Esküvő Toszkánában

Annak a szerelmespárnak, aki járt már Toszkánában, titkon biztosan megfordult a fejében: vajon milyen lenne a romantikus olasz vidéken kimondani a boldogító igent?

Család-otthonBalogh Boglárka2022. 06. 19. vasárnap2022. 06. 19.

Fotó: JOZSEF WEIGERT

Esküvő Toszkánában Fotó: JOZSEF WEIGERT

Nos, ennek az álomnak a megvalósításában segít két kreatív magyar nő, Pusztai Gabriella és Kamarás Gabriella, akik tíz évvel ezelőtt döntöttek úgy: ha már ezen a csodaszép vidéken élnek, miért ne kezdenének esküvőszervezésbe? Így született meg különleges vállalkozásuk.

Kamarás Gabi Budapesten, a közgazdasági egyetem külgazdasági karán szerzett diplomát, és 7 éven át egy dán, majd 10 évig egy amerikai multinacionális cégnél dolgozott. Barátnőivel járt először Toszkánában, és már az első látogatáskor beleszeretett abba a vidékbe, olyannyira, hogy újra és újra ellátogatott oda, amikor csak tehette.

Pusztai Gabriella is Budapestről érkezett Olaszországba, ő az ELTE-n végzett francia és portugál szakon. 2008 óta él Toszkánában, ahol szabadúszó projektmenedzserként kezdett dolgozni, így széles kapcsolatrendszert sikerült kiépítenie a hivatalos szervekkel és sok-sok helyi céggel. Ennek igen nagy hasznát vette, amikor belevágtak az esküvők szervezésébe.

– A negyedik utazás alkalmával ismertem meg a páromat, akivel 17 évet töltöttem együtt – meséli Kamarás Gabi. – Évekig távkapcsolatban éltünk, végül a szerelem győzött, és kiköltöztem. Amint eldöntöttük, hogy jövök, elkezdtem keresni az itt élő magyarokat. Köztük volt Pusztai Gabi is, akivel azonnal kialakult a kölcsönös szimpátia. Megkérdezte, lenne-e kedvem esküvőket szervezni magyar párok számára. Én nagyot mosolyogtam ezen, mert pár évvel korábban az otthoni barátnőimmel arról álmodoztunk, hogy mivel foglalkoznánk szívesen, ha váltanánk. A vágyainkról listát is készítettünk, többek között ez is szerepelt rajta: esküvőszervezés Toszkánában.

A szerelem vitte őket Olaszországba, ma már álomesküvőket szerveznek. Fotó: Perőcsényi

A vállalkozás ötlete valójában akkor pattant ki Pusztai Gabi fejéből, amikor 11 éve egy pár megkérte őt, hogy tolmácsoljon az esküvőjükön. Örömmel mondott igent. Akkor derült ki, hogy mennyire nehéz – szinte lehetetlen – külföldről megszervezni egy olaszországi házasságkötést. Gabinak viszont a munkájából eredően volt tapasztalata a helyi hatóságokkal való kapcsolattartásban, illetve a párja révén már számos gyönyörű toszkán helyszínt ismert, ezért úgy gondolta, érdemes összekötni a szálakat.

– A magyarok és általában a külföldiek esküvőjét Toszkánában elsősorban a környezet, a táj teszi különlegessé – vallják a szervezők. – E mellé jönnek a finom és bőséges fogások, amit a világszerte nagyra értékelt olasz konyha teremt elő. De ne felejtsük el megemlíteni a fantasztikus toszkán borokat sem!

Ami a költségeket illeti, nehéz általános árakat mondani, hiszen az egyszerűbb megoldásoktól a luxusig igen széles az esküvőszervezés spektruma. De Gabiék azt tapasztalják, hogy sokszor már Magyarországon is olyan árakkal dolgoznak a szolgáltatók, mint ők itt, Toszkánában. Nem egy pár azt mérlegeli, hogy otthon 80–150 fős, egynapos esküvőt tartson-e, vagy inkább hozzanak el Toszkánába 3-4 napra egy kisebb csapatot (csak családot, vagy csak barátokat, esetleg vegyesen), akikkel viszont nemcsak egyestés programot terveznek, hanem lazulós, ritkán megejthető pár napos együttlétet ezen a csodás vidéken.

– Egy külföldi esküvő számos okból emlékezetes – mondják a szervezők. – Valamennyi lakodalomról marad meg bennünk egy-egy megható pillanat, de miként az lenni szokott, a legjobban talán a nehézségekre emlékszik az ember. Például a vőlegényre, aki az esküvő előtt 3 órával fedezte fel, hogy otthon maradt az inge. Egy másik vőlegényre, aki a cipőjét felejtette elhozni. Vagy amikor a hivatalba indulás előtt a csapat magyar buszáról kiderült, hogy elszállították, mert rossz helyen parkolt. Ilyenkor nekünk kell azonnali megoldást találni, s ez eddig még mindig sikerült.

Amit a pár legtöbbször észre sem vesz, az a hatalmas és folyamatos háttérmunka, a hivatalokkal és szolgáltatókkal való egyeztetés. Különösen a hivatalok esetében – Olaszországban vagyunk! – sosem lehet tudni, milyen váratlan kérés, változás áll elő. Hiába volt már több mint 100 esküvőnk, minden évben jön valami új szabály.

Gabiék szerencsésnek érzik magukat, mert nagyon sokféle esküvőt tartottak változatos helyszíneken. A tipikus toszkán farmháztól a tengerpartig, Toszkána legrégebbi polgármesteri hivatalától Firenze panorámás parkjáig széles a paletta. A Facebook-profiljukon minden párnak szentelnek egy albumot.

A szolgáltatások tekintetében is rengeteg a tapasztalatuk, a borkóstolótól a régi kis Fiattal való fotózásig, a meglepetés lánykéréstől a speciális, vegetáriánus vacsoráig mindent intéztek már. Ami még nem volt, pedig szerintünk nagyon szép lenne: egy téli esküvő. Nyilván nem tipikus, hogy éppen télen jöjjön az ember ide esküdni, de miért is ne? Jó pár fokkal melegebb van, mint otthon, átlagosan sokkal több a napsütés is, és a bekuckózás egy szuper vacsora és jó borok mellett nem is hangzik olyan rosszul.

Évente 10-20 esküvőt és egyéb rendezvényt (lánykérés, évforduló stb.) szerveznek. Mindketten főállású munkájuk mellett működtetik a vállalkozást: bár nem csak ez biztosítja a megélhetésüket, de enélkül nem lenne teljes egyikük élete sem.

Ezek is érdekelhetnek