Szó szerint : fel a fejjel!

Beállt a nyakam – mondjuk, ha fáj, ha nem forog. A nyakunk számos ok miatt fájhat...

Család-otthonHabik Erzsébet2021. 04. 20. kedd2021. 04. 20.

Kép: 2015. október 23. Szeged. Fiú telefonját nézi sms nyak mobil függő chat

Szó szerint : fel a fejjel!
2015. október 23. Szeged. Fiú telefonját nézi sms nyak mobil függő chat

Számosan a foglalkozásukból eredően sokat terhelik a vállövet – például a számítógép előtt ülők, a fodrászok, a kozmetikusok –, de okozhat nyaki fájdalmat a rossz al­vópozíció, a hideg és a mozgásszervi betegség is.

Dr. Arnold Dénes Arnold fájdalomspecialista szerint elsőként annak kell utánajárni, hogy mi okozza a fájdalmat, majd a diagnózis birtokában már több segítő módszer közül választhatunk. A kezelés épülhet helyi fájdalomcsillapításra, gyógytornára, természetes hatású eljárásokra, mint az orvosi­kollagéninjekció-kúra.

E módszer javítja a szövetek működését, felépülését, és csillapítja a fájdalmat is. Erősíti a meglazult szalagokat, stabilizálhatja a laza ízületeket, csökkenti a mozgáskorlátozottságot. Ugyancsak jó hatást tehet a lökéshullám-terápia. Az orvosi segítségen túl az érintettek is sokat tehetnek azért, hogy megszabaduljanak a fájdalomtól – figyelmeztet a FájdalomKözpont szakor­vosa.

- Figyeljünk az alvópozícióra! A háton alvás a legtermészetesebb helyzet a gerincnek, sokszor megoldást jelent a nyakfájdalom ellen, de fontos szerep jut a párnának is. Ajánlatos olyat választani, amelyik alkalmazkodik a nyaki gerinc természetes vonalához. Érdemes kipróbálni a memóriahabos és az úgynevezett anatómiai párnákat is.

- Különösen a laptopok használatánál gyakori, hogy lefelé billentett fejjel nézzük a monitort, amivel fokozatosan túlterheljük a nyakat. Ha a laptopot nem lehet szemmagasságban elhelyezni, tanácsos egy különálló képernyőt beszerezni.

- Az okostelefon használata közben is sűrűn nézünk lefelé, ami jelentős stresszt jelent az ízületeknek, az ínszalagoknak, a csigolyáknak. Igyekezzünk szemmagasságban tartani a mobilt, és lehetőleg csökkentsük a vele töltött időt!

- A rossz testtartás, esetleg a már meglévő fájdalmak miatt felvett kényszertartás tovább súlyosbíthatja a panaszokat. Manapság gyakran szinte szó szerint lógatjuk a fejünket, előre ejtjük a vállunkat, ami jelentős terhelést jelent a hát és a nyak izmainak. Próbáljuk kihúzni magunkat és felemelni a fejünket.

- Naponta többször érdemes megtornáztatni, erősíteni és lazítani a nyakunkat. Óvatosan végezzünk nyakkörzést, de hátrafelé ne döntsük a nyakat! Majd a tarkónknál kulcsoljuk össze a kezeinket, s miközben a fejünket hátra akarjuk dönteni, a kezünkkel akadályozzuk meg, tartsunk ellen a nyomásnak!

- Ügyeljünk a megfelelő folyadékfogyasztásra, igyunk meg naponta 2,5 liter vizet. A hidratáció hozzájárul a porckorongok rugalmasságának fenntartásához, vagyis közvetve a fájdalommentes mozgáshoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek