Versenyben az idővel

A vissza-visszatérő, hátba sugárzó hasi fájdalom számos betegség tünete lehet, többek között a hasnyálmirigy-problémáké is. Ha indokolatlan fogyás is kíséri, az szintén e szerv rendellenes működésére utalhat.

Család-otthonHabik Erzsébet2022. 02. 10. csütörtök2022. 02. 10.

Kép: Human pancreas anatomy, 3D illustration showing organs of digestive system with highlighted pancreatic gland, Fotó: Shutterstock

Human,Pancreas,Anatomy,,3d,Illustration,Showing,Organs,Of,Digestive,System
Human pancreas anatomy, 3D illustration showing organs of digestive system with highlighted pancreatic gland
Fotó: Shutterstock

A hasnyálmirigy betegségeit nehéz felismerni. Intő jel lehet például, ha a széklet színe, állaga megváltozik, a vizelet sötétté válik. Mivel a hasnyálmirigy olyan hormonokat is termel, amelyek segítenek kontrollálni a szervezet inzulintermelését és a vércukorszintet, így ha cukorbetegséget diagnosztizálnak nálunk (vagy a már meglévő diabétesz súlyosbodik), felmerülhet a gyanú, hogy a hasnyálmirigyünkkel is van valami probléma – írja a Házipatika.com.

Ez lehet gyulladás, legrosszabb esetben hasnyálmirigyrák. A rettegett betegség korai stá­diumában teljesen tünetmentes, szűrésére alkalmas módszer nincs, ezért többnyire csak akkor ismerik fel, amikor a daganat már továbbterjedt és áttéteket képezett, ezért a túlélési arány sajnos igen alacsony.

Gyakori tünete a sárgaság. Ezzel a panasszal mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, mert utalhat a májat vagy az epehólyagot érintő betegségre is. A daganat az emésztést is megzavarhatja, erre figyelmeztet a gyakori hányinger és hányás, a gyomorégés, a puffadás vagy a teltségérzet, illetve az étvágytalanság. Az étkezési zavarok következménye lehet a fáradékonyság, az általános gyengeség, a vitamin- és tápanyaghiánnyal összefüggő egyéb tünetek (például a töredező köröm, a hajhullás), az immunrendszer gyengülése, a fertőzésekre fogékonyság fokozódása is.

A hasnyálmirigyrák leggyakrabban az 50 év feletti korosztályban fordul elő. Kialakulásának rizikóját növelheti a túlsúly, a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, a cukorbetegség, a dohányzás, illetve a magas zsír- és koleszterintartalmú étrend. Öröklődéssel az esetek tizede magyarázható, a betegséget okozó hibás gének bármelyik szülőből származhatnak.

A külső környezeti ártalmak között a vegyipari termékek, a szerves oldószerek, a növényvédő és rovarirtó szerek, a nehézfémek említhetők – tájékoztat a Rákgyógyítás.hu.

A hasnyálmirigyrák agresszív daganattípus: gyorsan terjeszkedik, a vérerekbe és a nyirokrendszerbe betörve képes hamar áttéteket képezni a szervezet távolabbi részein is. Viszonylag ritkán fordul elő, hogy a tumor jóindulatú.

A sebészeti beavatkozás ekkor sem halogatható, mert nagy az esély arra, hogy a jóindulatú elváltozás rosszindulatúvá válik. Műtét nélkül a legkoraibb stádiumú hasnyálmirigyrák sem gyógyítható.

Ezek is érdekelhetnek