Kerüljünk tisztába a bérünkkel: nettó bérkalkulátor 2022

Az álláskeresés egyik sarkalatos pontja a pályázók bérigénye.

Család-otthonPR cikk2022. 03. 21. hétfő2022. 03. 21.
Kerüljünk tisztába a bérünkkel: nettó bérkalkulátor 2022

Álláslehetőségek és bértárgyalások

Nagyon kell figyelnünk, hogy ne kérjünk túl sokat, ugyanakkor ne is váltsuk aprópénzre a munkánkat. A tisztánlátás végett érdemes képben lenni a bruttó és nettó összegek különbségével, ebben pedig online is találunk segítséget.

A nettó munkabérek kiszámítása összetett feladat. Kép forrása :profession.hu

Az álláskeresés során mindig is sarkalatos kérdés, hogy az adott pozíció milyen bérezést garantál a munkavállaló számára. Ezt felmérni már önmagában is nehéz, ráadásul sok esetben inkább juttatási csomagokról beszélhetünk. Ezek a csomagok a nettó járandóságon felül különféle bérkiegészítéseket tartalmazhatnak, mint pl.: cafeteria, egészségpénztár stb. Az álláskeresők dolgát az sem könnyíti meg, hogy a bértárgyalások általában már az interjúztatási fázis utolsó lépcsőjét jelentik. Igencsak kellemetlen, ha a hosszas felvételi folyamat legvégén derül ki, hogy egészen más elképzeléseink voltak az elérhető bruttó bérrel kapcsolatban.

Sok cég mára felismerte ezt a problémát és a transzparencia jegyében legalább egyfajta fizetési tartományt meghatároznak, ezzel is szűrve némiképp a jelentkezők mezőnyét. Az átláthatóságot segítik az olyan újszerű megoldások is, mint amilyen a Profession prémium profilja is, ahol a pályázók által kért bérek átlagát is láthatjuk az adott hirdetésnél. Ha azonban ez még nem lenne elég nyűg a bérekkel kapcsolatban, a cégek legtöbb esetben bruttó bérekről beszélnek. Ezek sokszor kecsegtetően magasak, ám amit kézhez kapunk, már jóval alacsonyabb összeg lesz. Ez a fajta kalkuláció nem rendezhető le egyszerű fejszámolással, hiszen számos kritériuma van. Ebben lesz segítségünkre a nettó bérkalkulátor 2022-es verziója, mely elvégzi helyettünk a munka oroszlánrészét.

A kiszámítható nettó jövedelem

A profession.hu oldalon elérhető nettó bérkalkulátor 2022 a lehető legegyszerűbb formulát követi, ezáltal bárki számára könnyen értelmezhető és kezelhető eredményt kapunk. Mivel a bruttó és nettó bér különbsége számos különböző feltételen múlik, ezekkel mindenképpen számolnunk kell. Illetve a bérkalkulátornak, ami azonban célzott kérdésekkel segíti a megfelelő számolást. A nettó bérkalkulátor 2022 működése és felépítése ennek megfelelően rendkívül egyszerű. Az egyedül beírandó adat a meglévő, vagy várható bruttó bérünk. A többi releváns adat csupán néhány pipát, esetleg némi kiegészítést igényel.

Az online bérkalkulátorral másodpercek alatt kiszámolhatjuk nettó bérünket. Kép forrása: profession.hu

A bruttó bér mellett az általunk nevelt gyermekek száma az egyik legrelevánsabb kérdés. Ez a további igénybe vehető kedvezmények okán indokolt, hiszen ez esetben családi pótlékra és családi adókedvezményre is jogosultak lehetünk. Tekintve, hogy a bruttó bérünket még különféle adók terhelik, azok mértéke közel sem mindegy a nettó összegre vetítve. Emellett releváns lehet még a friss házasok adókedvezménye és a megváltozott munkaképesség is, a nettó bérkalkulátor 2022 pedig természetesen ezekre is rákérdez. A kapott nettó jövedelem és az azt terhelő adók pedig részletes lebontásra kerülnek.

Adóterhek és kiszámíthatóság

A nettó bérkalkulátor tehát kifejezetten hasznos és informatív abban az esetben, ha gyorsan szeretnénk átszámolni a bruttó bérünket. Az eredmény során tételesen megkapunk minden bért terhelő levonást. Ezek természetesen azok függvényében alakulnak, hogy milyen adókedvezmények illetnek meg minket, ha ugyan esetünkben ez releváns. A nettó bérkalkulátor 2022 ugyanakkor a munkáltatók számára is hasznos információkat tartalmaz. A bérünket terhelő levonások a részünkről érdekesek, a munkáltató ugyanakkor a munkabér után különböző járulékokat fizet. Ez azt jelenti, hogy a cégek számára mi többe kerülünk, mint a bruttó munkabérünk.

A kalkulátor segítségével a munkáltatók is könnyedén utánaszámolhatnak, hogy egy-egy bérigény számukra milyen plusz terhekkel jár, így nagyjából mennyire jön ki egy adott alkalmazottra vonatkozó éves költség. Mivel a kiszámíthatóság munkáltató és munkavállaló számára egyaránt fontos, egy ilyen bérkalkulátor mindkét oldalon hatalmas segítséget jelent. Ne végezzünk tehát bonyolult és időigényes számításokat a bérekre vonatkozóan, csak adjunk meg néhány releváns adatot és máris kézhez kapjuk a részletes eredményt.

Ezek is érdekelhetnek