Fenyegető vérrögök

A mélyvénás trombózis hosszadalmas kezelést és követést kíván. Fontos, hogy az érintettek fokozottan ügyeljenek életmódjukra, hiszen ha már egyszer kialakultak a vérrögök, nagyobb eséllyel fordul elő ismételten a probléma. A betegség és annak szövődményei a vezető halálokok közé számítanak nemcsak hazánkban, hanem világszerte.

Család-otthonHabik Erzsébet2022. 02. 02. szerda2022. 02. 02.

Kép: a vascular surgeon or phlebologist makes an ultrasound of varicose veins on the legs of a female patient. Phlebology, thrombosis, vascular asterisks., Fotó: Shutterstock

A,Vascular,Surgeon,Or,Phlebologist,Makes,An,Ultrasound,Of,Varicose
a vascular surgeon or phlebologist makes an ultrasound of varicose veins on the legs of a female patient. Phlebology, thrombosis, vascular asterisks.
Fotó: Shutterstock

Megelőzni, vagy legalább a minimálisra csökkenteni az újabb trombózis kialakulásának lehetőségét alapos kivizsgálással lehet – bár így sem mindig derül fény arra, hogy mi váltotta ki a fokozott vérrögképződést. Lehet például jó- vagy rosszindulatú daganat, genetikai hajlam (trom­bo­fília), bizonyos kórok (pl. pit­var­fibrilláció, diabétesz, gyulladásos bél- vagy egyes vesebetegségek, régebbi trombózis, rossz véralvadásgátló terápia stb.).

Fokozzák a rizikót továbbá a szív- és érrendszeri betegségek, a pitvarfibrilláció, valamint a hosszas fekvés, gipszrögzítés, nagyobb műtétek, terhesség, hormonális fogamzásgátlás stb. Ezért ilyen esetekben érdemes szakemberhez fordulni, aki eldönti, hogy szükség van-e vér­al­va­dás­gátlásra megelőzésképpen.

A 15 év körüli versenysportolókat is érdemes kivizsgáltatni, mert ha kellő időben kiderül a trombózishajlam, elkerülhető például a pálya szélén hirtelen életüket vesztő (többnyire tüdőembóliában meghalt) fiatal sportolók tragédiája – magyarázza prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Tudta?

Trombózis után nagyon fontos az úgynevezett kompressziós terápia, melynek során felpezsdül a véráramlás, a keringés pedig a felületi vénákból (melyek összenyomódnak) a mélyebb erek felé terelődik. Hogy milyen erősségű terméket és mennyi ideig kell használni, arról a szakorvos dönt, hiszen több mindent szükséges figyelembe venni (ödéma, visszértágulatok, testsúly, ülőmunka, mozgás stb.).

A mélyvénás trombózis okának vizsgálata már a kórházban megkezdődhet. Ha kiderül, mi okozta a vérrögöket, akkor megfelelő te­rá­piá­val nagyobb eséllyel elkerülhető az újabb trombózis. Ehhez szükség van labor- és képalkotói vizsgálatokra, EKG-ra, valamint angioló­gu­si, kardiológusi, belgyógyászati, hematológusi, nőgyógyászati, esetleg immunológiai konzultációkra is, hiszen megannyi terület betegségei, kóros állapotai előidézhetnek vérrögképződést.

Utazási trombózis. A hosszabb repülőút, illetve autóval, busszal, vonattal történő sokórás utazás, a tartós mozdulatlanság, a szűk hely, a keresztbe tett lábak, a szoros cipő és ruha viselése, a kevesebb folyadékfogyasztás megnöveli a mélyvénás trombózis, valamint a tüdőembólia előfordulásának kockázatát. Amennyiben hosszabb útra indul, legalább óránként álljon fel, sétáljon, mozgassa át végtagjait, igyon sok folyadékot.

A genetikai érintettséget ugyancsak figyelembe kell venni, mert az összes megbetegedés csaknem negyven százalékáért tehető felelőssé. Éppen ezért fiatalkorban érdemes utánajárni, hogy a családban előfordult-e a megbetegedés, ugyanis az jelentősen megnöveli a vérrögök örökletes kialakulásának esélyét – figyelmeztet Blaskó professzor.

Tiltott téli sportok

A síelés, korcsolyázás, jéghoki, a hegymászás semmiképpen sem ajánlott trombózis után, a balesetveszélyes sportok sérülés esetén vérzéses szövődménnyel járhatnak. Általánosságban a küzdősportok is mellőzendők! Helyettük javasolható a séta, a túrázás, az úszás.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek