Házi praktikák a hatékony mosásért

Az időjárás végre megengedi: a szabadban szárított ruhák csodás friss illata a parfümökével vetekszik. Újonc mosásfelelősöknek néhány ötlettel szolgálunk, hogy minél patyolattisztább legyen a teregetnivaló.

Család-otthonBudai Horváth József2020. 05. 11. hétfő2020. 05. 11.
Házi praktikák a hatékony mosásért

Előbb-utóbb minden háziasszony (há­zi­férfi) előtt nyílt titokká lesz, hogy a mosógépbe pakolás előtt ajánlatos a szennyest színek (világos, sötét) és anyaguk (strapabíró vagy kényes) szerint szétválogatni. A címkéjük elárulja azt is, melyiket kell tisztítóba vinni vagy kézzel mosni.

A színes ruhák az első mosásnál (némelyik később is) színt engednek, aminek intenzitását ecetes (1-2 deciliter) vízbe áztatással tesztelhetjük (amúgy az ilyen oldat 2-3 óra leforgása alatt a fehérítésben is segít). Az elszürkült mosnivalót néhány óráig kezeljük vizes-szódabikarbónás péppel, ami az izzadságfoltok eltávolításában is sikeres.

A sütőpor pedig a zsíros foltok eltüntetésében jeleskedik, de az elszürkülés megelőzésében is beválik. A fű- és földpiszkot mosás előtt fehér fogkrémmel űzhetjük ki a ruhákból, a krém nátrium-lauril-szulfát tartalma oldja a fű színét alkotó klorofillt. Bepakoláskor a mosóháló egyformán óvja a ruhát és a gép dobját (cipzár, csat) a sérülésektől.

Ne tegyünk túl sok mosószert a masinába, mert a szövetekben maradva allergiát okozhat, és a ruha sem lesz tisztább.

A már átválogatott fehér és világos ruhákhoz 40-60, a sötétekhez és színesekhez 30 Celsius-fokos (vagy hidegebb), míg az ágyneműhöz, a törülközőhöz, a konyha- és a kevésbé kényes ruhákhoz (a káros baktériumok elpusztítását is szem előtt tartva) 60-90 fokos víz való (a ruhacímke ebben is segít).

A program kiválasztásánál a ruha szennyezettsége alapvető szempont. A nagyon piszkos ruhát intenzív programmal mossuk. Teljes adaggal feltöltve, de a túlterheltséget kerülve indítsuk el a gépet. A telegyömöszölt dob túlmelegszik, a motor tönkremehet. Korlátolt mozgásával a sok ruha akadályozza a munkát, ami a tisztaság rovására megy.

A helytelen centrifugázás is árthat a ruhának. Az érzékeny holmit 600-800 fordulaton pörgessük, mert ellenkező esetben szétnyúlik. A kevésbé kényes anyagok 1400-as fordulatszámon végzett centrifugálása nyomán a már szinte száraz ruha a végeredmény.

Amikor lement a program, igyekezzünk mi­hamarabb kivenni a tiszta ruhát. Ha sokat áll a dobban, elveszíti az illatát, „mocsarasodik”.

A kiteregetett adagok hamarabb szikkadnak, ha közéjük száraz törülközőt teszünk, mivel magába szívja a nedvességet. Fotó: Shutterstock

A pamut, a gyapjú, a len az első mosáskor gyakran összemegy, majd vizesen könnyen megnyúlik. Az összement ruha ellenszere az öblítő. Tegyünk belőle adagnyit egy lavór vízbe, rakjuk bele a holmit, aztán 15 perc áztatás után vegyük ki onnan. Törülközővel itassuk le a vizet, majd vízszintesen terítsük ki szárítani. Az öblítő kiegyenesíti az anyag rostjait, s az eredeti méret helyreáll.

A kiteregetett adagok hamarabb szikkadnak, ha közéjük száraz törülközőt teszünk, mivel magába szívja a nedvességet. Viszont a vasalnivalót nem érdemes túlszárítani, mert simításkor ellenáll a hőnek.

A procedúra kihagyhatatlan része a gép ápolása. Mosás után hagyjuk szabadon az ajtót, a mosószer- és öblítőadagolót, hogy megakadályozzuk a penészedést és a gombásodást.

A dob, a csövek, a kifolyó karbantartásához indítsuk el a tisztítóprogramot, amit ecetbe bőven beáztatott tisztító rongy(ok) „kimosásával” érhetünk el.

Így fehérítse a sportcipőjét!

A recept: egy evőkanál szódabikarbóna, fél evőkanál hidrogén-peroxid (nem klóros, így nem sárgul be tőle a cipő), fél evőkanálnyi meleg víz, egy forgalomból kivont fogkefe. A hozzávalók összekeverését követően a kefével kíméletesen dörzsöljük át a cipő felületét. Félóra elteltével öblítsük le a keveréket, s gyönyörködjünk az eredményben.

 

Ezek is érdekelhetnek