Rizsfőző nem csak rizsfőzésre

Hirdetés – Az utóbbi időben gyakran hallhatunk a rizsfőzőkről.

Család-otthonPR2021. 12. 16. csütörtök2021. 12. 16.
Rizsfőző nem csak rizsfőzésre

Sokan valószínűleg úgy gondolják, hogy miért szükséges egy külön konyhai eszköz csak azért, hogy a rizst meg tudjuk főzni, hiszen ezt mindenki el tudja készíteni. Csak sós, forrásban lévő vízbe kell önteni a kívánt mennyiséget, és már fő is. Egy egység rizs és két egység víz, ennyi az egész. Ennek ellenére biztos sokan szembesültek már azzal, hogy ez a gyakorlatban teljesen másképp fest. A jól elkészített rizsnél fontos az időzítés is, hiszen vagy nem fő meg, és ropog a fogaink alatt vagy túlfő, és összeragad az egész, és ami még rosszabb, egyszerűen csak odaég, és lőttek a köretnek vagy a főételnek.

A rizsfőző kifejezés sokak számára megtévesztő lehet, hiszen ez tulajdonképpen egy többfunkciós edény, amiben szinte bármit el tudunk készíteni. Ez a konyhai segédeszköz megkönnyíti a munkát, időt spórol és ízletes ételeket készít a család számára. A rizs főzése ilyen módon nagyon egyszerű, csupán be kell adagolnunk a rizst és vizet. Az utóbbit az edényen kijelölt beosztás szerint adagoljuk. Megnyomunk egy-két gombot, és csak megvárjuk, hogy a készülék jelezze, hogy a köretünk vagy a főétel elkészült. Nincs szükség kevergetésre, kóstolgatásra, további folyadék hozzáadására és főzés után sem kell várni még perceket, hogy a rizs „magában” puhuljon. A rizsfőző azért annyira közkedvelt, mert lehetetlen vele elrontani az ételt. Ma már igen sok féle rizzsel találkozhatunk a szupermarketekben, mindegyik különböző, tovább vagy rövidebb ideig fő, kevesebb vagy több folyadékot vesz fel... Ha rizsfőzőben készítjük a rizst, teljesen mindegy, hogy melyik mellett döntünk, gond nélkül megbirkózik bármelyikkel.

Ez a hasznos kis eszköz a gőzben főzés elvén működik. Az ilyen módon elkészített ételek nem veszítenek a vitamin és ásványi anyag tartalmukból. A készülék teljesen automatikusan működik, nincs szükség kevergetésre, az étel ellenőrzésére, kóstolgatására. Attól sem kell félni, hogy az kifut vagy odaég. A rizsfőzőben készült rizs előnye, bármilyen rizsről is legyen szó, hogy kitűnően formázható, így a házi sushi készítése szinte gyerekjátéknak mondható. A rizsfőző jelez, amikor a benne lévő étel elkészül, nekünk csak az a dolgunk, hogy tálaljuk és élvezzük a mennyei ételeket. Nem csak rizs párolására, hanem különböző rizottók elkészítéséhez is kitűnő megoldás. Csak tegyünk minden összetevőt a rizsfőzőbe, kapcsoljuk be, és a készülék szól, amikor elkészült a fogásunk. Utána csak annyi a dolgunk, hogy jól összekeverjük az összetevőket. Szinte bármilyen ételt el tudunk készíteni benne, egytálételeket, rántottát, palacsintát, tésztákat, pizzát, ragukat, zöldségeket, ezeknek csak a fantáziánk szabhat határt. A benne elkészült fogások igencsak ízletesek, ropogósak és ami a legfontosabb, egészségesek is.

Fontos megemlíteni a rizs egészségre gyakorolt pozitív hatásait is. Ezek a kis fehér szemecskék csökkentik a vérnyomást, jótékonyan hatnak a prosztata problémákra, a belekre és a mell rákos megbetegedéseire is. Sok fehérjét és aminosavat is tartalmaznak. Jól beilleszthető az egészséges étrendbe is, hiszen koleszterin-és gluténmentes is.

Mire érdemes odafigyelni, ha rizsfőzőt vásárlunk?

A rizsfőzők területén is különféle kategóriák között válogathatunk. Vannak egyszerűbb típusok és valamivel fejlettebb készülékek is, de mindegyik ugyanolyan, gőzöléses alapon működik.

A legfontosabb paraméter a rizsfőző kapacitása, azaz mérete és térfogata. Ha kevésbé népes a család, akkor a kisebb típus is megfelel, ellenkező esetben pedig érdemes egy nagyobb, akár 2 literes kapacitással rendelkező készüléket választani. A rizsfőzők teljesítménye is fontos szempont, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. A nagyobb teljesítménnyel bíró készülékek kevesebb idő alatt képesek nagyobb mennyiségű rizs párolására. A fejlettebb készülékek különleges funkciókkal is rendelkeznek, ilyenek az automatikus kikapcsolás, a túlhevülés gátló és ezek képesek az ételt több órán át melegen tartani. Bármilyen készüléket is vásárolunk, általában mindegyik tapadásmentes réteggel van ellátva, így a karbantartásával kapcsolatban feltétlenül olvassuk el a használati utasítást azért, hogy hosszú ideig élvezhessünk a rizsfőzőnk nyújtotta finom ízeket és kényelmet.

Ezek is érdekelhetnek