Újszülöttel járvány idején

A kisbaba érkezése a családba normál időszakban is felborítja a megszokott hétköznapokat, ám a koronavírus-járvány teljesen új aggodalmakat ébreszt a szülőkben.

Család-otthonMarkos Mária2020. 04. 28. kedd2020. 04. 28.
Újszülöttel járvány idején

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványkezelő ajánlása az újszülöttek érkezésére és gondozására is kiterjed. Úgy tűnik, a WHO ebben a legalapvetőbb emberi kapcsolatban jóval megengedőbb.

A szer­­vezet támogatja az anyák és a csecsemők együttlétét még akkor is, ha az édesanya fertőzött, továbbá ösztönzi a szoptatást – természetesen olyan óvintézkedések betartása mellett, mint például maszk viselése, valamint a kézmosás a csecsemő megérintése előtt és után.

Az eddig rendelkezésre álló adatok a gyerekeket illetően biztatóak, a Covid–19 csak ritkán okoz súlyos szövődményt a kicsiknél. A Pediatrics folyóiratban közzétett kutatásban több mint 2100 fertőzött gyermeket követtek nyomon Kínában, és mindössze egy eset – egy 14 éves fiatal betegsége kö­­vet­keztében – végződött halállal.

A gyer­­mekek több mint 90 százaléka tünetmentes, illetve enyhe vagy közepes súlyosságú szimptómák jelentkeztek náluk.

A magyar kórházakban, így a szülészeteken is teljes látogatási tilalom lépett életbe március közepe óta. A lapzártánkkor érvényes szabályozás szerint azonban jó hír a pároknak: az édesapa megfelelő védőfelszerelés mellett jelen lehet a szülésnél, de más látogatókkal a kismama nem léphet kapcsolatba.

Mivel a Covid–19 rendkívül gyorsan terjed, ha az édesanyánál felmerül a betegség gyanúja, netán igazolt a koronavírus-fertőzése, akkor az újszülöttnél is elvégzik a tesztet.

Az eddigi tapasztalatok szerint nem indokolt az újszülött és az édesanya elkülönítése odahaza sem. Amennyiben a csecsemő jól van, és nem igényel orvosi ellátást, intenzív megfigyelést, akkor ugyanazokat a módszereket kell alkalmazni, mint a többi újszülöttnél.

Sokkal nagyobb a kisded védelmének, védettségének esélye, ha a saját édesanyja mellett él és anyatejes táplálást kap. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a vírus átterjedhet az anyatejbe, ezért a szoptatás jól ismert előnyei meghaladják a koronavírus anyatej útján történő átvitelének esetleges rizikóit.

A szoptatás kockázata az anya és a csecsemő közötti cseppfertőzés lehet, de erre nincs közvetlen bizonyíték. A szopással kapott anyatej ugyanakkor védelmet adhat az újszülött számára.

Ha az édesanya úgy dönt, hogy szoptatja a babáját, fontos betartania az alapvető óvintézkedéseket. Első és legfontosabb: mielőtt megérintené a kicsit, alaposan mosson kezet. Ugyanígy tegyen a mellek ápolása, fejése előtt is, még akkor is, ha mellszívót vagy bármilyen más eszközt, esetleg ruhadarabot kell használnia, cserélnie.

Sokkal nagyobb a kisded védelmének, védettségének esélye, ha a saját édesanyja mellett él és anyatejes táplálást kap. Fotó: Shutterstock

Próbálja elkerülni, hogy szoptatás közben ráköhögjön vagy tüsszentsen az újszülöttre, e célra legyen kéznél papír zsebkendő. Ha a saját maga vagy a baba állapota miatt nem szoptathat, fejje le az anyatejet.

Ebben az esetben a kézi fejés ajánlott, amivel csökkenthető a mellszívó készülék tisztításával járó fertőzés kockázata. Ha a csecsemő tápszert vagy lefejt tejet kap, szigo­rúan be kell tartani a sterilizációs előírásokat. Ha az édesanya a kórházban feji le az anyatejet, s nem tud kézzel fejni, akkor kizárólag saját mellszívót szabad használnia.

Ha a szülés után már mindenki szerencsésen hazatért a kórházból, lényeges odafigyelni az anyuka közérzetére, mert a baby blue-nak – a szülés utáni depressziónak – nem kedvez a karantén, a járvány hatványozottan erősíti az izoláltságot.

Ezért a párok a figyelmet tőlük telhetően arra összpontosítsák, ami kedvező e rendkívüli helyzetben. Töltsenek együtt minél több minőségi időt az újszülöttel, arra gondolva, hogy ez a nehéz terminus erősíti a köteléket a családban, s gazdagabb, tartalmasabb kapcsolat alapjait teremthetik meg ebben az egyedülállóan szép időszakban.

Ezek is érdekelhetnek