Mesevilágot öltöget a gyerekek kedvenceiből

Gajzer Emese 2018-ban hirtelen ötlettől vezérelve vette meg élete első varrógépet. A kezdeti bosszankodások után gyorsan ráérzett az alkotás ízére, és csakhamar megszülettek a Mesi csendeskönyvek.

Család-otthonBalogh Boglárka2020. 10. 09. péntek2020. 10. 09.

Kép: Kiskunfélegyháza, 2020. szeptember 26.Gajzer Emese foglalkoztató babakönyveket varr.Fotó: Ujvári Sándor

Mesevilágot öltöget a gyerekek kedvenceiből
Kiskunfélegyháza, 2020. szeptember 26.Gajzer Emese foglalkoztató babakönyveket varr.Fotó: Ujvári Sándor

A 30 éves kiskunfélegyházi tanár gyakran töltötte a nyarakat a nagyszüleinél. Ilyenkor sokszor ült a nagymamája mellett, s figyelte, hogy az idős kezek milyen ügyesen kezelik a varrógépet. Miként Emese mondja: talán innen ered a varrás iránti rajongása.

A hazánkban is egyre népszerűbb csendeskönyvek – más néven matatókönyvek – személyre szóló, kézzel varrt foglalkoztató könyvek, amelyekkel a kisebb-nagyobb gyerekek hosszú perceken, de akár órákon át elbíbelődnek. Lehet bennük gombolni, tépőzárakat illeszteni, cipőt kötni, óramutatókat állítgatni, számolni, színeket és formákat párosítani.

A könyvek másfél-két éves kortól ajánlottak, bár ez döntően a gyerekektől függ. Emese több példányt készített már az első szülinapra is. Nem csoda, hiszen bölcsődés, illetve óvodás kortól már különös gondot fordítunk az olyan tevékenységekre vagy foglalkozásokra, amelyek a finom motorikus készségek fejlesztését – főleg az ujjak, a szemek és a száj koordinált mozgását – szolgálják. Maga a finom motorika a kézi finommozgások megfelelő összehangolását jelenti, ami később az iskolában lehetővé teszi a helyes ceruza-, illetve tollfogást és az írás elsajátítását.

Babakorban ez észrevétlenül fejlődik, a csecsemők keze a zárt ökölből kinyílik, szemükkel követni kezdik a mozgásokat, kezecskéiket a szájukhoz emelik, a harmadik hónap vége felé már tárgyakat is képesek megtartani. Kezdetben csupán figyeljük őket, később azonban már érdemes tudatosan is a csemeték fejlesztésére – rajzolással, gyurmázással vagy épp a csendes könyvek használatával – koncentrálni.

Emese könyvei filcből készülnek, a legtöbbje egyedi, a megrendelő elképzelése alapján összeállított darab (Fotó: Ujvári Sándor)

– A családon belül és a baráti társaságba is egyre több gyermek érkezett – magyarázza Mesi. – Szeretek ajándékot készíteni, s miután beszereztem a varrógépet, adott volt, hogy általam készített meglepetést kapnak a kicsik. Az internetet bújva találtam rá a csendeskönyvek ötletére.

Az első könyv Emese keresztfiának készült. A könyvecske olyannyira nagy sikert aratott, hogy miután az ismerősök körében már mindenkinek volt sajátja, Emese elhatározta, vállalkozást alapít, hogy másoknak is varrhasson.

A könyvei filcből készülnek, a legtöbbje egyedi, a megrendelő elképzelése alapján összeállított darab. A munkát alapos konzultáció előzi meg, hiszen minden gyermek más, így mást is szeret. Az Emeséhez fordulók a Mesi csendeskönyvei Facebook-oldalról meríthetnek ötleteket, ahol minden eddigi minta megtalálható. Ha a kicsinek vannak kedvenc állatai, akkor ezek lesznek a könyv főszereplői, Emese egy-egy játékos feladattal igyekszik felruházni őket.

Fotó: Ujvári Sándor

– Közös a textilkönyvekben, hogy szerepel rajtuk a gyermek neve. Első feladat lehet egy kukucskálós állat, elbújós süni, vagy egyszerűbb formapárosítók, de kiváló választás akár egy kutyus is, melynek bekapcsolhatjuk a nyakörvét és pórázt is csatolhatunk rá.

Háromévesen sok gyerek már számolni tanul, ehhez lehet segítség a bagoly: a hasán gyöngyök helyettesítik az abakuszt. A közkedvelt katicát is bátran használom, hiszen a pettyeit patentokkal rögzíthetjük vagy egy cipzáras zseb segítségével akár elrejthetjük. A színpárosító pávával az alapszínek gyakorolhatók. Ennél az oldalnál tépőzárral vagy patentokkal a megfelelő helyre rakhatjuk a farktollakat. Zárásként pedig olyan állat következhet, amelynek lefekvés előtt megmoshatjuk a fogait.

Mesi csendeskönyveit mostanra csaknem száz mintaoldal alapján választhatjuk ki, s mivel az oldalak jól variálhatóak, így öt-hat éves korig találhatunk megfelelő feladatot.

Ha esetleg kedvet érzünk a kis könyvek saját kezű gyártásához, az egyszerűbb fajtákat mi magunk is könnyen összeállíthatjuk. Elsősorban jó tűre, gyűszűre, hímző- és varrócérnára, ollóra, lyukasztóra, ragasztópisztolyra, patentozó készletre van szükségünk. Új anyagok vásárlása helyett használjuk, amit otthon találunk: szövetmaradékot, évek óta kidobásra váró érdekes színű és textúrájú régi ruhákat. Innentől pedig már csak a fantáziánk és a kézügyességünk szabhat határt a matatókönyveknek.

Ezek is érdekelhetnek