Szén-dioxiddal az egészségért

Hazánkban kilencvenhat helyen kúrálhatjuk magunkat természetes eredetű szén-dioxid- terápiával: kilencvennégy szénsavas kádfürdőben és két mofettában, azaz száraz szén-dioxid-fürdőben. Cél, hogy mindenki számára ismertek és elérhetők legyenek a kezelések.

Család-otthonB.Pintér Dalma2021. 11. 09. kedd2021. 11. 09.
Szén-dioxiddal az egészségért

Már a fiatalabb korosztályt is érintik a szív- és érrendszeri, mozgásszervi meg­betegedések, azonban mindenkinek van rá lehetősége, hogy enyhítsen a panaszokon vagy megelőzze azokat. Ugyanis a gyógyító szén-dioxid-gáz, a bőrön keresztül beszívódva, értágító hatást fejt ki a perifériás működésre, így a szív és a teljes szervezet működését segíti.

Emellett csökkenti a vércukorszintet, optimalizálja a vérnyomást, erősíti az immunrendszert – számos betegséget gyógyít, s egyre nagyobb szerepet játszik a megelőzésben is.

Idehaza két helyen található szén-dioxid-forrás: a Heves megyei Mátraderecskén, és ugyanazon a gázmezőn, Parádfürdőn. A Vas megyei Répcelakon fúrással hozzák a felszínre, innen a Linde Gáz Magyarország Zrt. palackban vagy tartályban szállítja az ország különböző pontjaira.

A szárazszénsav-kezelést, azaz a mofettát, valamint a szénsavas kádfürdőt is támogatja a társadalombiztosítás. Becsülendő, hogy a hajdúszoboszlói gyógyfürdő támogatás nélkül nyújtja a kedvező árat. Mindemellett elérhetők önköltséges, egyszemélyes szárazkezelések is.

Tavaly negyvenezer mofettakezelést végeztek Mátraderecskén, de a kapacitásuk ennek a dupláját is elbírná. Mára sikerült elérni, hogy aki például fekélyes sebbel keresi fel a vizes fürdőket – amelyek ezek gyógyítására nem alkalmasak –, őt a szakemberek átirányítják Mátraderecskére vagy Parádfürdőre. Ott a páciensnek módja van megismerni a mofetta jótékony hatását, amely megfelelő életmód mellett érvényesül kellőképpen.

Nemzeti érték

A gyógymód magyar úttörője a 2009-ben alakult Mofettával, Széndioxid Terápiával az Egészségért Nemzetközi Egyesület. Alapító elnöke, dr. Csáky Csaba címzetes egyetemi docens kezdeményezte és segíti a szén-dioxid-terápiák hazai meghonosítását. Cél, hogy a gyógymód alkalmazása olyan széles körű legyen, mint Erdélyben: a székelyföldi mofettákat nemrégiben magyar nemzeti értékké nyilvánították. Az egyesület kezdeményezi, hogy a hazai természetes eredetű szén-dioxid-vagyon is kapja meg ugyanezt a minősítést.

Tíz éve, amióta a gyógygázfürdőt felírhatják a szakorvosok, megsokszorozódott a kezelésben részesültek száma. Ennek ellenére sokan csak kevéssé ismerik és tartanak tőle, pedig szigorú jogszabályok szerint és a biztonsági intézkedések maximális betartása mellett történik a gyógyítás.

Ezek is érdekelhetnek