Egészséges és látványos: a zuzmófal

Bár a népi gyógyászat már a XVII. században légzőszervi panaszok és tüdőbetegségek kezelésére használta a zuzmót, dekorációként csak az utóbbi évtizedekben lett népszerű e sokoldalú növény. Az új trend hazánkban is megjelent, Szabó László és csapata pedig új dizájnt álmodott köré.

Család-otthonBalogh Boglárka2020. 09. 16. szerda2020. 09. 16.
Egészséges és látványos: a zuzmófal

Miként a tanár végzettségű pápai dekoratőr magyarázza, az izlandi zuzmó a természetben megtalálható egyik legszívósabb növény a mohafélék között. A rénzuzmó Európa északon fekvő erdeiben él, elsősorban a magas hegyek havasi régióját, a savanyú talajú erdőket, illetve a tajgát és a tundrát kedveli.

A rénszarvas egyik fő tápláléka, innen ered a neve is. A könnyen sérülő növény betakarítása csakis kézzel történhet, hiszen ezzel a hagyományos módszerrel garantálható folyamatos megújulása is. Megannyi egészségjavító hatása és a megemelkedett kereslet miatt ma már termesztett fajtáival is találkozunk.

A szivacsszerű növények úgynevezett zuzmóstabilizációval kerülnek dekorációként a falra vagy képkeretbe, ez a sajátos folyamat ugyanis tartósan megőrzi rugalmasságukat és frissességüket. Maga a stabilizáló anyag 100%-ban környezetbarát, természetes úton lebomló növényi glicerin, aminek segítségével az izlandi zuzmó úgy néz ki, mintha élne, holott már nem fog nőni, s különösebb gondozást sem igényel.

Az eredetileg fehér színű növényt az igényeknek megfelelően természetbarát, illetve ételfestékkel festeni is lehet, a világos és sötétzöld árnyalatok mellett a mályva és sárga szín is rendkívül kedvelt.

Szabó László 2004 óta dolgozik tanárként, de a munkája mellett krea­tív programokban is részt vett, később a hobbiból hivatás lett, ma már vállalkozás keretében dekorációkkal foglalkozik:

– A másfél évtized rengeteg tapasztalatot hozott, és folyamatosan arra sarkallt, hogy újabb és újabb ötletek szülessenek. Roppant fontos, hogy hosszú távra szóló dekort adjunk ki a kezünkből. A megrendelők igényei is nőnek, hiszen mindenki olyan környezetben szeretne élni, dolgozni, amely tükrözi az általa hirdetett világszemléletet. Egyre többen keresik a természetes anyagokat, ez az irány nekünk is nagyon tetszett, így született meg üzlettársam és partnerem segítségével a DeMoss.

Lacinak a piaci kínálatból leginkább a változatosság hiányzott. Elkezdett gondolkodni, hogyan lehetne olyan módszert kitalálni, amelynek segítségével nincs határ, akár minden ötlet egyedi lehet:

– Rengeteg ötletelés után döntöttünk az izlandi zuzmó felhasználása mellett. Engem magával ragadott a növény szépsége és egyszerű kezelhetősége, hogy mennyi minden megálmodható vele. Így aztán elkezdődött – igaz, először csak kicsiben – a tervezés, gyártás folyamata. Rövid idő alatt sok megkeresést kaptunk.

Készül Laciék büszkesége, az egész falat beborító világtérkép . Fotó: Szabó László archívuma

Legnagyobb sikerünk és egyben büszkeségünk az egész falat beborító világtérkép, amely tökéletesen mutatja a szárazföldek gyönyörű zöld változatosságát.

Az izlandi zuzmót importőrön keresztül szerzik be, aki tartósítja, illetve festi is a növényt. Bár megérkezve már nem nevezhető élőnek, ennek ellenére bizonyos feltételek szükségesek ahhoz, hogy a frissességét megőrizze.

Megfelelő páratartalom mellett a végtelenségig élvezhető a látványa és annak jótékony hatása a közérzetünkre. A leg­ideálisabb a 40–60%-os páratartalom, ami a hétköznapi életünk és otthonunk megszokott értéke, arra azonban figyelni kell, hogy a zuzmó csak benti tartásra alkalmas, így ne tegyük ki a tűző napnak, ahogyan a klímaberendezésnek sem.

A zuzmó ugyanis szivacsként viselkedik, az élettartama nagyban függ attól, hogyan bánunk vele. Ha a páratartalom túl alacsony, könnyen megkeményedhet, elszíneződhet, kiszáradhat. Ám ahogyan a nedvesség visszaáll a helyiségben, a rostok újból megtelnek és rugalmasak lesznek.

A DeMoss-alkotások a tervezéssel kezdődnek, majd ehhez készül fából a keret, mely általában nyír vagy fenyő. Laciék a fát csiszolják, lakkozzák, vagy éppen olyan színt adnak neki, amilyet a megrendelő kért. Ezután következik a zuzmó tisztítása, a szép részek kiválasztása, melyek speciális ragasztó segítségével kerülnek a keretekbe.

– Tulajdonképpen ez a folyamat legszebb és látványos része. A figyelemfelkeltő dekoráció elkészítése akár napokba, hetekbe is telhet. Bár nagy koncentrációt és türelmet igényel, én ennyi év után sem tudok betelni a zuzmófal építésével, élvezem minden pillanatát.

A zuzmófalakat mindenkinek ajánlják, aki szereti a természet közelségét. Kisebb méretben akár saját magunk is elkészíthetjük, nem kell hozzá más, csak ragasztó, fakeret, némi zuzmó és ízlés szerint faágak, csigaházak vagy kagyló. Bár a munka lassú és pepecselős, miért ne varázsolhatnánk egy kis természetet a zárt falak közé?

Ezek is érdekelhetnek