Minden az anyák körül forog

Erő, bizalom, teremtés, áldás – két édesanya arról álmodott, hogy minden nő ezek szellemében szülhesse meg a gyermekét. Létrehozták Egerben a Méhvirág Központ és Anyamenedéket, amely támogatja mindazt, ami a nőiséggel összefügg, legyen szó háborítatlan szülésről, várandósságról, anyaságról, női egészségről.

Család-otthonB.Pintér Dalma2022. 12. 20. kedd2022. 12. 20.
Minden az anyák körül forog

Karácsonykor a világ legismertebb születésére emlékezünk, Jézus világrajövetelére. Számos, a kórházon kívüli szülést választó kismama küzd a megfelelő helyszín megtalálásával, akárcsak annak idején Mária. A Méhvirág pontosan ilyen hely.

Valójában egy hetven négyzetméteres lakás, a bútorzata egyszerű, az otthonszüléshez adottak a törvényben előírt alapvető feltételek, a megyei kórháztól kétpercnyire van. Ez biztonságot ad az anyáknak, akik a bábával szerződve választhatják szülésük helyszínéül a Méhvirágot. Ideális a megelőző konzultációkhoz, a kiscsoportos foglalkozásokhoz, a női körökhöz, az elvonulásra, esetleg szükséghelyzetben (pl. szoptatáshoz), vagy a szülés körüli segítők éjszakai szállásaként. Valamint anyamenedéknek is, amely a lakás többi funkciójától függetlenül mindig nyitva áll a gyermeket nevelő nők előtt.

Megálmodói és működtetői dú­­lák, többgyermekes édesanyák: dr. Csibi-Urbanovics Kata a központ tulajdonosa, Rozgics-Kiss Anita a szervezője és „édesanyja”. Kata második várandósságát Anita kísérte dúlaként. Együtt készültek az otthonszülésre, ami végül rendkívüli gyorsasággal érte a szülőpárt: a kislány mindenféle külső segítség nélkül érkezett a világra, az édesapja kezébe. Ő lett az azóta Méhvirágnak keresztelt lakás első kisbabája.

– Számos előnye ismert annak, hogy a szülések otthonról a kórházakba kerültek – például kevesebb a csecsemőhalál –, ugyanakkor a szülés természetessége emiatt visszaszorult. Ez utóbbi manapság nem jár csak úgy az édesanyának, hanem egy út, amelyet magának kell kitaposnia, s megtalálni hozzá a segítőket, a helyszínt és az ideális körülményeket. A Méhvirág ezt is igyekszik megteremteni – magyarázza Kata.

Középpontban az anyaság. Fotó: Rozgics-Kiss Anita

Anita, aki Istenmezeje és Eger környékén immár hét éve áll az édesanyák szolgálatában, azzal egészíti ki az előbbieket: – Az Északkelet-magyarországi régióban olyan szempontból rossz helyzetben vannak a kismamák, hogy az otthonszülésnél segédkező bábák elsősorban a fővárosból és környékéről érkeznek. Egerig még csak-csak eljönnek, de Miskolcra, s főleg a környező kisebb falvakba rit­kábban.

Ahogyan a hely, úgy a rendelkezésre álló lehetőségek sem voltak közismertek, még a kisbabájukat váró édesanyák körében sem. Ezért Anita és Kata a Bükki Dúlakörrel karöltve létrehozták a Tudatos Anyák és Nők a Bükk Ölelésében közösséget. Zászlójára a várandósságra készülést, a szülés és a gyermeknevelés segítését tűzték. Tudatosan építkeznek: a közösségi oldalon kívül plakátokat tesznek ki a védőnőkhöz, a jógastúdiókba, hogy minél többekhez eljusson a hírük.

A Méhvirág hivatalosan szep­tember elejétől áll a várandósok és a családok rendelkezésére. A nevét Faragó Klára képzőművész alkotásáról kapta, amelyen egy virágból, mint az anyaméh mindenkori szimbólumából, megszületik a kisbaba. Ugyanakkor a női teremtőerő fogalmába sokkal több minden belefér, s valamennyi olyan programnak helyet adnak, amely ezt támogatja. Számos perinatális területen képzett szakember és holisztikus segítő alkotja a csapatukat. Jelenleg is működik szülésfelkészítő foglalkozás, hangtálterápia, intim torna, várandós- és anyakörök, családterápiás és képzőművészeti foglalkozások, masszázs, fizikoterápiás kezelések, dúlaszolgálat.

Jövő év január 21-én mindezeket a lehetőségeket ingyenes nyílt nap keretében mutatják be. Már csak azért is érdemes részt venni a programjaikon, mert így az édesanyák megismerhetik a Méhvirágot.

Ezek is érdekelhetnek