A gyomtalanítás mellett arassunk is a kertben!

Mostantól kezdve a legtöbb fűszernövényünket, így a bazsalikomot, a majoránnát, a mentát és a tárkonyt arathatjuk is.

Család-otthonValló László2020. 07. 17. péntek2020. 07. 17.

Kép: Tárkony a fűszernövény. 2012.06.15. Fotó: Bohanek Miklós

A gyomtalanítás mellett arassunk is a kertben!
Tárkony a fűszernövény. 2012.06.15. Fotó: Bohanek Miklós

Rég volt rá példa, hogy még július közepén is ennyi feladatot adnak a gyomok. A sok eső és a nagy pára hajtja ezeket is, nem lankadhatunk a gyomirtásban. A tarack mellett különösen figyeljünk a szulákfélékre (folyondárra), mert ha nagyobb teret nyernek, sok bosszúságot okoznak. Kapával, kézzel küzdjünk a gazok ellen, sokuk közvetlenül az eső után könnyen kihúzható az átázott földből.

Mostantól a legtöbb fűszernövényünket, így a bazsalikomot, a majoránnát, a mentát és a tárkonyt arathatjuk is. Fontos tudni, hogy a fűszerszámokban a déli, kora délutáni órákban a legtöbb az illóolaj, ezért ekkor vágjuk. Nagyobb tömegű növényt sarlóval arassunk, ha csak néhány bokrunk van, ahhoz elég a rózsaolló is. Legjobb, ha a levágott maradványokat szellős kosárba gyűjtjük.

A borsmenta jellegzetes illata a szúnyogokat is távol tartja.

Nejlonzacskót ne használjunk, mert abban a növényt úgy átitathatja a pára, hogy később, a szárítás során megfeketedik. A learatott növényrészeket vágjuk 5–10 centis darabokra, terítsük el szellős, hűvös helyen, s úgy szárítsuk meg.

A tárkony levesek, mártások, főzelékek jó fűszere, Erdélyben általános, hogy a sült húsokat is ízesítik vele. Jellegzetes, kissé kesernyésen csípős íze étvágygerjesztő hatású, egyben a beteg gyomor gyógyszere. Termesztése különösebb gondot nem okoz már csak azért sem, mert semmi extra igénye nincs. Átlagos talaj- és csapadékviszonyok között öntözés nélkül is termeszthető.

Fényigénye közepes, félárnyékban is díszlik, noha a napon álló tövek a leggazdagabbak illóolajban. Rovarkártevője nincs, de a lisztharmat megtámadhatja, főleg a már idősebb töveket. Mivel általában nem hoz magot, tőosztással szaporítjuk. Egy-egy tő 10 évig is élhet, de 5-6 esztendő múltán már alig hoz hajtást, ezért tanácsos új ültetvényt létesíteni. A gyomirtás elsősorban a fiatal ültetvényben fontos, különösen az apró szulákot tartsuk távol.

Ezek is érdekelhetnek