Kutyaposta – Mit egyen a kutyakölyök?

Néhány jótanáccsal várjuk azokat, akik cseperedő négylábújuk étkezését át szeretnék gondolni.

Család-otthonSzücs Gábor2020. 06. 24. szerda2020. 06. 24.
Kutyaposta – Mit egyen a kutyakölyök?

A rovat barátai bizonyára emlékeznek, hogy több esetben is beszámoltam lányom mentett kiskutyájának, bizonyos Zoé nevezetű úrhölgynek a viselt dolgairól. Arról is írtam, hogy milyen más egy alig hatkilós csöppséggel az élet, mint a korábbi, hatvankilós kutyáimmal volt.

Ha csupán csak az etetésükre gondolok, a berni pásztoraim gyakorlatilag mindenevők voltak – az is csak az utóbbi évtizedben derült ki, hogy a csirkehús kutyának egyáltalán nem ajánlott, sőt! –, míg ennek a csöppségnek szinte mindentől baja van.

Úgyhogy Zoéka most már csak hipoallergén tápot és hasonlóan „vegytiszta” konzervet fogyaszthat. Hogy ez miért van így? – egy értelmesnek tűnő újságcikk most megadta a választ. E szerint ugyanis kutyánk egész életére kihat, ha kölyökkorában rosszul etetik.

Márpedig éppen Zoé kölyökkoráról tudjuk a legkevesebbet, s amit mégis, az sem különösebben biztató. Az első három hónapja rejtély, ezután találták meg Miskolc közelében, egy építkezésen dolgozó munkások. Biztosan adtak neki enni, gondolom, abból, amit ők is ettek, majd következett néhány hét menhelyi ellátás, s utána került hozzánk.

Gondolom, kis életéből vagy kimaradt az anyatej, vagy csak nagyon minimális ideig, két menekülés között kaphatott, s a későbbi időszakban sem jutott neki az életkorának megfelelő táplálék.

Hát akkor néhány jó tanács arról, hogyan és mivel etessük a kölyökkutyát.

Elválasztásuk 3 hetes korban kezdődik és nagyjából 7-8 hetes korban fejeződik be. A néhány hetes kölykök étrendje kizárólag anyatejből áll, ami az összes nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmazza. Naponta nagyjából 10-12-szer szopnak.

Amikor a kiskutyák áttérnek az etetésre, naponta sokszor, kis mennyiséget tegyünk eléjük. Három hónapos korig naponta mintegy három-négyszer ajánlott etetni őket, 4 hónapos kortól naponta kétszer-háromszor kapjanak enni, 6 hónap után pedig naponta egyszer-kétszer. (Jó, hát nálunk háromszor…)

A kölyökkutyák kétszer annyi zsírt, valamint két és félszer több fehérjét igényelnek, mint felnőtt tár­saik. Emellett vitamin-, ás­vá­nyi­anyag-, nyomelem- és rostkiegészítésre szorulnak.

Előnyösek a gabonamentes eledelek, amelyek jelentősen csökkentik az étel-intolerancia vagy allergia valószínűségét. Az eledelben ne legyenek mesterséges színezékek, aromaanyagok, tartósítószerek vagy más adalékanyagok, valamint géntechnológiával módosított alapanyagok.

Figyelem: egy kistestű kölyökkutya más tápanyag-összetételt igényel, mint egy nagytestű! Ez utób­biaknál fontos a zsír- és a fehérjebevitel korlátozása: lassítani kell növekedésük ütemét, hogy a csontozatuk kellő szilárdságot érjen el, és elbírja a nagy izomtömeget.

Ezek is érdekelhetnek