Legnagyobb tőke a lelkierő

Felszolgálóként dolgozik, saját keresete van, és mindent megtesz azért, hogy megvalósuljanak az álmai. Alig várja, hogy vőlegényével saját lakásba költözzön, és önálló életet élhessenek. Szalay Anna Lilla és párja Down-szindrómások.

Család-otthonBiczó Henriett2020. 12. 13. vasárnap2020. 12. 13.

Kép: nem adom fel kávézó ahol csak fogyatékkal élők dolgoznak hátrányos helyzetű emberek mozgássérült értelmi sérült munkalehetőség vendéglátás 2016 02 08 Fotó: Kállai Márton

Legnagyobb tőke a lelkierő
nem adom fel kávézó ahol csak fogyatékkal élők dolgoznak hátrányos helyzetű emberek mozgássérült értelmi sérült munkalehetőség vendéglátás 2016 02 08 Fotó: Kállai Márton

– Nem szenvedek betegségben. A Down-szindróma állapot. Az egyik kromoszóma nem osztódik ketté, így keletkezik plusz egy. Ennyi – magyarázza a világ legtermészetesebb módján a 29 éves Szalay Anna Lilla. A koronavírus-járvány miatt nem találkozhatunk, a Messengeren beszélgetünk, de Anna Lillát ez egy pillanatra sem feszélyezi.

A kamerával is jól lehet látni, hogy mögötte plafonig érő könyvespolc áll, tanár édesanyjával élnek a hangulatos lakásban. Tervei szerint nem sokáig, szeretne összeköltözni a vőlegényével.

– Kilenc éve járunk Gáborral, november 11-én kérte meg a kezemet. Ő is Down-szindrómás, 26 éves. Az esküvőt majd akkor tartjuk meg, ha beköltöztünk a lakásba. Már azt is tudom, milyen lesz a menyasszonyi ruhám – mondja mosolyogva, s máris mutatja a leendő ruha nyak- és vállrészét.

Az óvodai évekből csupán annyira emlékszik, hogy imádta a farsangot, különösen, amikor bohócnak öltözött. Speciális általános iskolába járt, édesanyja is ott tanított, a lánya minden rezdüléséről pillanatokon belül értesült.

– A földrajzot szerettem, szerintem azért, mert sokat túráztam. Meg a bulikat! Jártam spanyol tánctanfolyamra, aztán hip-hopozni. Több sportot is kipróbáltam, úsztam, pingpongoztam, erőemelésre jártam, mindig imádtam versenyezni. Nyertem érmeket, és a szakiskolában első lettem háztartástanból. Ott kerámiázni is tanultam. Megmutassam, melyik a kedvencem? – és máris hoz egy nagy gömböt, az oldalába fúródott kisebb figurával.

– Az a címe, hogy Végzet. Egy meteor belecsapódott a Földbe. Kedvelem az űrrel kapcsolatos dolgokat. A Tábortűz című kerámiámat is nagyon szeretem – és már forgatja is körbe a kamera előtt.

– A tábortűznél a barátokkal együtt lehet szalonnát sütni. Nekem nagyon fontosak a barátok, a kollégáim is azok. Már öt éve dolgozom velük a Nem Adom Fel kávézó és étteremben, de mindig jönnek újak is. Tagja vagyok az ELTE-s csajok csoportnak, ők gyógypedagógusok. Az egyikük rólam is ír a szakdolgozatában, amely az értelmi sérültek párkapcsolatáról szól. Sokat szoktunk beszélgetni az interneten is. Sajnos a járvány miatt személyesen nem találkozunk, bezárt a kávézó, a vőlegényemmel is ritkán találkozom. Én a II. kerületben lakom, ő a XXIII.-ban, ezért is lesz jó, ha együtt fogunk élni.

Anna Lilla és Gábor lakása még csak papíron létezik, talán jövőre kezdődhet az építkezés. A Nem Adom Fel Alapítvány évek óta dédelgetett álma, hogy minél több értelmi sérült fiatalnak legyen önálló helye, otthona a világban. Tavaly a gyűjtéseknek köszönhetően megvásároltak egy 1600 négyzetméteres telket a főváros XI. kerületében. A tervek szerint a leendő Mikes Lélekközpontban 10-12 apartmant alakítanak ki, 24 órás segítő szolgáltatás is működne.

Tudta? Az ENSZ december 3-át 1992-ben nyilvánította a fogyatékos emberek világnapjává, hogy felhívja a figyelmet az érintettek problémáira.

– Ez azt jelenti, hogy a lakók bármilyen problémával, kérdéssel fordulhatnak a segítőhöz, aki egyébként nem avatkozik bele a mindennapjaikba – mondja Györke Nóra, az alapítvány kommunikációs vezetője.

– Anna Lilla nehezen bánik a készpénzzel, neki majd a csekkek befizetésénél kell segíteni, és lehet, hogy a tömegközlekedésnél is elkél némi támogatás, mert egy korábbi rossz élménye miatt fél egyedül utazni a villamoson. A kitartása és életszemlélete példaértékű. Képes kihozni magából a legtöbbet, a lelkiereje a legnagyobb tőkéje.

Anna Lilla és párja a közeljövőben összeköltöznek, és megtartják az esküvőt is. Fotó: Családi archívum

Szeretnénk megmutatni a társadalomnak, hogy az értelmi sérültek is élhetnek teljes értékű életet, sőt tanulni is lehet tőlük. A Lélekközpontban az intenzív terápián részt vevő gyerekek is lakhatnának a családjukkal, és egy fejlesztőközpontot is szeretnénk kialakítani. Az ilyen otthon a szülőknek is hatalmas megnyugvás, hiszen biztonságos közegben, önállóan élhetnek a gyerekeik.

Anna Lilla amellett, hogy dolgozik és önálló keresete van, Nóra segítségével blogot is indított. Erőt ad a Down-szindrómásoknak, a többségi társadalomnak pedig hitelesen mutatja be, milyen sokszínű és tartalmas életet élnek.

Anna Lilla szabadidejében szívesen dobol, egy afrikai hangszeren, dzsembén játszik. Leginkább autodidakta módon az internetről tanulja a fogásokat, többször volt fellépése is. Imádja az AC/DC-t és a Guns N’ Rosest, de Rúzsa Magdi-dalokat is szívesen hallgat. Járt már stylistnál, mert szeret ízig-vérig nő lenni, és imádja, amikor Gábor azt mondja neki: hű, de bomba csaj vagy!

– A Down-szindrómások általában pozitívan látják a dolgokat, nyitottak és barátságosak – vallja Anna Lilla. – Most egy reklámfilmet szeretnék forgatni a kávézóról, hogy még több vendég jöjjön. Beszélgetek majd a kollégáimmal és a vendégekkel, hiszen a Nem Adom Fel kávézó nem csupán annyi, hogy ott jókat lehet enni. Már sok álmomat megvalósítottam, és még rengeteg terv van a fejemben. Rajtam múlik, hogy megvalósulnak-e.

Elérhetőségek: nemadomfel.hu/mikes, facebook.com/szalayannalilla, instagram.com/szalayannalilla

 

Ezek is érdekelhetnek