Közösségi térben kering már a COVID-19

A kórokozó örökítőanyagát a tünetmentes fertőzöttek, valamint az újonnan megfertőződött, de tüneteket még nem mutató betegek is ürítik.

Család-otthonHabik Erzsébet2020. 08. 24. hétfő2020. 08. 24.

Kép: Budapest, 2020. augusztus 7. Miklovich János ezredes, a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka beszél (b), mellette Kiss Róbert rendőr alezredes és Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos, a járványügyi bevetési egység vezetője az egység eszközeinek sajtónyilvános bemutatóján a Készenléti Rendőrség budapesti központjában 2020. augusztus 7-én. MTI/Kovács Tamás, Fotó: Kovács Tamás

KISS Róbert; SZABÓ Enikő; Miklovich János
Budapest, 2020. augusztus 7. Miklovich János ezredes, a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka beszél (b), mellette Kiss Róbert rendőr alezredes és Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos, a járványügyi bevetési egység vezetője az egység eszközeinek sajtónyilvános bemutatóján a Készenléti Rendőrség budapesti központjában 2020. augusztus 7-én. MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás

– Úgy gondolom, elérkeztünk az új típusú koronavírus második hullámának küszöbére. Az előző hónapban a behurcolt esetek domináltak, legalább a kontaktjaiknál ki lehetett mutatni a külföldi eredetet. A mostani betegek egy jelentős része viszont nem volt külföldön, és nem is lehet megállapítani, hogy kitől kapták meg a fertőzést. Ez azt jelenti, hogy a közösségi térben kering a vírus – írta Merkely Béla pro­fesszor, a Semmelweis Egyetem rektora a Facebookon.

Az érintettek száma egyértelműen növekszik: a vírusfertőzés reprodukciós rátája már 1 fölött van, ami azt jelenti, hogy egy beteg átlagosan több mint egy embert fertőz meg.

A koronavírus szennyvízben kimutatott mennyiségének növekedése miatt szintén arra lehet következtetni, hogy a következő időszakban emelkedik az esetek száma – figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központ, melynek munkatársai május óta végeznek szennyvízvizsgálatokat a vírus örökítőanyagának kimutatására. A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4–10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

A kórokozó örökítőanyagát a tünetmentes fertőzöttek, valamint az újonnan megfertőződött, de tüneteket még nem mutató betegek is ürítik.

Jelenleg egyféleképpen segíthetjük a járvány terjedésének megelőzését, be kell tartanunk az alapvető szabályokat: maszkhasználat, udvarias távolságtartás, kézmosás – figyelmeztetnek a szakértők.

Az elmúlt időszakban több olyan családi és közösségi halmozódás, helyi koronavírus-járvány is kialakult, melyek az említett, egyszerűnek tűnő előírások szem előtt tartásával megelőzhetők lettek volna. Fontos, hogy csak az álljon munkába, menjen közösségbe, aki egészségesnek érzi magát, nincsenek a betegségre utaló tünetei.

Ez különösen azok körében fontos, akik egészségügyi, szo­ciális, oktatási intézményben dolgoznak.

Ezek is érdekelhetnek