magabiztossággal várják a baba születését, melynek során fontos a kísérő, az apa pozitív élménye, aktív részvétele is.

Katalin hercegné mindhárom gyermekét hipnoszüléssel hozta világra. Fotó: Albert Nieboer, Royal Press Europe, DPA Picture-Alliance

– Légzéstechnikát tanítunk, mély relaxációt, vizualizációt, biztatjuk a párokat a képzelőerejük használatára, ami sokat segíthet ebben a helyzetben is. Semmiképpen se eszméletlen állapotot képzeljünk el, inkább elmélyült figyelemről, befelé fordulásról, erős koncentrációról van szó.

Számosan félreértik: az anya nem átalussza a szülését, éppen ellenkezőleg, sokkal inkább jelen van az élményben, ezáltal teste ösztönösebben, hatékonyabban működhet – mondja Schimcsig Nóra.

A módszer helyszíntől és szülési módtól független: fontos hangsúlyozni, hogy nem csak természetes szülésnél lehet használni, császármetszésnél ugyanúgy jó segítséget nyújt.

– Nyilván az elnevezés, az Ösztönös Szülés sugallja, hogy a figyelmünk fókuszában a természetes szülés áll. Ennek oka, hogy a legtöbb várandós nő egészséges, és a szülése is egészséges. Hol támogatják e módszert mifelénk? Ahol többet tudnak róla, jobban pártfogolják, de nagyon változatos helyekről küldtek már hozzánk párokat szülésznők, orvosok.

A Nemzetközi Hypnobirthing Intézet központja Amerikában található, ahol a magyar oktatók – jelenleg beszélgetőtársunkon kívül négyen foglalkoznak hipnoszülésre történő felkészítéssel – egyénileg sajátítják el a módszert és szereznek licencet, amit évente meg kell újítani.

Egyelőre leginkább Budapesten indítanak felkészítéseket a hazai oktatók, de alkalomadtán vidékre is elutaznak.

Szigorú keretek között

Az Ösztönös Szülés (HypnoBirthing) program tanácsadói szigorú etikai kódexet követnek, amely leszögezi, hogy a kliens jólléte, érdeke mindenek felett áll. Az intézet oktatási kompetenciájába beletartozik a Mongan-módszer oktatása egyéni vagy csoportos keretek között, illetve a személyes konzultáció a kliens kérésére, de nem tartozik hozzá a terápia folytatása. Amikor testi-lelki egészségügyi probléma merül fel, a klienseket szakemberhez tanácsolják.

 

Ezek is érdekelhetnek