Mire figyeljünk oda vérnyomásproblémáknál?

Akinél magas vérnyomást állapítanak meg, rögtön foglalkoztatni kezdi a gondolat, hogy miként és mennyi idő alatt állíthatók be a normális értékek. A megfelelő terápia kiválasztása olykor hosszadalmas folyamat, és több pillérre kell épülnie – mondja dr. Kapocsi Judit, a KardioKözpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája.

Család-otthonHabik Erzsébet2020. 08. 13. csütörtök2020. 08. 13.

Kép: futás edzés sport aktív életmód egészség mozgás tréning 2015 04 19 Fotó: Kállai Márton

Mire figyeljünk oda vérnyomásproblémáknál?
futás edzés sport aktív életmód egészség mozgás tréning 2015 04 19 Fotó: Kállai Márton

Számos tényezőtől függ, mennyi idő alatt lehet rendezni a magas vérnyomást. Így attól, hogy mennyire magasak az értékek, milyen az illető alapvető egészségi állapota, illetve miféle módszereket vet be a csökkentés érdekében. A gyógyszerek – például a béta-blokkolók, az ACE- vagy a kalciumcsatorna-gátlók, az angiotenzinreceptor-blok­kolók és a thiazidszármazékok – akár már néhány nap alatt képesek csökkenteni a vérnyomást.

A gyógyszerek tartós hatása azonban csak 4-6 hét múlva áll be, ezért nem célszerű túl gyorsan és gyakran változtatni a készítményeket. A tartós javulás érdekében fontos betartani néhány életmódszabályt is. Jó tudni, hogy már a sóbevitel csökkentése is pár hét alatt mérhető eredményt hoz, de egyéb, az étrendben bevezetett változások szintén aránylag gyorsan hatnak. Mértékletesen kell tehát sózni, és lehetőleg kerülni a telített zsírsavakban bővelkedő és a magas cukortartalmú élelmiszereket – tanácsolja a szakértő.

Az alkoholfogyasztás mérséklése is csökkenti a magas vérnyomást. A mozgás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni: a hipertónia esetében nem csak a fiziológiai hatásai miatt képes csökkenteni a magasvérnyomás-értékeket, de segít a fogyásban is. A Blood Pressure szaklapban megjelent tanulmány szerint a rendszeres mozgás a korábban ülő életmódot folytató idősebbeknél is hatékony: 3,9 százalékkal csökkenti a szisztolés és 4,5 százalékkal a diasztolés értéket.

Akik mozgásszervi problémáik vagy a túlsúlyuk miatt félnek belevágni, érdemes mozgás­terapueta, személyi edző segítségét kérniük, akik a felmért egészségi állapotukat is figyelembe véve készítik el az edzéstervet. A cél érdekében a dohányzásról is ajánlott leszokni, ami nem csak az érszűkület egyik legfontosabb rizikófaktora, de minden egyes elszívott cigaretta önmagában is átmenetileg megemeli a vérnyomást, és hosszú távon lassú emelkedéshez vezet.

A stressz pedig – amiről korábban úgy gondolták, hogy csak a miatta kialakuló rossz szokások (például dohányzás, alkohol, stresszevés) miatt járul hozzá a vérnyomás emelkedéséhez – mára önálló rizikófaktornak bizonyult.

Számos kór – így többek között a vesebetegség, a cukorbaj, az alvási apnoé – hozzájárul a vérnyomás emelkedéséhez, miként a magas koleszterinszint és a genetikai hajlam is. Éppen ezért fontos, hogy e betegségeket kezeltessük, illetve a hipertóniás betegek rendszeresen vegyenek részt a felülvizsgálatokon – tanácsolja Kapocsi doktornő.

Megfelelő életmóddal akár a gyógyszerek dózisának csökkentése mellett is karbantarthatók a vérnyomásértékek, ám ez fordítva is igaz: rossz irányú életmódváltozás, társbetegségek fellépte esetén a szükséges gyógyszerelés emelésére, váltására is szükség lehet.

Takarékosan a sóval

A vérnyomás csökkentésére dolgozták ki szakértők a DASH- (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diétát, amely elsősorban sok teljes kiőrlésű gabonafélét, alacsony zsírtartalmú tejet és tejterméket, szárnyas húst és halat, gyümölcsöt és zöldséget, hüvelyeseket tartalmaz. A vörös hús, az édesség, a zsiradék fogyasztását csak csekély mennyiségben javasolja. A diéta egyik sarkalatos pontja a só bevitelének csökkentése, amit friss vagy szárított fűszernövényekkel ajánl helyettesíteni. A sóbevitel csökkenthető úgy is, hogy a vásárlásnál odafigyelünk, mit teszünk a kosarunkba: kerüljük a savanyított, füstölt vagy sóban pácolt élelmiszereket, kész- és félkésztermékeket, csipszeket. Ám bármilyen életmód- vagy étrendváltoztatás előtt a hipertóniás betegeknek mindenképpen ajánlott orvosukkal vagy dietetikusukkal konzultálniuk.

 

Ezek is érdekelhetnek