Milyen szerepük van az aminosavaknak az egészségünket tekintve?

Gyakran hallhatjuk, hogy a szervezet egészséges működése szempontjából elengedhetetlenek a különböző vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak. Emiatt szedünk C-vitamint vagy éppen multivitamin kapszulákat, figyelünk oda a kalcium- és vasbevitelünkre, arra, hogy megfelelő mennyiségű magnéziumot fogyasszunk és így tovább. De mi a helyzet az aminosavakkal? Ezekről ugyanis kevesebbet beszélünk, pedig létfontosságúak. Nézzük, mit érdemes tudni ezekről!

Család-otthonPR cikk2022. 06. 24. péntek2022. 06. 24.
Milyen szerepük van az aminosavaknak az egészségünket tekintve?

Mik azok az aminosavak?

Az aminosavak alapvetően olyan szerves vegyületek, amelyek az emberi szervezetben a fehérjék építőkövei. Emiatt pedig igen fontosak, hiszen a víz után a testünkben a fehérjék találhatóak meg a legnagyobb mennyiségben. A test szárazállománya 50%-ban fehérjékből tevődik össze – ami közel sem elhanyagolható arány! A fehérjék felépítéséhez ráadásul húsz különböző aminosavra van szüksége a szervezetnek. Ezek közül mindegyik ellátja a maga feladatát, miközben támogatják is egymást –például vannak olyan aminosavak, amelyek szükségesek egy másik előállításához.

Ezt a húsz fajtát egyébként három csoportra oszthatjuk. A nem esszenciális aminosavakat a szervezet maga is képes előállítani. Ugyanakkor az esszenciális aminosavakat a szervezet nem tudja előállítani – vagy legalábbis nem olyan mennyiségben, amilyenben szüksége lenne rá. A harmadik osztály a feltételesen esszenciális aminosavak osztálya: ezek

akkor tudnak képződni a szervezetben, ha a feltételek adottak hozzá.

Most már látható, hogy – mint ahogyan az a legtöbb vitaminra és ásványi anyagra igaz – az emberi test az aminosavak egy részét nem képes előállítani. Ez pedig egyet jelent: nekünk magunknak kell az pótolni, mégpedig a teljesértékű, egészséges táplálkozással.

Mit csinálnak a szervezetben?

Most már tisztában vagyunk azzal, hogy tulajdonképpen mi fán teremnek az úgynevezett aminosavak: a fehérjéket építik fel a testünkben. De ez mit jelent pontosan számunkra a gyakorlatban? Nézzünk meg néhányat a legfontosabb szerepei közül!

Egyes aminosavak – például a hisztamin – abban segít, hogy megfelelően működjön az emésztés. A hisztidin és a triptofán az egészséges alvás kiegészítői: küzdenek az álmatlanság és a stressz okozta alvási problémák ellen, fenntartják a optimális alvási ciklusokat. Vannak olyan aminosavak is, amelyek az immunrendszert támogatják: a fent említett hisztidin, illetve a

lizin és a treonin is alkalmasak erre.

Az izoleucin és a valin ellátják a testet energiával, de a mozgásszervekre is jó hatással vannak, ugyanis segítik az egészséges izomműködést – eközben a leucin az izmok állapotát javítja. A lizin azért elengedhetetlen, mert hozzájárul a csontok növekedéséhez és optimális funckionálásához szükséges kalcium felszívódásához. Ezek tehát kifejezetten előnyösek azoknak, akik rendszeresen sportolnak.

A neurotranszmitterek olyan vegyi anyagok, amelyek az idegrendszer és az agyi kommunikáció szempontjából kiemelkedő jelentőségűek. A fenilalanin nevű aminosav termeli ezeket az anyagokat, sőt még más aminosavakat is. A kollagén és az elasztin is aminosavak: sokan tudják, hogy ezek felelősek az egészséges, rugalmas bőrért, a szép hajért és körömért.

Emellett még az egészséges hormonszint fenntartását is az aminosavak – a lizin – számlájára írhatjuk. Hatással vannak a szervezet stresszválaszára, de még az anyagcserére is – ez utóbbi miatt pedig még az egészséges testsúlyhoz is hozzájárulnak. A metionin szabályozza az anyagcserét és segíthet a méregtelenítésben is, míg a treonin kulcsfontosságú a

zsíranyagcserében. És ha ez még nem lenne elég, a hangulatingadozásoknak is gátat szabnak: a triptofán képes arra, hogy

beindítsa a szerotonin-termelést, ami a boldogságérzetért felelős hormon.

Most, hogy mindenkit meggyőztünk arról, miért nem érdemes mellőzni a fehérjéket az étrendünkből, vizsgáljuk meg azt is, hogy mivel vihetjük be ezeket a csodaszereket a testünkbe!

Fogyasszunk eleget!

Ahhoz tehát, hogy a testünk zökkenőmentesen működhessen és ellenálló legyen akár a külső hatásokkal, akár a megerőltetéssel szemben, elegendő aminosavakban gazdag élelmiszert kell fogyasztanunk. Ezért most azt fogjuk sorra venni, hogy hol érdemes ezeket keresni.

A fehérjéket alapvetően két csoportba oszthatjuk, ami az ételallergiák és diéták miatt különösen fontos: léteznek állati és növényi eredetűek. Értelemszerűen, a vegánok a növényi eredetűekre fognak korlátozódni. Ezekből sok található a hüvelyes növényekben, így a babban, a lencsében, illetve a borsóban. Az olajos magvak is jó választásnak bizonyulnak ilyen szempontból: fogyasszunk mandulát, diót, mogyorót! Emellett a teljes kiőrlésű gabonák és az ezekből készült élelmiszerek is szuperek.

Ám azoknak, akik komolyabb sporttevékenységet végeznek, érdemes az állati eredetűeket is beiktatniuk az étrendjükbe, ezek ugyanis nagyobb arányban szívódnak fel. Kinyerhetjük ezeket tojásból, sovány húsokból, például csirkéből és pulykából, tengeri gyümölcsökből vagy halakból, illetve a tejtermékekből.

Ha ezekből megfelelő arányban fogyasztunk, akkor a testünk meg fogja hálálni!

Ezek is érdekelhetnek