Játékosan segíthetünk

Borsodban nem ismeretlen az InDaHouse Hungary neve. Benkő Fruzsina önkéntesek közreműködésével 2014 óta szervez gyermekfoglalkozásokat hátrányos helyzetű óvodások és iskolások számára az encsi kistérségben, Hernádszentandráson és környékén.

Család-otthonMarkos Mária2021. 05. 03. hétfő2021. 05. 03.
Játékosan segíthetünk

Gémerszék nem ülnek tétlenül a gémer­székben! Te se ülj tétlenül! Segíts, ha segíthetsz! – e rövid kampányszöveggel küldtük fel a világhálóra adománygyűjtő felhívásunkat az InDaHouse Hungary kampányoldalán, csatlakozva a negyedik alkalommal megrendezett Társasmaraton kezdeményezéshez. Csaknem 21 órán át e cél bűvkörében töltöttük április utolsó szombatját, hogy minél több pénzt gyűjthessünk a hernádszentandrási gyerekek fejlesztőfoglalkozásaira.

Mi, Gémerszék – három gyerek és három felnőtt szövetsége az Iváncsa–Csepel–Őrmező háromszögben – hol a szókirakó kartontábláján rakosgattuk a betűket, hol online applikáció segítségével küzdöttünk egymással hősiesen, ágyban, párnák közt, vagy épp a tulipános kertben heverészve, miközben a csapattagok felváltva buzdították önzetlen adakozásra a közösségi oldalakon barátaikat, ismerőseiket. Az eredmény: 51 ezer forint és egy pörgős, lelkesítő nap, sok-sok játékkal. Mire elég ez az összeg? Például két hétvégére megoldódik az önkéntesek és a gyerekek szállításának gondja.

– Aki adományból működteti a szervezetét, mindig kell, hogy legyenek új ötletei, amivel pénzt szerez – mondja a kezdeményezésről Benkő Fruzsina, az egyesület alapítója és elnöke. – A Társasmaraton gondolata onnan jött, hogy a foglalkozásainkon sokat játszunk a gyerekekkel, minden egyéni foglalkozás társasjátékkal kezdődik. A ma­­ratonon 21 órán keresztül játszunk, mégpedig azért, mert Hernádszentandrás 221 km-re van Budapesttől, ahonnan ideköltöztünk.

A tavalyi Társas­mara­to­nunk hozta meg a nagy áttörést: a karantén alatt az emberek az otthonaikba szorultak, s olyan nagy lett az érdeklődés, hogy 81 csapat indult. Az is fontos, hogy kicsi összegeket kérünk, pár ezerrel is lehet minket támogatni, ennek ellenére tavaly több mint 4,3 millió forint gyűlt össze.

A jelentkező csapatoktól azt kérték a szervezők, hogy a gyűjtésükhöz tűzzenek ki egy célösszeget – Gémerszék esetében ez 15 ezer forint volt –, amihez a következők nyújtanak támpontot: 6 ezer forint egy iskola-előkészítő foglalkozás, 15 ezer egy gyerek nyári táboroztatása, 25 ezer egyhavi tanodai fejlesztés, 50 ezer forint az önkéntesek és a gyerekek szállítása két hétvégén.

Kirakós játék a szabadban és lelkes adománygyűjtés – vidáman és hasznosan telt Gémerszék szombatja. Fotó: Németh András Péter

Benkő Fruzsina a társával 2014-ben kezdett foglalkozni az encsi kistérségben élő gyerekekkel. Először havonta, aztán kéthetente jártak le Budapestről, azóta az önkéntesek közül többen Hernádszentandrásra költöztek. Másfél évbe telt, mire kiépült a tanulás megkezdéséhez szükséges bizalom. Az InDaHouse mára tanulást segítő szervezetté vált.

– E gyerekek többségének a tanulmányi karrierje sokszor kudarcokkal tűzdelt. Idő kellett ahhoz, hogy hajlandóak legyenek a szabadidejükben is tanulni. Ma viszont már ők és a szüleik egyaránt azért jönnek, mert okosabbak szeretnének lenni. Reméljük, nem szól bele a következő tanévbe a Covid, és szeptemberben felvehetünk újabb 30 tanulót.

Az InDaHouse Hungary Egyesület három fő szakmai területen dolgozik a gyerekekkel: kora gyerekkori fejlesztés, iskola-előkészítő, illetve tanodai program. A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy most már várólista van, akár másfél év is eltelhet, mire egy gyerek bekerülhet a programba. A népszerűség annak is köszönhető, hogy az egyesület alapvetése: a gyerekeknek a felnőttektől jövő biztatásra és szeretetre van szükségük, amit minél többféle embertől kapjanak meg. A vegyészmérnöktől az informatikuson át a közgazdászig, idegenvezetőig önkénteskednek az egyesületben. A program másik fontos pontja a rasszizmus ellensúlyozása.

– Nagyrészt cigány gyerekekkel dolgozunk, akik az életkor előre­haladtával és ahogyan egyre távolabb kerülnek a szülőfalujuktól, mindinkább megtapasztalják a rasszizmus negatív hatásait. Nem kedvez a beilleszkedésüknél, hogy a szüleik is tele vannak rossz tapasztalatokkal. Azáltal, hogy nem cigány származású, rendezett körülmények között élők érkeznek közéjük, és a szeretetükről biztosítják a gyerekeket, a kicsik annál inkább elhiszik, hogy ők is ugyanolyan értékesek és szerethetők, mint bárki más.

S hogy az idei Társasmaraton mit tartogatott? Az induló csapatok száma – 103 nevezett – például arról győzött meg, hogy a segítő-, támogató- és adományozókészség a jó célért évről évre egyre többre képes. Hogy mindig van feljebb! A maraton előtt két nappal jött a hír: egy névtelen adományozó felajánlotta, hogy a befolyt összeget – ami 4,7 millió forintra rúgott –megduplázza, ezzel segítve az InDaHouse Hungary munkáját. Így több mint 9 millió forint lett a végösszeg. Gémerszék pedig átélhették azt a semmihez sem hasonlítható érzést, hogy önzetlenül segíteni jó, nagyon jó.

Ezek is érdekelhetnek