Nővé válni, felnőtté lenni

Játék, zene, mozgás, apró meglepetések teremtenek különleges légkört a ciklus-show-n, e modern felvilágosító foglalkozáson. A felnőtté válás küszöbén álló lányok dramatikus játékon keresztül érthetik meg a testükben zajló történéseket.

Család-otthonB.Pintér Dalma2021. 10. 24. vasárnap2021. 10. 24.

Kép: Gödöllő_Ciklus show_2021.10.02._Szabad Föld, Fotó: Nagy Lili

Nővé válni, felnőtté lenni
Gödöllő_Ciklus show_2021.10.02._Szabad Föld
Fotó: Nagy Lili

Puha textilszínpadon az ifjú hölgy a királylányt alakítja. A női testben található négyszázezer petesejtből havonta felébredő húsz-huszonöt közül azt az egy kiválasztottat, aki találkozhat a királyfival, a kö­­rülbelül félmilliárd hímivarsejt közül az egy különlegessel. Lágy zene szól, színek és fénykavalkád mellett egyesülnek a kiválasztottak a női belső nemi szervek színpadán. A játékvezető kezet fogva gratulál a jelenlévőknek.

Széles mosolyok, zavart kuncogások követik a dramatikus eseményt, majd elkomolyodnak az arcok – megértik a program egyik fontos üzenetét: a foganás pillanatában minden ember kétszeres győztes.

A ciklusshow szó szerint bevezeti az ifjú hölgyeket a női test izgalmas eseményeibe, és segít megérteni, értékesnek látni (jelmondata szerint: „Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok”) testünk titkos jelzéseit. Az érzékszervekre ható dramatikus eszközöket alkalmazó félnapos programon beszélgetnek a nővé érés testi-lelki változásairól, lépésről lépésre érthetik meg a bennük zajló biológiai folyamatok összefüggéseit és értelmét, rácsodálkozhatnak az új élet keletkezésére.

Az eredetileg Münchenből indult MFM-Projekt (My Fertility Matters – A termékenységem fontos!) hazai működtetője (licenctulajdonosa) a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület. A képzett foglalkozásvezetők 2007 óta tartanak ciklusshow-t 10-12 éves lányoknak az iskolákban, külső helyszíneken az ország minden részén.

– Mikor jön meg a lányoknak az első vérzése? Milyen gyakran cseréljünk betétet? – többek között hasonló intim kérdésekre kaphatnak választ a lányok a foglalkozáson. A program ereje abban áll, hogy bensőséges légkört teremt, amelyben a tinédzserek félelem nélkül, játékosan beszélhetik meg a komoly dolgokat. Az első részben nyomon követik, hogyan születik a gyermek és mi zajlik ilyenkor a női testben; a másodikban a kamaszkori változásokkal, a női ciklus működésével foglalkoznak.

– Megmutatjuk a lányoknak, testünk minden ciklusban hogyan készül fel rá, hogy kisbaba születhessen. Szimbolikusan felépítjük a méh nyálkahártyáját, és amikor nem érkezik meg a baba, kiürítjük. Úgy szoktuk mondani: minden hónapban berendezünk egy luxusszállodát az új élet reményében, mert ilyen különlegesek vagyunk mi nők, hogy ezt megtehetjük – mondja Fausztné dr. Edöcsény Katalin, az MFM-Projekt egyik foglalkozásvezetője.

Közben a női belső nemi szervek színpadán sikeresen találkozott a petesejt és a hímivarsejt, egységükre Tóthné Prevoz Tünde, a másik foglalkozásvezető villogó szívet rak. Ezzel jelzi, hogy a megtermékenyülés pillanatában létrejött egy új élet.

A foglalkozás fontos feladata a prevenció is. Támogatja a lányokat, hogy tudatosabban éljék meg a kamaszkori szerelmeket, illetve a szexualitásról, a termékenységükről és az egészségükről is felelősségteljesebben dönthessenek.

És a fiúk?

Létezik interaktív felvilágosító program 10–13 éves fiúknak is. A férfivé érés küszöbén állók a foglalkozáson a hímivarsejtek szerepébe bújva, térkép segítségével a férfi belső nemi szerveken keresztül titkos küldetésre indulnak a női belső nemi szervekbe, hogy találkozzanak a petevezetékben a petesejttel. Férfias felelősséggel az életért! – ez a jelmondatuk, melynek jegyében a lányok programjával megegyező szellemiségű, játékos, interaktív foglalkozás során betekintést kapnak a saját testük működésébe, a serdülőkori testi-lelki változások, az új élet születésének folyamatába. A fiús felvilágosító foglalkozást az Életünk a család! Nonprofit Közhasznú Kft. dolgozta ki és működteti. A program az ismeretterjesztésen túl a pozitív testkép és férfiúi identitás megerősítését szolgálja. (Forrás: eletunkacsalad.hu)

Beszélünk arról, hogy a havi vérzés fájhat, kellemetlen lehet. De ha megértik a lezajló testi folyamatokat, könnyebb elfogadni – mondja Katalin. Elárulja, hogy sokan szülői unszolásra vagy azért vesznek részt a foglalkozáson, mert osztályprogram, s a legtöbben félve lépnek be. Azonban hamar megnyugszanak, mert rájönnek, hogy amit éreznek, az normális és korántsem kínos. Sokszor az osztályközösség is összetartóbb lesz a program után, mert az ilyen személyes dolgok tabuk nélküli megbeszélése közelebb hozza egymáshoz a lányokat.

Gyermekünkkel a szexualitásról és a menstruációról beszélgetni nehéz feladat. Sokszor bizonytalanok az édesanyák, hogyan készítsék fel a lányukat a nővé válás folyamataira, mikor, mit és miként mondjanak. A ciklusshow erre is gondolt: az előzetes konzultáción betekintést, a programot követő megbeszélés során pedig gyakorlati javaslatot kapnak a szülők, hogyan kezeljék a testi változásokat a kamaszkorú gyerme­keiknél.

A program nyelv- és kifejezésrendszert kölcsönöz, hogy a lányok merjék kimondani a félelmeiket, nyíltan tudjanak beszélni édesanyjukkal a testükben zajló változásokról. A ciklusshow során legfőképp élményt, érzetet és szemléletet adunk, aminek tartós hatása csak megfelelő szülői támogatással lesz – összegeznek a foglalkozásvezetők.

Ezek is érdekelhetnek