Egészséghős masszőr

Évek óta elhivatottan dolgozik azon, hogy az egészségkultúra részévé tegye a masszázst, s hirdeti a masszázs gyógyító erejét. Szijártó Nikolett a munkáján túl sokat tesz az egészséges életmód népszerűsítéséért, ennek is köszönheti, hogy a civil kategóriában a közönség őt szavazta meg 2020 Egészséghősének.

Család-otthonHabik Erzsébet2020. 12. 18. péntek2020. 12. 18.

Kép: Szijártó Nikolett masszázsterapeuta Niko Luxury Egészséghősök díj nyertese 2020.11.27 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Egészséghős masszőr
Szijártó Nikolett masszázsterapeuta Niko Luxury Egészséghősök díj nyertese 2020.11.27 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Szijártó Nikolett – avagy Niko, miként a vendégei ismerik – gyerekkorában viszonylag sok időt volt kénytelen gyógyító intézményekben tölteni, aminek hatására már igen korán megtanulta tisztelni az egészségügyben dolgozók munkáját.

– Ezek a tapasztalatok nagyban formálták az egészséggel kapcsolatos gondolkodásomat, első kézből tapasztalhattam meg, hogy milyen felemelő, amikor az emberek segítenek egymáson. Igaz, ekkor még rajtam segítettek – emlékszik vissza Nikolett.

Habár későbbi tanulmányait kezdetben könnyűipari területen kezdte meg, érdeklődése hamar az egészségügy felé terelődött. A családjában és ismerősei körében többen is kisebb-nagyobb mozgásszervi problémákkal küszködtek, ám a panaszaikat kezelni hivatott masszőrökben a legtöbb esetben csalódniuk kellett. Ekkor döntötte el, hogy beiratkozik egy intenzív masszázstanfolyamra, hogy segíteni tudjon a környezetében lévőknek.

Hamar kiderült, hogy kiváló érzéke van a masszázshoz, így újabb és újabb képzések következtek, s a svédmasszázstól a különböző frissítő és wellnessmasszázsokon át a gyógyhatású masszázsok különböző fajtáiból szerzett okleveleket.

– Már a kezdetekkor szerettem alaposabban elmélyedni az anatómiában, az emberi test működésében, mert meggyőződésem, hogy ezek megfelelő ismerete nélkül nem lehet hatékony a kezelés – hangsúlyozza Niko.

Amikor a vendég először tér be Niko szalonjába, alapos állapotfelmérésre kerül sor. Ez alapvetően két célt szolgál: egyrészt az úgynevezett kontraindikációk (ellenjavallatok) azonosítását, ugyanis lehetnek olyan akut tünetek, amelyek megléte esetén a masszázs kerülendő; másrészt pedig ez az alapja a hatékony kezelési tervnek.

Ez természetesen nem orvosi diagnózis, de a gyakorlott, professzionális masszőr sok mindenre következtet a vendégek által elmondottakból. Akut panaszok esetén Niko részletezi, hogy miként tud segíteni, de azt sem rejti véka alá, ha szerinte orvosi vizsgálatra is szükség van.

– Sűrűn tapasztalom, hogy sokan nem vagy csak a legvégső esetben fordulnak orvoshoz a panaszaikkal, amikor már nagyobb a baj. Így nemegyszer én adom meg a lökést ahhoz, hogy a vendégeim felkeressék a megfelelő szakrendeléseket – meséli Nikolett.

Sajnos jelenleg a masszázsképzés és -tevékenység tekintetében is hiányoznak a megfelelő minőségbiztosítási elemek, emiatt nagyon vegyes szolgáltatással találkozhatnak a vendégek. A masszőr mindenkori felelőssége, hogy tisztában legyen a saját kompetenciáival és határvonalaival, valamint, hogy a legjobb tudása szerint kezelje a vendégét, akinek ettől függetlenül alapvető érdeke, hogy megfelelően válasszon masszőrt magának.

Szijártó Nikolett masszázsterapeuta. Fotó: Németh András Péter

Számos masszázstípus között dönthetünk. A svédmasszőr például frissít, lazít és kizárólag egészséges vendéget kezelhet. A sport- és gyógymasszőrök felkészültek a különféle idegi és egyéb, zsigeri fájdalmakkal küszködő páciensek masszírozására.

– Amennyiben fájdalmakkal térünk be egy masszázsszalonba, és a kezelés előtt elmarad az alapos állapotfelmérés, akkor vélhetően nem a megfelelő helyen vagyunk – hívja fel a figyelmet Niko.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a masszázs nem csak a testre, de a lélekre is jótékony hatást gyakorol, tehát akut panaszok hiányában is érdemes relaxációs céllal rendszeresen kezelésre járni. A masszázs erősíti az immunrendszert, segíti a megfelelő keringést, jobban alszunk tőle, megszünteti az izomfeszülést és a fájdalmakat. A stresszes életvitel miatt az egyik legjobb választás a feltöltődésre.

Mikor nem ajánlott a masszázs?

Fertőző megbetegedések, lázas állapot, bőrelváltozások, minden akut gyulladásos állapot (pl. fogfájás vagy felfázás), epilepszia, asztma, daganatos betegség, egyes szív- és keringési problémák, pacemaker, trombózis, közvetlenül műtét után, csontritkulás, akut vénás betegségek, lombikprogram alatt, a terhesség első három és az utolsó hónapjában, császármetszés után. Aki bizonytalan az állapotát illetően, ne féljen megkérdezni a masszőrét!

S vajon lehet és szabad-e masszőrhöz járni a mai járványhelyzetben?

– Jelenleg még a masszázsszalonok, hasonlóan például a kozmetikusokhoz vagy a magánrendelőkhöz, nyitva lehetnek, de tavasszal volt olyan időszak, amikor be kellett zárnunk nekünk is – mondja Niko.

– Úgy tapasztalom, hogy miként az egészségügyi és szépészeti szolgáltató szektor legtöbb területén, a masszőrök is megelőző intézkedéseket léptettek életbe. A szalonomban a járványt megelőzően is nagy hangsúlyt fektettem a higiéniára, de természetesen nálam is általánossá vált a maszkviselet, érkezéskor kötelező a kézfertőtlenítés, és a vendégek kezelése között a fertőtlenítés és a szellőztetés miatt nagyobb szüneteket iktatok be.

Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy az elmúlt pár hétben kevesebben jönnek, de persze érthető, hogy egyre óvatosabbá válnak az emberek.

Nikolett a masszázs mellett elhivatott egészségnevelő, igyekszik megragadni minden olyan lehetőséget, amikor az egészségtudatosságról, a megelőzés fontosságáról és a masszázs jótékony hatásáról beszélhet. Blogot vezet az interneten (nikoluxury.hu), ahol rendszeresen publikál, többek között ennek is köszönheti a rengeteg szavazatot, amellyel elnyerte a 2020 Egészséghőse megtisztelő címet.

Az elmúlt években számos karitatív kezdeményezés szervezője és résztvevője volt, masszőrként részt vett egy anyaotthon szépítő napján, a koronavírus-járvány tavaszi időszakában pedig az elsők között csatlakozott a „Szépítsd a dokit!” kampányhoz, a rehabilitáló-szépítő szakmában dolgozó kisvállalkozókért emel szót.

Szeretteinknek, barátainknak karácsonyra vásároljunk ajándékkártyát – javasolja –, ezzel is segítve kedvenc fodrászunk, kozmetikusunk, masszőrünk munkáját, egyben az egészségnevelést és az egészség fenntartását is.

Ezek is érdekelhetnek