Ha feszül, ha fáj a hasunk

Mintha egy lufi lenne a hasamban – sokan így írják körül a haspuffadás okozta kellemetlenséget, az egyik leggyakrabban előforduló emésztési zavart. Bizonyos étkezési szabályok betartásával és életmódbeli változtatásokkal azonban búcsút lehet inteni e panasznak.

Család-otthonHabik Erzsébet2021. 10. 28. csütörtök2021. 10. 28.

Kép: Man suffering stomach ache sitting bench, gastritis problem, food poisoning, Fotó: Shutterstock

Man,Suffering,Stomach,Ache,Sitting,Bench,,Gastritis,Problem,,Food,Poisoning
Man suffering stomach ache sitting bench, gastritis problem, food poisoning
Fotó: Shutterstock

A felfúvódásért többnyire a közismerten puffasztó ételeket – a k betűseket, mint a karfiol, karalábé, káposzta, illetve a babot és más hüvelyeseket – okoljuk, de a nagy mennyiségben elfogyasztott, nehezen emészthető, zsíros, fűszeres fogások is megterhelést jelentenek az emésztőrendszer számára. Olykor pedig bizonyos betegségek ve­­lejárója a puffadás.

Előidézheti a panaszt a fokozott levegőnyelés, amit kiválthat többek között a stressz, a rendszertelen, kapkodó étkezés vagy a gyakori rágózás, miként a szénsavas italok fogyasztása is.

Sok esetben okoz puffadásos tüneteket, görcsös hasi fájdalmat, szelességet, gyakori hasmenést vagy éppen székrekedést az irritábilisbél-szindróma (IBS), és ugyancsak túlzott bélgázosodással, hasfeszüléssel járhatnak együtt különböző vírusos és bakteriális megbetegedések, a rossz ételek fogyasztása, valamint bizonyos táplálék-intoleranciák (laktóz- vagy lisztérzékenység) és allergiák.

A felszívódási zavarok egyik közös jele lehet a haspuffadás, hiszen az emésztőrendszerbe olyan anyagok kerülnek, melyeket a szervezet nem tud normál módon kezelni, ezért többek között emésztési problémákban nyilvánul meg a rendellenesség.

A hasnyálmirigy-elégtelenség miatti emésztési zavar esetén a szervezetben fellépő enzimhiány okozza a tüneteket, ami ugyancsak az ételek elfogyasztását követő hasi fájdalomban, puffadásban és kellemetlen teltségérzésben nyilvánul meg.

Előfordulnak más szerveket, szervrendszereket érintő kórképek is, amiket szintén kísérhet has­puf­fa­dás. Ilyenkor sok esetben nehezebben derül fény a diagnózisra, hiszen mind a beteg, mind az orvos a gyakoribb emésztőszervi okokat veszi először sorra a kivizsgálásnál. Például pajzsmirigy-, epe- és vesebetegség, nőgyógyászati elváltozások esetén is kísérő tünet lehet a haspuffadás, de a cukorbetegek között is gyakori.

Az antibiotikumos kezeléseket követően gyakori mellékhatás a bélflóra sérülése, melynek következtében átmeneti emésztési zavarok léphetnek fel, ami hasmenéssel, hasfájással, gyakori puffadásos tünetekkel járhat. Ebben az esetben bevált terápia a bélflóra pro­bio­tikumok segítségével történő helyreállítása.

Bizonyos vérnyomáscsökkentők, cukorbetegségre alkalmazott szerek és hasmenés elleni készítmények használata esetén is jelentkezhet haspuffadás, a nőknél pedig a hormonális változások is okozhatják a panaszt, mint a várandósság, a klimax, a premenst­ruációs szindróma vagy a pajzs­mirigy-alulműködés – írja a webbeteg.hu.

Ha a puffadás rendszeresen visszatérő gond, érdemes táplálkozási naplót vezetni, amiből kiderül, hogy mely ételek fogyasztása után jelentkezik, s a továbbiakban igyekezzünk ezeket kiiktatni az étrendünkből. Egyes gyógynövények is segítik az emésztést és csökkentik a felfúvódást, ilyen például a kömény, az ánizs, a gyömbér, a citromfű vagy a borsmenta, melyeket tea formájában is fogyaszthatunk.

Továbbá a patikákban vény nélkül is beszerezhetők olyan gyógyszerkészítmények, amik segítik a puffadással, görccsel, gyulladással járó tünetek, panaszok mérséklését, csökkentik az emésztési zavart.

Ha a panaszaink néhány napon belül nem javulnak, vagy gyakran, illetve súlyos formában jelentkeznek, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek