6 módszer, amivel a legkisebbek is imádni fogják a fogmosást

Tipegőknél és óvodásoknál egyaránt nehéz lehet a fogmosásra való nevelés, de nem reménytelen. Szülőként tudjuk, hogy ilyen korú gyermekeket nehéz lekötni, főleg ha számukra unalmas tevékenységről van szó, így az egyetlen megoldás, hogy izgalmassá kell varázsolnunk a mindennapi fogmosást. Hogyan? Ehhez adunk most tippeket – az egészséges és ápolt fogakért.

Család-otthonPR cikk2022. 06. 03. péntek2022. 06. 03.

Kép: mother and child daughter brushing teeth in bathroom

6 módszer, amivel a legkisebbek is imádni fogják a fogmosást
mother and child daughter brushing teeth in bathroom

Miért nehéz rászoktatni a legkisebbeket a rendszeres fogmosásra?

Amellett, hogy a kicsik unalmasnak tartják a fogak súrolását, a fogmosás ismétlődése sem lesz „buli” a számunkra. Azonban a fogápolási rutin korai elsajátítása fontos alap, amelyre később is építkezhetnek, hogy évek múlva ne kerüljön sor különböző betegségekre, fogvesztésre és fogpótlásra.

Az örökmozgó apróságok egész egyszerűen nem szeretnek ennyi ideig egy helyben állni és ugyanazzal a tevékenységgel foglalkozni. Nem is beszélve arról, hogy még nem is fogják fel igazán, mennyire lényeges ez a tevékenység. Éppen ezért trükkökkel őket rávennünk – nézzük meg, hogy szülőként miként dobhatjuk fel a fogmosást!

6 módszer, amivel a legkisebbek is imádni fogják a fogmosást

Játékos fogkrém, fogkefe és kellékek

Szerencsére ma már szinte minden mesefigurával és színnel ellátott fogmosófelszerelését kaphatunk a drogériákban. Ha a kedvenc hercegnő vagy meseautó is rajta van a fogkefén vagy a fogmosópoháron, akkor könnyebben le tudjuk kötni a kicsik figyelmét. A gyermekfogkrémek is finom ízesítésekben elérhetők – ez szintén segíthetnek a fogmosás népszerűsítésében otthon.

Tipp: Amikor új fogmosófelszerelést vásárolunk, akkor hagyjuk, hogy a boltban gyermekünk válassza ki a neki tetszőt! Így még jobban bevonódik a folyamatba. Itt elmagyarázhatjuk azt is, hogy miért fontos a mindennapos fogmosás, szájhigiénia fenntartása, hogy hosszú távon elkerülje a fogfájást, a fogvesztést és az esetleges fogpótlást.

A játékok is mossanak fogat!

Amíg gyermekünk a saját fogát mossa, addig mi eljátszhatjuk, hogy a kedvenc játéka, hercegnője, babája fogát is megmossuk. Ez jó minta lehet arra is, hogy a megfelelő mozdulatokat könnyebben elsajátítsák a legkisebbek is. Sőt, motiválhatjuk azzal is, ha nagyon ügyesen mossa meg a saját fogát, akkor ugyanazt elvégezheti majd a babán is.

Fogmosóversek és -mesék

Egyre több mondóka és felkészítő mese érhető el az interneten, melyekkel szintén játékossá tehető a fogmosás. Ráadásul több ilyennél már figyelnek a hosszúságra is: addig tart a történet, míg az egészséges fogmosási idő.

Tipp: Nézzünk már napközben a fogmosással foglalkozó meséket vagy olvassunk fel ilyet, ezek általában játékosan ismertetik, hogy miként lesz a fog szuvas, hogyan előzhető ez meg.

Mesélje el az orvos!

A fogorvosi környezet, a fehér köpeny és az eszközök jelenléte biztosan fokozott figyelemre készteti a legkisebbeket is, megkérhetjük orvosunkat, hogy mesélje el, mi történik, ha valaki nem mos rendszeresen fogat, és mi a jutalma annak, aki ezt mindennap szorgosan megteszi ezt.

Fogmosó bizonyítvány

Más mindennapi tevékenységnél is bevethető egy motivációs tábla. Ez kerüljön jól látható helyre a lakásban, például a hűtőre vagy egy ajtóra. Ezen szerepeljenek a hét napjai és a napi sikeres fogmosások után tegyünk egy mágnest, pirospontot vagy egy pipát a táblázatba – közösen gyermekünkkel!

Tipp: Keressünk egy motiváló célt! Ha egész héten ügyesen végzi a fogmosást, akkor helyezzük ezt kilátásba! Ilyen lehet egy séta a kedvenc helyére, látogatás a játszótérre, vagy kisebb játék megvásárlása.

Éljen az utánzás!

A kisebbek nagyon szeretik utánozni azt, amit a felnőttek – főképp szüleik – tesznek, így egy családi közös fogmosás is tökéletes lehet, hogy rávegyük gyermekünket az esti fogtisztításra.

Mi történik, ha nem rendszeres a fogmosás?

A fogak romlása ilyenkor borítékolható, de hosszabb távon ez deficites fogápolási rutinhoz vezet, mely felnőttkorban akár fogvesztéssel és későbbi fogpótlás igényével járhat. Ez bizony életminőség romlást és nem kis anyagi terhet is jelenthet, így mindenképp érdemes már korán megtanítani a helyes és rendszeres fogápolást gyermekünknek!

Ezek is érdekelhetnek