Kezdő csomag

Egy fiatalember számára komoly kihívás, ha elköltözik otthonról, és magának kell megoldania akár a legkisebb szükséges barkácsolási feladatot is, mint például egy polc felrakása a falra, vagy az eldugult konyhai lefolyó tisztítása, netán szétszedése.

Család-otthonO. Horváth György2022. 04. 12. kedd2022. 04. 12.

Kép: Handyman at a construction site in the process of drilling a wall with a perforator., Fotó: Shutterstock

Handyman,At,A,Construction,Site,In,The,Process,Of,Drilling
Handyman at a construction site in the process of drilling a wall with a perforator.
Fotó: Shutterstock

Akár a százezer forintot is elérheti a csak minimálisan szükséges gépek, alkatrészek, szerszámok beszerzése. Miből álljon hát az ilyen „induló készlet”?

Kell kalapács, harapó- és kombinált fogó. Aztán néhány csavarkulcs, csavarhúzó cserélhető fejjel a sokféle csavarhoz illően. Szükséges néhány tucat különböző méretű szeg, hasonlóan csavar. Kell néhány maroknyi, legalább háromféle méretű műanyag tipli. Érdemes egy közepes teljesítményű motoros fúrót beszerezni, amivel a csavart is be tudjuk hajtani. Nem árt, ha van otthon vízmérték, colstok vagy mérőszalag. Jó szolgálatot tesz a változtatható méretű csavarok megfogására alkalmas franciakulcs. Hasznos a ládánkat szigetelő- és teflonos tö­mí­tő­szalaggal felszerelni.

Mire mennyit érdemes költeni? Az árak igen széles skálán mozognak, miként a minőség is. E két dolog gyakorta nincs összefüggésben, de a márkás gépeket nem lehet olcsón megvenni. Ám az is igaz, hogy egyre jobbak a kevesebbet kóstáló berendezések. Egy villanyfúróért például nem érdemes 15-20 ezer forintnál többet kiadni, ha csak hébe-hóba használjuk. E célra megfelelnek az elérhető áron kapható akkumulátoros behajtók is, melyek kombinálva képesek falat is fúrni.

Egy kisebb csavarkulcskészlet 4-5 ezer forintnál kezdődik, ahogy a cserélhető fejekkel rendelkező csavarhúzó is csak kicsit olcsóbb. Egy jobb kalapács és a fogók is egyenként 3-5 ezer forintot kóstálnak.

Meglepő, de igen sokat kell majd kiadni a csavarokra, tiplikre, szegekre. Összesen akár 15-20 ezer forintba is kerülhetnek, főleg, ha az egyes elemekből a kisebb kiszerelésűeket választjuk, amikor egy-egy dobozban 10-20 darab van. Egy guriga szigetelőszalag is belekerül legalább 300-400 forintba.

Ezek is érdekelhetnek