Egyre többen érkeznek – ikertestvérek évei

Ikercsúcsot döntött a világ, legalábbis, ami a születéseket illeti. Több ikerbaba lát napvilágot világszerte, mint valaha – állítják a kutatók. Évente körülbelül 1,6 millió iker születik, minden 42. gyermek ikertestvérrel jön a világra.

Család-otthonHabik Erzsébet - Markos Mária2021. 04. 07. szerda2021. 04. 07.
Egyre többen érkeznek – ikertestvérek évei

Jelentősen emelkedett Földünkön az ikerszületések aránya az elmúlt 30 évben a Human Rep­roduction folyóirat jelentése szerint. Ázsiában 32, Észak-Amerikában 71 százalékkal több ikerbaba született. A kutatók 165 országból gyűjtöttek adatokat azokról a gyerekekről, akik többedmagukkal érkeztek a világra 2010–2015 között, és összehasonlították az 1980–1985 közötti születési arányokkal.

Négyesikrek Magyarországon. Forrás: MTI

Azt tapasztalták, hogy ezer szülésből az ikrek száma különösen jelentősen nőtt Európában és Észak-Amerikában, világszerte ez az arány egyébként kilencről tizenkettőre emelkedett. Egyedül az afrikai ikerrátákban nem mérhető jelentős növekedés. Az ikrek mintegy 80 százaléka Afrikában és Ázsiában jön világra.

Tudta?

A magyarországi ikerkutatás már az 1930-as években elkezdődött, majd dr. Czeizel Endre genetikus kezdeményezésére 1970. január 1-jétől vezették be az ikerszületések budapesti nyilvántartását.

Christiaan Monden, az Oxfordi Egyetem professzora, a tanulmány szerzője szerint: „Hogy igen magas az ott született kétpetéjű ikrek száma, annak oka valószínűleg az afrikai lakosság és a más populációk közötti genetikai különbségekben rejlik.”

Az pedig, hogy Európa, Észak-Amerika és az óceáni térség országai is felzárkóznak, az 1970-es évek óta egyre növekvő mértékben alkalmazott, orvosilag támogatott reprodukciós eljárásokkal, például a mesterséges megtermékenyítés és a petefészek stimulációjának technológiájával függ össze – ezek mind-mind növelik a többszörös születés valószínűségét. A vizsgálat szerint azok a nők is érintettek, akik később vállalnak gyermeket.

– Orvosi szempontból az egyedüli terhességek jóval biztonságosabbak, mivel az ikerszülések gyakran a csecsemők és gyermekek magasabb halálozási arányával együtt járnak, valamint gyakoribbak a mind az anyákat, mind a babákat veszélyeztető terhesség alatti, szülés közbeni és utáni komplikációk – nyilatkozta Monden professzor. Az ikrek közt több a koraszülött és alacsonyabb a születési súlyuk.

Híres ikrek

Ashton és Michael Kutcher - Ashton Kutcher, a színész-befektető saját bevallása szerint nagyon közel áll az ikertestvéréhez, Michaelhez – olyannyira, hogy az iskolában kis híján kirúgatta magát miatta –, aki a születésük óta komoly egészségi problémákkal küzd. A Little-kórban szenvedő ikerfivér sem kevésbé sikeres: ő alapította a Reading for the Stars elnevezésű jótékonysági szervezetet, ahol Little-kóros és szívrendellenességgel élő gyerekeken segítenek. Ashton és Michael Kutcher. Forrás: Pinterest   Scarlett és Hunter Johansson – Bár Scarlett ikertesvére, Hunter – aki mindössze 3 perccel idősebb nála – is színészkedett a múltban, majd inkább politikai pályára váltott, 2008-ban Barack Obama kampánycsapatában tevékenykedett. Újabban pedig a Solar Responders lelkes vezetőjeként dolgozik: a nonprofit szervezet mentő-, rendőr- és tűzoltóállomásokat szerel fel napkollektorokkal. Király Viktor és Benjamin - Szinte megkülönböztethetetlenek egymástól, ráadásul mindketten a zeneiparban találták meg a számításukat. Viktor énekes, dalszerző, a negyedik Megasztár-sorozat győztese, a 2008-as Év Hangja; Benjamin hobbiszinten foglalkozik zenéléssel.

A túlélési esély szempontjából régiónként hatalmas különbségek tapasztalhatók. A tanulmány megállapította, hogy az ikrek sorsa az alacsony és közepes jövedelmű országokban inkább aggasztó. Különösen Afrika szubszaharai térségében veszíti el sok gyermek az ikertársát első életévében – évente több mint 200 ezer babát temetnek el.

Ami a jövőt illeti, előrejelzések szerint India és Kína fogja elsődlegesen meghatározni a többes születések számát, de a termékenység csökkenése és az anyák szüléskori életkora, valamint a lombikbébi-eljáráshoz hasonló korszerű módszerek mind-mind befolyásolják majd ezt a tendenciát.

Készül a regiszter

A világ egyik legnagyobb orvosi vonatkozású ikeradatbázisának összeállításán dolgoznak a Semmelweis Egyetemen. Eddig több mint ezer egy- és kétpetéjű, azonos vagy különnemű ikerpár csatlakozott a populációalapú Magyar Ikerregiszterhez, amely célul tűzte ki, hogy felveszi a kapcsolatot hazánk összes ikerpárjával. Az ikerregiszter segítségével a tudomány számos területén nyílik lehetőség új megfigyelések, összefüggések felderítésére, melyek a betegségek megelőzéséhez és a hatásosabb gyógymódok kifejlesztéséhez járulhatnak hozzá. Ikreket kutatnak a magyar orvosikrek, dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László. Fotó: Semmelweis Egyetem   Többek között olyan egypetéjű ikreket is megismerhetnek a kutatók, ahol az egyik tag valamilyen betegségben szenved, a testvére pedig egészséges, így kiderülhet, hogy melyik környezeti tényező okozhatja az eltérést. A közel azonos genetikai háttér miatt elvileg ugyanolyan betegségben kellene szenvedniük, és ha ez nem így van, akkor az csak a környezeti tényezők miatt lehet – mondta dr. Tárnoki Dávid László egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem kutatója, aki ikertestvérével, Ádámmal együtt 2006 óta foglalkozik ikervizsgálatokkal. A tudományosan bizonyítható eredményekhez nagyszámú ikerpárra van szükség, ezért tartják fontosnak, hogy az ország összes érintettjéhez eljusson a regiszterhez való csatlakozásról szóló hír. A meghívót körülbelül 160 ezer ember kapja meg országszerte. A 18 év felettiek esetében minden ikernek külön-külön kell regisztrálnia, míg a 18 év alattiak esetében ezt az egyik szülő vagy gondviselő teheti meg a honlapon.

 

Ezek is érdekelhetnek