Básti Juli: Jó, ha tudjuk, honnan jövünk

13 plusz egyes kérdéssorozatunk vendége ezúttal Básti Juli színművésznő.

Család-otthonMarkos Mária2021. 05. 04. kedd2021. 05. 04.

Kép: Básti Juli színművésznő 2015.10.31. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Básti Juli: Jó, ha tudjuk, honnan jövünk
Básti Juli színművésznő 2015.10.31. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

1. Melyik születésnapi ajándéka a legemlékezetesebb?

– Egyszer vicces filmet kaptam ajándékba a fiaimtól a 24 óra című tévésorozat stílusában. (A 24 óra egy, az Egyesült Államokban futó akciósorozat. A főszereplő Jack Bauer, aki egy terroristaelhárító egység nevű ügynökséget segítve dolgozik Los Angelesben, itt folytatja a nyomozásokat. Minden epizód egy óra történéseit meséli el, és minden évad 24 epizódból áll. A sorozat nyolc évadot ért meg, az utolsó epizódot 2014-ben vetítették.)

2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

– Nem mertem tovább próbálkozni, hogy esetleg egy lányom is szülessen a három fiú után. (Férje Puskás Tamás rendező, a Centrál Színház – korábban Vidám Színpad – igazgatója, akitől két fia született, Samu és Dávid. Korábbi házasságából, Gothár Pétertől még egy fia van, Márton.)

3. Mit szeret önmagában?

– A kovászos uborkámat. (Amit viszont a szerkesztő tart nagyra a színésznőben, azt egy korábbi interjújában így fogalmazta meg Básti Juli: „Állandóan balhéztam és harcoltam a jogainkért, persze komoly eredmény nélkül. Még most is, ha elhívnak forgatni, kapásból kevesebbet ajánlanak, mint a férfi kollégáknak. Lehetek én akármekkora név, bármennyi díj sorakozhat a polcomon, akkor sem illet meg az, ami egy férfit.”)

4. Mivel lehet kikergetni a világból?

– A tehetségtelenséggel.

5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

– A kutyámmal. (Már volt egy kutyája a családnak, Fülöp – egy labradoodle, a világ legkedvesebb és legtürelmesebb kutyája –, amikor felmerült, hogy jó lenne egy olyan kutya is, aki nem kíséri be a betörőt a házba. A választás egy orosz terrierre esett. A történet érdekessége, hogy Zsazsa éppoly kedves és türelmes lény, mint Fülöp, úgy tűnik, nem sikerült vad házőrzőt szerezniük. Bár könnyen lehet, hogy a családi légkör van ilyen hatással a négylábúakra.)

6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?

– Mindegy, hova, csak már utazhatnánk!

7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?

– Egy nyaklánc a Három nővér című előadásból, amit Másaként viseltem. (A Katonában töltött csaknem húsz év alatt rengeteg fontos szerepet alakított: dolgozott többek között Ascher Tamással, akinek rendezésében 1985-ben mutatta be a budapesti színház a Csehov-darabot. A magyar Három nővér bejárta fél Európát, és mindenhol hatalmas sikerrel játszották. „Ha van még jelentése annak a szónak, hogy katartikus, ne féljünk kimondani: ez a Három nővér-előadás bizonnyal az. Izzó, kegyetlenül őszinte színészettel perel az elveszett emberi beteljesülésért” – írta kritikájában Mészáros Tamás a bemutató után.)

 8. Mire sajnálja legjobban az időt?

– Igyekszem nem csinálni semmi olyasmit, amire sajnálom az időt.

 9. Mire nem sajnálja a pénzt?

– A fiaimra.

10. Kinek szánja az adója 1 százalékát?

– Gyermekétkeztetésre, rászoruló gyerekeknek.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?

– Fekete Istvántól, még fiatalon.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?

– Az El Capitan a Yosemite parkban, amit Alex Honnold free solo mászott meg először egyedül. (Az El Capitan nevű, csaknem függőleges sziklafal a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban található. A 915 méter magasságú, helyenként tükörsima gránitmonolitot először 1958-ban mászták meg: az expedíció 46 napig tartott. A 31 éves Alex Honnold amerikai sziklamászónak 2017-ben ez kevesebb mint négy óra alatt sikerült. Ráadásul egyedül, kötélbiztosítás nélkül.)

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?

– Természetesen egy majmot. Jó, ha tudjuk, honnan jövünk.

+1 Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?

– „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!” – olvashatjuk a Pokol kapuján Dante Isteni színjátékában, 1321-ből.

Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Filmen és színpadon egyik legtöbbet foglalkoztatott előadóművész. A karantén idején sem tétlen, a Centrál Színház közelmúltban bemutatott, Vérszipoly című véresen szexi rímkomédiájában a Boszorkány szerepében láthatjuk. Az előadás online bármikor megnézhető.

 

Ezek is érdekelhetnek