A bádog tetőfedés előnyei és hátrányai

Mindennek megvannak az előnyei és hátrányai, nem meglepő módon ez alól a bádogozás sem kivétel. Van, aki ragaszkodik ehhez az eljáráshoz, megint más azt sem tudja, hova kapkodja a fejét a fémlemezek, kerámiacserepek és betonvariációk között. Mert az kétségtelen tény, hogy a tetőfedésben manapság lehetőségek bőven akadnak. A kérdés már csak az, hogy milyen tényezők alapján érdemes meghozni a döntést?

Család-otthonPR cikk2022. 03. 29. kedd2022. 03. 29.
A bádog tetőfedés előnyei és hátrányai

Miért lényeges megnézni a mérleg mindkét nyelvét?

Az előnyök és hátrányok felsorakoztatása azért kiváló ötlet, mert így pár perc leforgása alatt komplex kép nyerhető az adott témáról. Márpedig ha a teljes látkép adott, akkor a döntés meghozása egyszerűvé válhat. Persze sokszor így sem könnyű megtenni az első lépést, mert egy ilyen mérvű beruházás óhatatlanul anyagi vonzatokkal jár. Viszont az is kétségtelen tény, hogy ez a fajta minőség nem egy évre szól. Évtizedeken át élvezhetőek azok az előnyök, amit a kiválasztott alapanyag és természetesen a kivitelezés milyensége együttesen borítékolnak.

Na, de ha az ember lánya/fia járatlan a tetőfedés témakörében, akkor kire érdemes hallgatnia? Nyilvánvaló módon egy tapasztalt szakemberre. Semmiképpen sem jó ötlet félig-meddig megbízható forrásokra és hallomásokra alapozni a beszerzést. A tévedés eshetősége így ugyanis túlságosan jelentős. Viszont ha a folyamat egészét hozzáértő szemek kísérik, akkor esélytelen melléfogni.

Miért annyira kedvelt a bádogtető?

Egyrészt azért, mert könnyű. A könnyűsége nemcsak súly terén érhető tetten, hanem a megmunkálás milyenségében is. A vágás, a hajlítás, azaz a munka közben felmerülő formálás nem jelenthet kihívást. Másrészt azért, mert sokszínű, hiszen a színezhető lemezeknek köszönhetően nem mindennapi látvány varázsolható a tetőre. A technológia fejlődése azt is lehetővé teszi, hogy a fémlemezek olyan bevonatot kapjanak, ami az adott környezettel maximálisan harmonizál.

A különböző fémek érintkezése elkerülendő, mert ellenkező esetben a korrodálódás veszélye nagymértékben fennáll. Az esővíz akár össze is gyűjthető a tetőn. Viszont ami az előnyökön túl hátránynak is mondható, az az a tény, hogy ez a fajta tetőfedés pótlólagosan, kiegészítésként nem alkalmazható! Azaz az előző tető teljes eltávolítása elengedhetetlen.

Mekkora anyagi áldozatot jelent mindez?

A könnyű szállíthatóság, a formázhatóság egyszerűsége kétségtelenül árképzést befolyásoló tényezők. Átlagban 3000 forint környékén kezdődik a számolás, de a tízezres tételek sem ritkák. Pontosan ezért a nagymértékű különbségért nem érdemes saccolgatni.

A legjobb bádogos szakember véleményét kikérni, aki egyrészt profi árajánlattal tehet pontot a találgatások végére, másrészt rávilágíthat olyan részletekre a beszerzéssel, beépíttetéssel kapcsolatban, amik amúgy nagy valószínűség szerint rejtve maradtak volna.

Ha minden összeállt, illetve górcső alá véve az előnyök és hátrányok listáját az a végkövetkeztetés jön ki, hogy a fémtető nagyon is kifizetődő, jó ötlet, akkor nincsen más hátra, mint előre. A garancia ebben az esetben ugyan maximum tíz évre adható meg, de ez nem azt jelenti, hogy ennyi időre szól a bádogtető megbízatása.

Ezek is érdekelhetnek