Jót tesz a babának, mamának egyaránt

A szülők ösztönösen simogatják, masszírozzák a kisbabájukat. Azok a kicsik, akik naponta megkapják e szeretetteljes gondoskodást, egészségesebben fejlődnek, nyugodtabban alszanak, kevesebbet sírnak, s az immunrendszerük is erősödik. Hogy miképpen tegyük szakszerűen, arról Molnár Zsóka nemzetközi okleveles babamasszázs-oktatót kérdeztük.

Család-otthonHabik Erzsébet2020. 08. 05. szerda2020. 08. 05.
Jót tesz a babának, mamának egyaránt

Köztudott, hogy a csecsemőknek szükségük van az ölelésre, az érintésre, a puha odabújásra. A babamasszázs gyökereit Indiában kell keresnünk, ahol anyáról gyermekre száll e hagyomány. Mi is őrizzük ezt a szokást, bár nem tudatosan: mindenki ösztönösen simogatja, masszírozza a kisbabáját, az édesanyák és az édesapák is.

A babamasszázs már újszülött kortól elkezdhető gyengéd simogatás formájában, hiszen a csecsemő még nagyon érzékeny a külvilágra, az érintésre. Hat-nyolc hetes kortól már bátrabban, biztos kézzel végezhetjük a teljes test masszírozását, ami fizikailag és mentálisan is nagyon jó hatást gyakorol a babára. A folyamatos bőrkontaktus és stimuláció fejleszti az idegrendszerét, ezzel együtt az agyát is, szabályozza a hormonháztartását, növeli a szervezete ellenálló képességét.

Számos kutatás igazolja, hogy a rendszeresen masszírozott kisbabák kiegyensúlyozottabbak, jobban alszanak, kevesebbet sírnak.

A csecsemők éretlen emésztőrendszerrel jönnek a világra, ami sokszor okoz hasfájást. A hasmasszázs, ha nem is tudja belátható időn belül teljesen megszüntetni a panaszokat, de két hét rendszeres és szakszerű gyakorlása már érezhetően csökkenti a baba hasfájását. A kicsik gyakran attól szenvednek, hogy bennrekednek a bélgázok, vagy sokáig nincs székletük, ilyenkor a has átmasszírozása segíti a megkönnyebbülésüket. A babamasszázs fejleszti az egyensúlyérzéket, hat a beszédfejlődésre, segíti a testtudat kialakulását.

– Azok a babák, akiket napi rendszerességgel jól megmasszíroznak, megismerik a testrészeiket, hamarabb kezdhetnek kúszni, mászni, ülni – sorolja a meghitt érintések előnyeit Molnár Zsóka. A rendszeres masszírozás erősebbé fűzi a csecsemő kapcsolatát a szülőkkel. Közben jól megfigyelhetők a kisbaba jelzései, igényei, mozgása, az érintésre reagálva kiadott hangocskái.

Babamasszázs-kisokos

A babamasszázsnak nincs meghatározott időtartama. A babát mindig addig masszírozzuk, amíg engedi. Ha grimaszolni, nyöszörögni, sírni kezd, láthatóan nem vevő rá, így a masszázst halasszuk el. - Oltást, vérvételt követően a kisbabát 24 óráig ne masszírozzuk, miként beteg, lázas állapotban sem. - A babamasszázst kevés olajjal érdemes végezni, de a csecsemő arcára olajat SOHA ne használjunk! - A masszázshoz a legjobb időpont az ún. passzív ébrenléti állapot, amikor a baba nyugodtan fekszik, de a tekintete nyitott, befogadó. Hasmasszázst evés után 30 perccel érdemes végezni: mindig az óramutató járásával megegyezően, a bordák alól lefelé simítva. - Fontos, hogy a szoba, a kezünk és az olaj is kellemesen meleg legyen, éles fény ne zavarja a kicsit masszázs közben.

A kifejezetten a babáknak szánt masszázst egyéves korig végezzük, attól fogva új gyakorlatok kerülnek a képbe, hiszen a totyogók már más izmaikat kezdik használni, terhelni, más ütemet vesz fel a növekedésük, a fejlődésük, csökken a zsírszövetszázalékuk, növekszik az izomzatuk.

Molnár Zsóka életnagyságú babán mutatja be a masszázs fogásait. Forrás: www.szuloierintes.hu

Ha a szülő ösztönösen, szeretettel végigsimogatja a kisbabája lábacskáit, karjait, körkörösen a hasát, nem árthat vele. Ám aki magabiztosabban, szakszerűen szeretné masszírozni a gyermekét, érdemes egy oktatótól megtanulnia a mozdulatokat, a gyakorlatokat – tanácsolja Molnár Zsóka.

Magyarország számos pontján nyílik lehetőség arra, hogy okleveles csecsemőmasszázs-oktatótól sajátítsuk el a babamasszázs fogásait. Gyermekünk masszírozását egészen a kamaszkorig folytathatjuk, amíg csak igényli és engedi.

(További információ: Szülői Érintés babamasszázs, www.szuloierintes.hu)

Lelki békét teremtenek

Az édesanyák a világ minden pontján ösztönösen tudják, hogy a babáknak szükségük van az ölelésre, a ringatásra, a szeretetteljes érintésre. Számos olyan ősi szokás létezik, melytől a „fejlődés” érdekében a XX. század elején elfordultunk, de fontosságát a modern tudomány újra felismerte. Ilyen hagyomány a babamasszázs is, melyet Vimala McClure hozott el a nyugati civilizációba. Vimala 21 évesen, 1973-ban Észak-Indiában, egy kis árvaházban dolgozott, ahol a nagyobb lányok mindennap megmasszírozták kisebb társaikat, lelki békét és harmóniát teremtettek önmaguk és egymás számára. Amikor Vimala maláriában megbetegedett, maga is megtapasztalhatta a masszázs gyógyító erejét. A környék asszonyai felváltva masszírozták és énekeltek neki, míg lement a láza. Élményei és gyermekei masszírozásával szerzett tapasztalatai hatására alkotta meg saját babamasszázs­módszerét az ősi indiai masszázs, a svéd masszázs, a reflexológia és a jóga elemeit ötvözve. (Forrás: www.magye.hu)

 

Ezek is érdekelhetnek