Kullancsszezon küszöbén

Idén megkésett ugyan egy kicsit a tavasz, azonban a kullancsszezon menetrend szerint megérkezett.

Család-otthonHabik Erzsébet2021. 05. 03. hétfő2021. 05. 03.
Kullancsszezon küszöbén

A vérszívók kellemetlen társaságára egész évben számítani lehet, de ez április-májusban hatványozottan igaz. Amíg régen jellemzően a magas aljnövényzetű erdőkben, bokros területeken, me­­zőkön kellett óvakodnunk tőlük, ma már szinte bárhol, bármilyen zöld felületen találkozhatunk ve­­lük, így akár a játszótéren vagy a saját kertünkben is. A szakértők szerint már most érdemes beadni a kullancs elleni védőoltást azoknak, akik több időt töltenek a termé­szetben.

A parazita számos kórokozót hordozhat és terjeszthet. Ha FSME-vírussal fertőzött, a csípése után akár vírusos agyvelőgyulladás is kialakulhat. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (kul­lancs­encephalitis) ellen szerencsére létezik védőoltás, kétféle is. Mindkettőnek van felnőtt- és gyermekváltozata, az utóbbi már egyéves kortól adható.

A szakemberek szerint, aki megkapta a koronavírus elleni vakcinát, nyugodtan kérheti a kullancs elleni védőoltást is, ám érdemes a két oltóanyag között legalább néhány hetet várni, hogy az immunrendszer készen álljon a védekezésre.

A kullancsok nagy része fertőzött lehet a Lyme baktériummal. A Lyme-fertőzés antibiotikummal általában jól gyógyítható, ám a betegek kb. 10 százaléka kórokozó-hordozó marad. Amennyiben a csípés helyén pár nappal később fokozatosan növekvő, legalább 5 centiméteres pír jelentkezik, orvoshoz kell fordulni!

Ha valaki a bőrébe fúródva kullancsot talál, igyekezzék úgy kiszedni, hogy ne nyomja össze, így elkerülhető a kórokozó átvitele. Ne tekergessük, nyomogassuk, ne próbáljuk olajjal, ecettel kicsalogatni. Az eltávolításához egy vékony hegyű csipesz a legalkalmasabb (gyógyszertárakban kapható), így anélkül foghatjuk meg a vérszívót, hogy a potrohát összenyomnánk.

Nem kell megijedni, ha a feje bent marad a bőrben, a szervezet egy idő után kilöki magából. A kiszedett kullancsot érdemes egy ideig megőrizni. Jegyezzük fel a csípés helyét és eltávolításának az idejét, hogy az esetleges betegségtünetek megjelenésekor tájékoztathassuk az orvost.

Figyelmeztető tünetek

Kullancsencephalitis esetén a csípést követő két héten belül magas láz, erős szédülés, rendkívül heves fejfájás, súlyos hányás, eszméletzavar, izomfájdalom mutatkozhat.

 

Ezek is érdekelhetnek