Legyen a tűzifa a kert és a lakás dísze!

Hirdetés – A tűzifa tárolása nem egyszerű feladat, hiszen nemcsak nagy helyet foglal, de az sem mindegy, hogyan tároljuk. A bejegyzésben nem csak a helyes tárolás alapelveit gyűjtöttük össze, de ötleteket is adunk arra, hogy hogyan lehet ez a nagyszerű tüzelőanyag udvarunk és otthonunk dísze!

Család-otthon2020. 08. 19. szerda2020. 08. 19.
Legyen a tűzifa a kert és a lakás dísze!

A tűzifa helyes tárolása

A tüzifa esetében a nedvességtartalom kritikus fontosságú. A megfelelő nedvességtartalom 10-20% között van, ugyanakkor a frissen vágott fa víztartalma akár 40-60% közötti is lehet. A tárolás fő célja tehát a száradás, ami sok időt, akár 1-2 évet is igénybe vehet.

Hogyan segíthetjük elő mi a tűzifa száradását?

  • A tüzifát tároljuk felaprítva, a kéregtől megtisztítva. Ha kevés az időnk, érdemes olyan helyről vásárolni, ahol előre felaprított tüzifa eladó. Ha felelős erdőgazdálkodásból származó, garantált minőségű és mennyiségű tűzifát szeretne, mi a fakupac.hu oldalt ajánljuk.
  • A tárolónk legyen fedett, és a teteje nyúljon kissé a tároló elé, hogy védje a tüzifát a csapadéktől!
  • A tároló oldalai ne legyenek teljesen zártak, hogy megfelelően tudjon szellőzni!
  • Ne rakjuk közvetlenül a talajra a tüzifát, hanem helyezzük raklapra, vagy keretre, hogy légrés keletkezzen!
  • Ugyanez igaz a tároló hátuljánál. Ha közvetlenül falhoz szereljük a tárolót, a farakás mögött hagyjunk pár centit, hogy a szellőzést itt is biztosítsuk
  • Zárt helyen, pincében csak teljesen kiszáradt fát tároljunk, ellenkező esetben befülled és elkorhad
  • Egy extra tanács: ha a tüzelőanyag nem tűzifa, hanem például keményfa brikett vagy pellet, akkor beltéren (nem a lakásban, hanem például pincében, fészerben) tároljuk eredeti csomagolásban. Ezeknek a tüzelőanyagoknak már nem kell tovább száradniuk, viszont a kinti nedvesség hatására veszítenek a minőségükből!

    A tűzifa beltéren történő tárolásánál elsődleges szempont a biztonság. Bár felhasználás előtt érdemes 1-2 napot melegben tartani a fát, ne közvetlenül a kandalló vagy kazán mellé helyezzük!

    Tüzifa tároló ötletek kültérre

    Bár a hagyományos tárolók is szépek és esztétikusak lehetnek, egy kis fantáziával és kreativitással egészen különleges megoldásokat is készíthetünk.

    Játsszunk a formákkal!

    Nem feltétlenül csak téglalap formájú tárolóhelyekben gondolkodjunk, hanem rendezzük a fát más geometriai alakzatba. Legyen az háromszög, kör, hatszög, vagy ezek kombinációja, máris sokkal érdekesebb és figyelemfelkeltőbb hatást érhetünk el.

    Adjunk további funkciót a tárolónknak!

    Készítsünk olyan kerti padot aminek az aljába tűzifát tehetünk, vagy a tároló legyen egyben kedvenc kültéri virágunk tartója! Építhetünk olyan kerítést is, amelyit tűzifával rakunk ki, de ha nagyon vállalkozó szelleműek vagyunk akár tervezhetünk gyermekünknek olyan kisházat, amelynek a falai egyben a tüzifánk tárolására is alkalmasak

    Gurulós tároló

    Nemcsak jópofa, de nagyon praktikus megoldás, ha a tárolónkra kerekeket szerelünk. Legyünk kreatívak! Akár a kiselejtezett biciklikereket is újrahasznosíthatjuk!

    A tűzifa tárolása beltéren

    Otthonos és meleg hatást kelt, ha a tűzifa egy részét a lakótérben tároljuk, természetesen a biztonság szem előtt tartásával. Itt is engedjük szabadjára a képzeletünket!

    Falba süllyesztett tűzifa rakás

    Bár elsőre merész ötletnek tűnhet, a falba süllyesztett polcokra is rakhatunk tűzifát. Egy padlótól a mennyezetig érő farakás külömleges, de nagyon barátságos hatást kelt

    Kovácsoltvas tartók

    A moderntől a klasszikusig sokféle formában találhatunk kovácsoltvas tárolókat, amelyek magukra vonzzák a tekintetet. És még vesződni sem kell az elkészítésükkel, hiszen készen megvásárolhatóak.

    Extra funkció

    Ahogy kültéren, úgy beltéren is adhatunk extra funkciót a tűzifa tartójának. Lehet belőle térelválasztó, tehetünk rá asztallapot, vagy előszoba padnak is tökéletes.

    A fenti tippeket gondolatébresztőnek szántuk, de az interneten még millió fantasztikus ötletet meríthetünk, csak egy kicsi időráfordítás szükséges. Jó tervezést!

    Ezek is érdekelhetnek