Karnyújtásnyira a veszélytől – támadók a világhálón

A tanulságos dokumentumfilmet (mind az oktatási 12+, mind a 18+ korosztálynak szóló rendezői verziót) ­Európa számos országában, az Egye­sült Államokban és Kanadában is nagy sikerrel mutatták be.

Család-otthonSzijjártó Gabriella2021. 10. 18. hétfő2021. 10. 18.
Karnyújtásnyira a veszélytől – támadók a világhálón

Ha számszerűen foglalom össze az utóbbi évek legsokkolóbb dokumentumfilmjét, akkor, íme, az eredmény: három nagykorú (19, 21 és 23 éves) színésznő, akiket a külsejük alapján simán 12 éves kislánynak lehet nézni; a stúdióban berendezve három álgyerekszoba laptoppal, internettel, telefonnal; 10 forgatási nap és 2458 szexuális online ragadozó.

A Csapda a neten című alkotás egy vizuális társadalmi kísérlet, amely a vártnál is sokkal mellbe vágóbb valóságot mutat be.

A két cseh rendező, Vít Klusák és Barbora Chalupová alapötlete szerint a három „tini” népszerű cseh közösségi oldalakra regisztrált egy-egy nyilvános kamu profillal, a filmes stáb és a projektbe bevont szakemberek felügyeletével.

Kiinduló szabályként fogalmazták meg, hogy a lányok megjelenésében nyoma se legyen semmi kihívónak, csábítónak – hasvillantó topok és falatnyi rövidnadrágok helyett kapucnis pulcsiban, bő pólóban, kiskamaszos görnyedtséggel csoszogtak a babaházak, tinikönyvek és plüssök között. Maguktól nem kezdeményezhettek, csak válaszoltak.

Ami különösen fontos: a nyíltan szexuális tartalmú témák esetén újra meg újra emlékeztetniük kellett arra a másik felet, hogy ők csak 12 évesek.

A Csapda a neten című alkotás egy vizuális társadalmi kísérlet...

De mindez nem hatotta meg a perverz ragadozókat! A forgatás végére mintegy 2500-an próbálták meg szexuális indíttatásból megkörnyékezni a 12 évesnek hitt lányokat. Jellemző, hogy a hátsó szándékkal közeledő férfiak rögtön a tárgyra térve, gyakorlatilag azonnal képet küldtek magukról, a ne­miszervükről.

Az émelyítő mennyiségű farokfotó mellett maszturbálások, mocskos kérdések, vetkőzésért könyörgések, alattomos hízelgések, kőkemény érzelmi zsarolások és fenyegetőzések, nyomasztás útján kierőszakolt, gyerekpornónak minősülő és később zsarolásra használt fotók sokkolják a nézőt.

És cseppet sem jelent megkönnyebbülést az a tény, hogy a férfiak többsége nem próbált kicsikarni személyes találkozást, megelégedett azzal, hogy a távolból használja fel a kiskorúakat a kielégüléshez…

A filmesek a lányok monitorján feltűnő férfiak vonásait elmosták személyiségi jogi okokból, de a szemüket és a szájukat meghagyták élesnek. A stáb az anyagokat átadta a rendőrségnek, több esetben eljárás indult.

Szám szerint...

A Magyar tinik a neten elnevezésű, 2019-es kutatásból az derült ki, hogy a 14 éven aluli válaszadók 33 százalékától kértek már erotikus fotót chatbeszélgetésben. - A 14–25 évesek körében végzett kutatás szerint: két évvel ezelőtt a résztvevők 39 százalékától kértek erotikus fotót a neten, idén csaknem 51 az arány. - Naponta 500 ezer predátor aktív az online térben – az FBI adatai szerint. Az internetes szexuális bántalmazás áldozatainak fele 12 és 15 év közötti gyerek.

A dokumentumfilmet (mind az oktatási 12+, mind a 18+ korosztálynak szóló rendezői verziót) ­Európa számos országában, az Egye­sült Államokban és Kanadában is nagy sikerrel mutatták be. Magyarországon először tavasszal a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF) szerepelt, szeptember közepétől pedig a mozikban is látható, emellett a „lepuhítottabb” oktatási változatot a forgalmazók kérésre iskolákba is eljuttatták.

Nem tagadom, e film láttán meg-meginoghat az emberi faj felsőbbrendűségébe vetett hitünk, mégis látni kell.

Hogy megértsük: az internetező gyerekek közül bárki csapdába eshet, nem jelent garanciát, ha valaki visszafogott, jó tanuló vagy óvatos – kiindulva abból, hogy egy gyerek tiniként nem feltétlenül hallgat a szüleire, miközben egy hízelgő udvarlónak, egy felnőtt embernek nem tud csak úgy nemet mondani…

Ezek is érdekelhetnek