Főként a nőket fenyegető veszély

Amikor romlik a szív teljesítménye, egyre kevesebb vért tud pumpálni a szervek felé, ezért szívelégtelenség alakulhat ki.

Család-otthonHabik Erzsébet2022. 03. 01. kedd2022. 03. 01.

Kép: Anatomy of Human Heart, Fotó: Shutterstock

Anatomy,Of,Human,Heart
Anatomy of Human Heart
Fotó: Shutterstock

A probléma gyakran olyan alapbetegségek mellett jelentkezik, mint például a 2-es típusú diabétesz vagy a krónikus veseelégtelenség, de ehhez a gondhoz vezethet a rendszeres túlzott mértékű alkoholfogyasztás, a genetikai hajlam vagy már fennálló más kardiológiai betegség is. A szívelégtelenség a legtöbb esetben krónikus, lassan kialakuló állapot, és a 65 év feletti lakosság körülbelül 10 százalékát érinti. Magyarországon 2020-ban csaknem 32 ezer honfitársunkat veszítettük el szívbetegségek következtében – írja az Origo.

A szívelégtelenség összetett klinikai tünetcsoport, és több típusa különböztethető meg az ejekciós frakció alapján. (Az ejekciós frakció segítségével lehet megállapítani, hogy a bal kamrából a vér hány százaléka pumpálódik ki. Egészséges szívben ez az arány kb. 60%.) Az amerikai The Methodist DeBakey Car­dio­vas­cular szaklapban megjelent kutatás szerint a nőknél a férfiakhoz képest idősebb korban és gyakrabban jelenik meg a szívelégtelenség.

Ezek közül is a megtartott ejekciós frakcióval járó típus a gyakoribb, ilyenkor a szív bal kamrája nem tud ellazulni vagy megtelni rendesen. Ez ugyanolyan nagy probléma, mint amikor a pumpafunkció csökkenése miatt nem képes kellő erővel összehúzódni, ez a jelenség a csökkent ejekciós frakciójú szívelégtelenség.

A férfiak és nők között a szívelégtelenség előfordulásában mutatkozó különbségek okainak pontos feltárásához még hosszadalmas kutatómunkára lesz szükség, de az eltérések lehetséges okai közé sorolják a stresszkezelést (a nőknél főként a menopauza utáni időszakban), a különböző hormonok jelenlétét a szervezetben, valamint a fiziológiai különbségeket a két nem kardiovaszkuláris rendszerében – ennek ellenére a kórlefolyás mindkettőnél megegyezik.

Korai felismerés és hatékony kezelés nélkül a szívelégtelenség akár halálos kimenetelű lehet. Természetesen a legfontosabb e betegség esetében is a megelőzés – egészségesebb, aktívabb életmóddal –, továbbá érdemes felhagyni az egészséget köztudottan károsító szokásokkal, mint a dohányzás vagy a mértéktelen alkoholfogyasztás.

Ha már kialakult a kóros állapot, akkor sem kell kétségbeesni, hiszen számos terápia létezik a karbantartására. Szájon át szedhető gyógyszeres kezelések mellett beültethető készülékek és műtét is segíthet az érin­tetteken.

Figyelmeztető tünetek: csökkent fizikai aktivitás, kisebb terhelésre is fáradtság, gyengeség érzése ; étvágytalanság ellenére hirtelen hízás ; szabálytalan szívverés ; ödéma ; nem szűnő köhögés.

 

Ezek is érdekelhetnek